Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja kasetonowa w domu

Featured Replies

Napisano

Znalazłem gdzieś w necie info że ktoś na korytarzu na poddaszu zamontował sobie taką klimatyzację kasetonową. Wieje to na boki, wpada do pokoi a dodatkowo zimne spada na dół i przez otwarte schody chłodzi też salon.

image.png.99059158d7492a5957ee136a94430c1d.png

Ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem? Jak to się sprawdza? Średnio mi się widzi dmuchawka w każdym pokoju a takie coś jakby obniżyło o 2-3 stopnie temperaturę szczególnie na poddaszu to byłoby super.

Napisano
31 minut temu, bielaPL napisał(a):

Znalazłem gdzieś w necie info że ktoś na korytarzu na poddaszu zamontował sobie taką klimatyzację kasetonową. Wieje to na boki, wpada do pokoi a dodatkowo zimne spada na dół i przez otwarte schody chłodzi też salon.

Ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem? Jak to się sprawdza? Średnio mi się widzi dmuchawka w każdym pokoju a takie coś jakby obniżyło o 2-3 stopnie temperaturę szczególnie na poddaszu to byłoby super.

ale wiesz, że w komplecie dają coś takiego co zaznaczyłem strzałką i to musi stać/wisieć na zewnątrz ? 

image.png.166c716e37020845e317c35bef7fd6a1.png

https://dmuchamy.pl/en/products/air-conditioners/cassette-air-conditioners/all-products/klimatyzator-kasetonowy-samsung-stf-wind-free-13-4kw-380v-15505.html

Napisano
41 minut temu, vlad1431 napisał(a):

Przeca w każdym biurze takie jest.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Nie w każdym. Mój były, kreatywny, azjatycki pracodawca po odbiorze nowego biura zarządził przesunięcie ścian i zrobienie salki konferencyjnej. Zrobili, ale bez wentylacji /klimy. Ładna sauna była :phi:.

Po jakimś czasie dołożyli właśnie klimę wpuszczaną jak na zdjęciu wyżej. W pozostałych pomieszczeniach jest budynkowa, kanałowa.

Odnośnie samej klimy to jest to bardziej rozwiązanie do większych kubatur jak restauracje czy sklepy. Często jest tam podwieszany sufit, więc łatwo to wpuścić. Jak ma się jak i dobierze moc to czemu nie.

Napisano

Nie w każdym. Mój były, kreatywny, azjatycki pracodawca po odbiorze nowego biura zarządził przesunięcie ścian i zrobienie salki konferencyjnej. Zrobili, ale bez wentylacji /klimy. Ładna sauna była default_grinser006.gif.
Po jakimś czasie dołożyli właśnie klimę wpuszczaną jak na zdjęciu wyżej. W pozostałych pomieszczeniach jest budynkowa, kanałowa.

Odnośnie samej klimy to jest to bardziej rozwiązanie do większych kubatur jak restauracje czy sklepy. Często jest tam podwieszany sufit, więc łatwo to wpuścić. Jak ma się jak i dobierze moc to czemu nie.

Jak to brzmi,[emoji3] nie powinienem szerzyć treści rasistowskich, ale jakoś nie dziwię się że na taki pomysł wpadł kolorowy. Oczywiście że taki rodzaj klimy nie nadaje się do domu, gdzie zwykle sufit jest stropem.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Generalnie mam dom z poddaszem użytkowym+ strych. Miejsce akurat jest bo cały sufit na poddaszu jest zrobiony na kg. Także łatwo to wmontować. Potem strychem puścić rurki i wentylatorki wywalić na tą mniej ciekawsza stronę domu. Generalnie podoba mi się teoretyczna koncepcja jednego miejsca skąd dmucha i to takiego nie rzucającego się w oczy. Wiem że chłodni nie zrobi ale też nie potrzebuje tego. Pobadam temat jeszcze.

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano

raz wynajmowałem mieszkanie na Sardynii, gdzie była taka klima w korytarzu zamontowana. Sprawdzało się, dmuchało do wszystkich pomieszczeń.

Napisano
W dniu 11.07.2024 o 19:22, bielaPL napisał(a):

Generalnie mam dom z poddaszem użytkowym+ strych. Miejsce akurat jest bo cały sufit na poddaszu jest zrobiony na kg. Także łatwo to wmontować. Potem strychem puścić rurki i wentylatorki wywalić na tą mniej ciekawsza stronę domu. Generalnie podoba mi się teoretyczna koncepcja jednego miejsca skąd dmucha i to takiego nie rzucającego się w oczy. Wiem że chłodni nie zrobi ale też nie potrzebuje tego. Pobadam temat jeszcze.

Kupa kasy a efekt "za drzwiami" w pokojach będzie mizerny.

Do takiej jednostki jak pisali wyżej to kubatura jest potrzebna, to raz, a dwa jeszcze metry kwadratowe - czyli naprawdę duże pomieszczenie.

Te klimy startują mocą od 5kW, czyli mniej więcej 50-70 m² pomieszczenia 

Napisano
  • Autor
W dniu 14.07.2024 o 10:56, technix napisał(a):

Kupa kasy a efekt "za drzwiami" w pokojach będzie mizerny.

Do takiej jednostki jak pisali wyżej to kubatura jest potrzebna, to raz, a dwa jeszcze metry kwadratowe - czyli naprawdę duże pomieszczenie.

Te klimy startują mocą od 5kW, czyli mniej więcej 50-70 m² pomieszczenia 

Jeszcze z tego co sprawdziłem to są fajne patenty z klimą kanałową, można sobie po strychu puścić i ochłodzić poddasze + troche na schody żeby na dół też coś poleciało. Tylko chyba tu już koszta będą odpowiednio większe.

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Jeszcze z tego co sprawdziłem to są fajne patenty z klimą kanałową, można sobie po strychu puścić i ochłodzić poddasze + troche na schody żeby na dół też coś poleciało. Tylko chyba tu już koszta będą odpowiednio większe.

Koszta to znane wyzwanie, walka z pleśnią nie 😉

Napisano
W dniu 11.07.2024 o 13:46, bielaPL napisał(a):

Kolega ma z demontażu w korytarzu na poddaszu. Chwali sobie. Całe piętro tym chłodzi. 

Napisano
5 godzin temu, technix napisał(a):

Koszta to znane wyzwanie, walka z pleśnią nie 😉

Ojtam ojtam, dołoży girlandę lamp UV i będzie git :ok:

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 11.07.2024 o 19:22, bielaPL napisał(a):

Mam dokładnie takie rozwiązanie.  Wiadomo,  jest to kompromis i super chłodno w pokojach nie zrobi.  W największe upały zapuszczamy o 17, na korytarzu spada z 27 do 22, w pokojach zbija do ok. 24. Jakby chodziło cały dzień,  to zbiłoby o kolejne stopnie. Co ciekawe, w sypialni która jest zaraz pod nawiewem, odczucie jak chodzi jest znacznie niższe, niż to co wskazuje termometr na ścianie. Ogólnie jesteśmy zadowoleni, bo idzie zasnąć w ludzkich warunkach.

Screenshot_20240725_065138_Photos.jpg.fbb80eb977ef29b54be0633ea14b0fa5.jpg

Edytowane przez Pito

Napisano
  • Autor
51 minut temu, Pito napisał(a):

Mam dokładnie takie rozwiązanie.  Wiadomo,  jest to kompromis i super chłodno w pokojach nie zrobi.  W największe upały zapuszczamy o 17, na korytarzu spada z 27 do 22, w pokojach zbija do ok. 24. Jakby chodziło cały dzień,  to zbiłoby o kolejne stopnie. Co ciekawe, w sypialni która jest zaraz pod nawiewem, odczucie jak chodzi jest znacznie niższe, niż to co wskazuje termometr na ścianie. Ogólnie jesteśmy zadowoleni, bo idzie zasnąć w ludzkich warunkach.

Dzięki za info. Właśnie chodzi o obniżenie do jakiś życiowych warunków a nie robienie lodówki. A jak temperatura na dole się zmienia?

Napisano
25 minut temu, bielaPL napisał(a):

Dzięki za info. Właśnie chodzi o obniżenie do jakiś życiowych warunków a nie robienie lodówki. A jak temperatura na dole się zmienia?

Zacznę od tego, że klima zamontowana jakoś początkiem czerwca, a cały lipiec byliśmy na wakacjach, więc dopiero testuję co i jak. Przy czym na dole nigdy nie było problemów z temperaturą. Dom jest z silikatów, w największe upały nie pamiętam, żeby dół zagrzał się do więcej niż 24-25 stopni. Przy działającej klimie oczywiście schładzało też dół, czuć było że to zimno zlatuje klatką schodową, ale to od razu ograniczyliśmy - na górze zamontowałem zasłonkę i zaciągamy jak się włącza chłodzenie. 

Przez weekend mają być upały, nie mam nic ciekawego do roboty, to jak się góra nagrzeje to porobię testy - jaka temperatura na starcie i potem co jakiś czas w pokojach.

Na zdjęciu tego nie widać, ale w tył przedpokój ma jeszcze ze 3 metry i tam jest wielki, 25 m2 pokój nad garażem. I o dziwo - tam też daje radę wychłodzić. Tu zdjęcie zrobione dzisiaj rano - zamontowana jednostka kasetonowa i zasłonka.

Dodam tylko, że też właśnie ze względów 'estetycznych' zdecydowaliśmy się na kasetonową - bo jest wkomponowana w sufit, żona nie chciała splitów w każdym pomieszczeniu. Dodatkowo, potrzebne by były 4 jednostki, ale z 2 z nich byłby problem z prowadzenie przewodów, skroplin itd. Jeden pokój to biuro, z którego teraz rzadko korzystam, więc montować tam splita, żeby go uruchomć 10 razy w roku... no bez sensu, a split z pokoju obok na pewno nie wychłodzi tak jak ten kaseton na przedpokoju jak ustawię mocny nawiew.

image.png.37d1582279d3bce062b9fef3682788d3.png

Edytowane przez Pito

Napisano
  • Autor

Super, dzięki za info.

Analizowałeś klimatyzację kanałową strefową?

image.png.c8c248351f3dcc886a71a59a3655efb4.png

image.png.133b32b911eead37cc521c05ac567157.png

Napisano
W dniu 11.07.2024 o 13:46, bielaPL napisał(a):

Ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem?

A masz w domu rekuperację?

Napisano
52 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Analizowałeś klimatyzację kanałową strefową?

Tak, zwłaszcza że z końcem roku robiłem rekuperację prowadząc rury po strychu i aż się prosiło o montaż parownika lub chłodnicy glokolowej na kanale głównym, coś jak proponuje Paruszewski z O3ozon. Nie mam teraz czasu się rozpisywać, więc na  razie krótko - na szczęści rozbiłem rekuperacje i klimę na 2 etapy i na bazie doświadczeń związanych z nagrzewaniem/ochładzaniem się powietrza w dobrze zaizolowanych kanałach rekuperacji - uważam, że to był dobry ruch nie instalować klimy kanałowej. 

Jak masz chwilę to znajdź sobie moje posty (nie ma ich zbyt dużo), chyba nawet na tym podforum (ZTS), w temacie rekuperacji. Opisałem z tego co pamiętam jak wygląda działanie reku i nagrzewanie się przewodów. Krótko mówiąc - po montażu rekuperacji byłem niemal zmuszony do montażu klimy, mimo, że spodziewałem się czegoś zupełnie odwrotnego.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, janusz napisał(a):

A masz w domu rekuperację?

nie

6 minut temu, Pito napisał(a):

Jak masz chwilę to znajdź sobie moje posty (nie ma ich zbyt dużo), chyba nawet na tym podforum (ZTS), w temacie rekuperacji. Opisałem z tego co pamiętam jak wygląda działanie reku i nagrzewanie się przewodów. Krótko mówiąc - po montażu rekuperacji byłem niemal zmuszony do montażu klimy, mimo, że spodziewałem się czegoś zupełnie odwrotnego.

dzięki za info, pogrzebię w archiwum

Napisano
2 godziny temu, Pito napisał(a):

Dlaczego byłeś zmuszony ?

Może masz kiepsko zaizolowane przewody.

WM z reku to nadal wentylacja a nie klima czy ogrzewanie. U mnie nie wpływa to negatywnie na temperaturę a wręcz przeciwnie, np w wieczorami gdy jest chłodniej można wspomóc przewietrzanie domu (otwarte okna + wyciąg powietrza poprzez reku).

Ja myślałem nad dodaniem chłodnicy do WM, bo w sumie mam miejsce przy reku a nie trzeba domu szpecić. W moim przypadku taka chłodnica miała by zbić temp o 1-2C, gdy na poddaszu dobija do 25C w dłuższe upały. IMO jest to do osiągnięcia pamiętaj o pkt rosy na przewodach.

Napisano
56 minut temu, sherif napisał(a):

Dlaczego byłeś zmuszony ?

Może masz kiepsko zaizolowane przewody.

No można tak powiedzieć. 50 mm na przewodach okazało się niewystarczające, a w tym momencie dołożenie kolejnych warstw byłoby trudne. Więc musi zostać jak jest, tylko zastanawia mnie, czy 100 mm na przewodzie (więc średnica rur rośnie do ok 360 mm) jakoś znacząco by pomogło, natomiast znacząco zwiększyłoby koszt instalacji. I tak na te izolacje wydałem fortunę, choc dzisiaj zaizolowałbym to normalną wełną z rolki.

Napisano
3 godziny temu, Pito napisał(a):

No można tak powiedzieć. 50 mm na przewodach okazało się niewystarczające, a w tym momencie dołożenie kolejnych warstw byłoby trudne. Więc musi zostać jak jest, tylko zastanawia mnie, czy 100 mm na przewodzie (więc średnica rur rośnie do ok 360 mm) jakoś znacząco by pomogło, natomiast znacząco zwiększyłoby koszt instalacji. I tak na te izolacje wydałem fortunę, choc dzisiaj zaizolowałbym to normalną wełną z rolki.

Właśnie tak to zrobiłem. Rury mam spiro w std/cienkiej izolacji ze sreberkiem. Na strychu gdzie były narażone na temperatury, obwinełem je wełną + membraną. Jest tego sporo, tyle ile dałem rady od ok 8cm do 15cm. Dodatkowo potem dociepliłem strych.

Wcześniej bawiłem się w pomiary nawiewów, notowałem, porównywałem. Sprawdzałem też przepływy powietrza w poszczególnych anemostatach. Miałem coś ok 0.5-0.8C różnicy więc ok. Strumienie też zgodnie z projektem. Po 9latach wszystko działa jak powinno.

Na reku dobrze widać jak "chłodzi" podczas upałów odzyskując temp wew i odwrotnie zimą. Przy minusach zimą i spory plusach przez kilka dni latem wspomagam się GWC. Mimo upałów potrafię mieć ok 18C na nawiewie. To pozwala zachować 24C na poddaszu. Problem pojawia się jak są upały i ciepłe noce powyżej 7dni, wtedy jest już wszytsko nagrzane i GWC się kończy. Temp skacze do 25C, max chyba miałem pod 26C dwa lata temu.

Napisano
11 minut temu, sherif napisał(a):

To pozwala zachować 24C na poddaszu. Problem pojawia się jak są upały i ciepłe noce powyżej 7dni, wtedy jest już wszytsko nagrzane i GWC się kończy

No właśnie, masz GWC i dobrą izolacje rur. U mnie przez tą słabą izolacje i nagrzewanie się strychu efekt jest taki, że jak mam w pokojach jeszcze znośne 22, na polu jest kolo 20, to z nawiewów leci mi już z 25. Strych, mimo izolacji w krokwiach, dość szybko się nagrzewa w słoneczne dni. I było tak, że w majowe wieczory mieliśmy 25 stopni w sypialni. Stąd teraz ograniczyłem do minimum wentylatory na rekuperacji i zamontowaliśmy klimę.

Napisano
59 minut temu, Pito napisał(a):

Stąd teraz ograniczyłem do minimum wentylatory na rekuperacji i zamontowaliśmy klimę.

Przy zbyt małych przeplywach efekt może być odwrotny od zamierzonego 👍

Pamiętam, że kiedyś (w zimie sprawdzałem, bo zależało mi na odzysku ciepła) jak ograniczyłem przepływ to leciało chłodniejsze powietrze niż przy "normalnym". 

Napisano
1 godzinę temu, janusz napisał(a):

Przy zbyt małych przeplywach efekt może być odwrotny od zamierzonego 👍

Pamiętam, że kiedyś (w zimie sprawdzałem, bo zależało mi na odzysku ciepła) jak ograniczyłem przepływ to leciało chłodniejsze powietrze niż przy "normalnym". 

Zimą to może być efekt zroszenia się / wypełnienia wodą wymiennika i mocnego spadku jego efektywności. Strumień powietrza pozwala wypchnąć zalegającą wodę. 

Napisano
3 minuty temu, Harp napisał(a):

Zimą to może być efekt zroszenia się / wypełnienia wodą wymiennika i mocnego spadku jego efektywności. Strumień powietrza pozwala wypchnąć zalegającą wodę. 

Tam nawet nie było specjalnie niskich temperatur na zewnątrz. Zwyczajnie strumień zdążył oddać część ciepła zanim dotarł do anemostatu pomimo niezłej izolacji. 

Napisano
3 godziny temu, Pito napisał(a):

No właśnie, masz GWC i dobrą izolacje rur. U mnie przez tą słabą izolacje i nagrzewanie się strychu efekt jest taki, że jak mam w pokojach jeszcze znośne 22, na polu jest kolo 20, to z nawiewów leci mi już z 25. Strych, mimo izolacji w krokwiach, dość szybko się nagrzewa w słoneczne dni. I było tak, że w majowe wieczory mieliśmy 25 stopni w sypialni. Stąd teraz ograniczyłem do minimum wentylatory na rekuperacji i zamontowaliśmy klimę.

Przy mieszkalnym poddaszu rolety, dobra izolacja i duża pojemność cieplna to podstawa. Pomaga to stabilizować temperaturę i nie nagrzewać pomieszczeń. Gdzie komfort cieplny to nie tylko koszta ale i komfort. Ja mam dodatkowo problem z nagrzewanie bo mam dom idealnie od południa, dach 35st i ciemna dachówka. W pełnym słońcu do 70C się rozgrzewa a jednak izolacja robi swoje. 

58 minut temu, Harp napisał(a):

Dlatego najgorsze co ludzie robią to wyłączają reku. 

Napisano
44 minuty temu, sherif napisał(a):

Przy mieszkalnym poddaszu rolety, dobra izolacja i duża pojemność cieplna to podstawa. Pomaga to stabilizować temperaturę i nie nagrzewać pomieszczeń. Gdzie komfort cieplny to nie tylko koszta ale i komfort. Ja mam dodatkowo problem z nagrzewanie bo mam dom idealnie od południa, dach 35st i ciemna dachówka. W pełnym słońcu do 70C się rozgrzewa a jednak izolacja robi swoje. 

Ja planuję jeszcze w tym roku "docieplić" strych pod dachówką.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Ja planuję jeszcze w tym roku "docieplić" strych pod dachówką.

Jak od góry to trochę skomplikowane. 

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Proste, na strychu przecież jest dostęp od spodu pod dachówką.

.

aa ok, mysłałem że część mieszkalną chcesz docieplić.

Ja sam strych docieplałem, wełna, sznurek, tania membrana i zszywacz ;).

• 3 tygodnie później...
Napisano

Może trochę musztarda po obiedzie, ale może ktoś z odwiedzających forum skorzysta - rozważyłbym też alternatywne rozwiązania, takie jak przenośne klimatyzatory lub systemy multisplit. Te pierwsze są na pewno bardziej elastyczne. Ich WP jest zwykle niższy niż w przypadku systemów stacjonarnych. Oferują mobilność i łatwość instalacji (dla mnie to są priorytety). Z kolei systemy multisplit są idealnym rozwiązaniem dla domów wielopokojowych, gdzie chcesz klimatyzować kilka pomieszczeń przy użyciu jednego agregatu zewnętrznego. Te bardziej nowoczesne mogą osiągać WP nawet powyżej 4,5. 

Napisano
22 godziny temu, technix napisał(a):

Fajna reklama 👍

Montujesz 🤔

Nie wiem czy taka fajna, ja tej gadki nie kupiłem 😉

Przecież jak ktoś nie w temacie, to nic z tego nie rozumie. 

Napisano
12 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Może to jakiś robot.

Trzeba specjalistę @PawelWawpytać ;]