Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co tam teraz trendy w pompach ciepła??

Featured Replies

Napisano

Wpada grant 40k zł, więc trzeba kocioł gazowy na PC zmienić. Nadprodukcja z pv 2500kwh więc szkoda tracić.

Dawno się tematem nie interesowałem, ale do zrobienia będzie dostawa, montaż PC, wymiana zbiornika cwu na jakieś 300l i zbiornik buforowy.

W zasadzie cała reszta zostaję z instalacji od kotła.

Także ograniczenia w cenie specjalnej w urządzeniu nie ma bo ten 40kzl powinno lekko starczyć.

No i ma być monoblok bo miejsca w kotłowni nie za dużo.

Jakie teraz premium pompy w modzie?

Edytowane przez Chalek

Napisano

W temacie nie pomogę, ale z ciekawości masz podłogówkę czy kaloryfery (jaka temperatura)? 

Napisano
  • Autor
Teraz, janusz napisał(a):

W temacie nie pomogę, ale z ciekawości masz podłogówkę czy kaloryfery (jaka temperatura)? 

100% podłogówki.

Napisano
24 minuty temu, Chalek napisał(a):

Od 1938 roku te same -Daikin.

Napisano
7 godzin temu, Chalek napisał(a):

Wpada grant 40k zł, więc trzeba kocioł gazowy na PC zmienić. Nadprodukcja z pv 2500kwh więc szkoda tracić.

Dawno się tematem nie interesowałem, ale do zrobienia będzie dostawa, montaż PC, wymiana zbiornika cwu na jakieś 300l i zbiornik buforowy.

Także ograniczenia w cenie specjalnej w urządzeniu nie ma bo ten 40kzl powinno lekko starczyć.

Jak budżet wysoki to proponuję VIESSMANN 

Napisano
  • Autor
28 minut temu, technix napisał(a):

Jak budżet wysoki to proponuję VIESSMANN 

Ale tylko dlatego że sa drogie czy mają w Sobie coś łałałiła?

Napisano
Godzinę temu, Chalek napisał(a):

Głównie za wyciszenie...

Jest fenomenalne

Napisano
W dniu 17.11.2024 o 14:30, Chalek napisał(a):

Wpada grant 40k zł, więc trzeba kocioł gazowy na PC zmienić.

A jest zapis, że gaz masz zlikwidować?

Bo jak nie, to zostaw kocioł i dostaw PC. W mrozy kocioł lepszy, a jak jest okres przejściowy, to PC.

Napisano
W dniu 17.11.2024 o 23:39, technix napisał(a):

Głównie za wyciszenie...

Jest fenomenalne

Potwierdzam - mam 200s i jest bezszelestna właściwie. 

Napisano

Znajdź jak najlepszego instalatora / hydraulika od którego pracy najwięcej będzie zależeć. Postaraj się o jak najlepszy dobór pompy do budynku.

Proste instalacje procentują ekonomiczną pracą systemu, więc najlepiej byłoby zrezygnować z bufora i pakować bezpośrednio czynnik w podłogę bez mieszania w zbiorniku, bez dodatkowych pompek, bez siłowników na rozdzielaczu.

Niekoniecznie też "lepsze" modele są lepsze jak Zubudany czy T-Cap bo potrafią mieć dziwną, skokową modulację przy temperaturach jak teraz.

W zasadzie wszystko powyższe bym podsumował - znajdź instalatora rozumiejącego zasady pracy PC.

Napisano
3 godziny temu, Harp napisał(a):

Niekoniecznie też "lepsze" modele są lepsze jak Zubudany czy T-Cap bo potrafią mieć dziwną, skokową modulację przy temperaturach jak teraz.

Walczę z logiką termostatu pokojowego w Mitsubishi Ecodan od zeszłego sezonu i generalnie podzielam te zastrzeżenia. Pompa pracuje z bardzo wysoką mocą zupełnie bez potrzeby, aby potem przez cały dzień czekać na obniżenie temperatury zadanej. W trybie sterowania temperaturą zasilania jest zupełnie inaczej.

W Daikinie sterownik reaguje zupełnie inaczej, jest przewidywalny i dąży do jak najszybszego obniżenia przepływu i mocy.

Napisano
1 godzinę temu, punktak napisał(a):

Walczę z logiką termostatu pokojowego w Mitsubishi Ecodan od zeszłego sezonu i generalnie podzielam te zastrzeżenia. Pompa pracuje z bardzo wysoką mocą zupełnie bez potrzeby, aby potem przez cały dzień czekać na obniżenie temperatury zadanej. W trybie sterowania temperaturą zasilania jest zupełnie inaczej.

W Daikinie sterownik reaguje zupełnie inaczej, jest przewidywalny i dąży do jak najszybszego obniżenia przepływu i mocy.

Sterownik pokojowy który działa on off jest właśnie słabym sterownikiem. Lepiej go odłącz i wypracuj sobie krzywą i niech pompa działa samopas. 

Napisano
2 minuty temu, Harp napisał(a):

Sterownik pokojowy który działa on off jest właśnie słabym sterownikiem. Lepiej go odłącz i wypracuj sobie krzywą i niech pompa działa samopas. 

To jest sterownik pokojowy Mitsu, on nie jest zwykłym termostatem on/off. Nie podoba mi się logika pompy we współpracy z tym sterowaniem pokojowym - niepotrzebnie katuje sprężarkę na początku cyklu grzania, słabo widać reakcję na osiągnięcie temperatury zadanej.

Paradoksalnie pompa pracując według samej krzywej, lub tylko regulując temperaturę powrotu zachowuje się zupełnie inaczej.

Próbowałem się wpiąć do sterownika przez złącze CP105, ale poddałem się i dołożyłem dedykowany sterownik MelCloud który umożliwia podgląd parametrów wysyłanych do chmury Mitsubishi. Teraz mogę modyfikować zadaną temperaturę z uwzględnieniem prognozy pogody, produkcji PV itd.

Napisano
W dniu 17.11.2024 o 14:30, Chalek napisał(a):

jakie masz rachunki? Chyba mamy te same kotły, u mnie wolnostojąca parterówka 150m2, podłogówka 100% i rachunki za gaz zima mam kolo 400 zl za miesiac, teraz za pazdziernik cos 210,  gotujemy, grzejemy wode i ogrzewamy sie gazem...

skad pomysl zmiany kotla na pompe? fotowoltaiki nie mam - nie znam sie na tym;)... ale jak dojrzeje to zapytam Ciebie;) hehe

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, 62545tomasz napisał(a):

jakie masz rachunki? Chyba mamy te same kotły, u mnie wolnostojąca parterówka 150m2, podłogówka 100% i rachunki za gaz zima mam kolo 400 zl za miesiac, teraz za pazdziernik cos 210,  gotujemy, grzejemy wode i ogrzewamy sie gazem...

skad pomysl zmiany kotla na pompe? fotowoltaiki nie mam - nie znam sie na tym;)... ale jak dojrzeje to zapytam Ciebie;) hehe

Mam podobne rachunki :)

a podyktowane jest to tym że mam fotowoltaike na starych zasadach za którą prawie nic nie zaplacilem(dofinansowanie) a za pompę ciepła nic nie zapłacę.

z PV mam nadprodukcję, więc miesieczne koszty grzania spadną mi o ok połowę beż ponoszenia żadnych nakładów na modernizację.

Napisano
  • Autor
16 minut temu, technix napisał(a):

A musisz pozbyć się kotła/inst. gazowej 🤔

Tego nie wiem, dowiem się jak zobaczę umowę na grant. Tylko ciężko mi będzie zmieścić kocioł i zasobnik 250l i mały bufor.

No i dochodzą stałe opłaty za gaz, nie wiem czy ma sens zostawiać kocioł. Będzie leżał na strychu w razie czego 😁

Napisano
6 godzin temu, Chalek napisał(a):

Tego nie wiem, dowiem się jak zobaczę umowę na grant. Tylko ciężko mi będzie zmieścić kocioł i zasobnik 250l i mały bufor.

No i dochodzą stałe opłaty za gaz, nie wiem czy ma sens zostawiać kocioł. Będzie leżał na strychu w razie czego 😁

Bez przyłącza (jak nie chcesz opłacać) to se może leżeć - jako mebel.

P.S. jeżeli ta PC miałaby być jedynym źródłem ciepła, to za wuja nie pozbył bym się kotła...

Napisano
W dniu 17.11.2024 o 22:22, Chalek napisał(a):

Najdłuższa gwarancja?

No i ten, no, prestiż.

Napisano
6 godzin temu, gondoljerzy napisał(a):

Najdłuższa gwarancja?

No i ten, no, prestiż.

2x NIE 

DAIKIN ONLY, @punktak, true?

Napisano
30 minut temu, technix napisał(a):

2x NIE 

No to powinni zmienić nazwę na DaiKing. :phi:

A o Viessmann mignęło mi w sieci, że dają 10 lat gwarancji. Po twoim zaprzeczeniu zerknąłem na ich firmową stronkę i okazuje się, że dają na 5 lat. Tyle to mi dało Gree. Tylko  migiem czas leci, zaraz będzie 3 lata od montażu.

Napisano

Od końca stycznia tego roku mam pompę Panasonic T-CAP 9 kW. Dom 190 m2. 90% idzie na grzejniki i to żeliwne. Jestem bardzo zadowolony. Do stycznia miałem piec typu przepali wszystko. Nie wyobrażam sobie teraz powrotu do pieca, nawet na pellet.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Napisano

Daikin istnieje 100 lat i daje 10 lat gwarancji z czasem naprawy 24 godziny.

A czy "firma" Viesxxxxxx da 5 czy 10 lat "gwarancji" na papierze to nie ma żadnego znaczenia. To jest ta sama produkowana w Chinach  pompa co Midxxx czy Roxxx, czyj znaczek kupili ma znaczenie tylko dla tych którzy na nim zarabiają.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, technix napisał(a):

2x NIE 

To co mi wieśmana wciskasz 😁

@technix @punktak serio ten daikin taki lux?

W sensie trwałości?

Ta gwarancja to pewnie przy corocznych serwisach?

Ile kosztuje serwis takiego monobloka 6kW?

24h naprawa? Czyli dzwonie w wigilię i w pierwszy dzień świąt PC śmiga dalej? Jak oni to mają rozwiązane? Magazyn w każdym województwie?

"Opcja przedłużenia gwarancji nie dotyczy pomp ciepła  Daikin Altherma Monoblok 3M (EDLA/EBLA). "

Czar prysł.  Na monobloki dają max 36mies. Ciekawe czemu

Edytowane przez Chalek

Napisano
Godzinę temu, Chalek napisał(a):

To co mi wieśmana wciskasz 😁

@technix @punktak serio ten daikin taki lux?

W sensie trwałości?

Ta gwarancja to pewnie przy corocznych serwisach?

Ile kosztuje serwis takiego monobloka 6kW?

24h naprawa? Czyli dzwonie w wigilię i w pierwszy dzień świąt PC śmiga dalej? Jak oni to mają rozwiązane? Magazyn w każdym województwie?

"Opcja przedłużenia gwarancji nie dotyczy pomp ciepła  Daikin Altherma Monoblok 3M (EDLA/EBLA). "

Każdy producent wymaga serwisu raz w roku, a Mitsubishi dwóch... Ich cena jest określona w umowie z wykonawcą.

W Daikinie korzystałem raz z naprawy gwarancyjnej - wyświetlił się błąd czujnika przepływu o czym dowiedziałem się przypadkowo będąc w piwnicy - pompa działała cały czas. Około godz. 21ej w piątek zgłosiłem to do serwisu na infolinię, po 15stu minutach zadzwonił instalator który montował urządzenie i chciał przyjechać w sobotę rano - co mi kolidowało z planami więc zapragnąłem umówić się na poniedziałek. W czasie rozmowy podczas naprawy (wymiany czujnika - choć pan pokazał że wystarczyło go przedmuchać) dowiedziałem sie że oni jako firma instalująca muszą mieć na magazynie w zasadzie wszystkie podzespoły które potem dostają od Daikin Polska w rozliczeniu naprawy. Zapytałem czy gdybym zadzwonił w wigilię to czy przyjechałby w święta odparł że tak, ale ogólnie to sie jeszcze nie zdarzyło. A gdyby nie naprawili usterki za pierwszym razem? Włączyli by tryb awaryjny na grzałkach i poczekali na algorytm naprawy opracowany przez producenta. A zdarzyło się tak? Im nie. A ile kosztuje wymiana sprężarki - nie wie, bo firma przez 20 prawie lat nie wymieniała nigdy sprężarki na gwarancji.

U syna mam Mitsubishi Ecodan i pomimo wysiłków ekipy (3 godziny wytwarzania próżni pompą dwustopniową, montaż zakończyli o 3ej nad ranem) popełnili błąd przy montażu - pozostała resztka azotu w czynniku - ekspertyza serwisu fabrycznego Mitsubishi Polska. Od pierwszego zgłoszenia dziwnego zachowania pompy (przerywana praca sprężarki, duże wahania prądu agregatu) do ostatecznej naprawy wykonanej przez serwis fabryczny minęło pół roku i 3 wizyty serwisu montującego pompę...

Swoją drogą myślałem że jesteś przekonany do tego wieśmana bo to chyba Ty kiedyś zachwycałeś się "gwarancją produkcji z PV" wieśmanowych paneli... I ja tego nie neguję jako zjawiska marketingowego - płacisz i jesteś zadowolony. Tylko że biorąc pod uwagę przepaść jakościową miedzy trzema, powiedzmy pięcioma wiodącymi firmami, to ten chiński chłam powinien kosztować 1/10 tego za ile jest sprzedawany.

A marka kiedyś kojarzona z dobrymi (a jakże, niemieckimi) produktami sprzedając znak towarowy tylko po to by zarobić procent od sprzedaży nie różni się od "instalatora" spod sklepu wciskającego to na czym ma marżę.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, punktak napisał(a):

Każdy producent wymaga serwisu raz w roku, a Mitsubishi dwóch... Ich cena jest określona w umowie z wykonawcą.

W Daikinie korzystałem raz z naprawy gwarancyjnej - wyświetlił się błąd czujnika przepływu o czym dowiedziałem się przypadkowo będąc w piwnicy - pompa działała cały czas. Około godz. 21ej w piątek zgłosiłem to do serwisu na infolinię, po 15stu minutach zadzwonił instalator który montował urządzenie i chciał przyjechać w sobotę rano - co mi kolidowało z planami więc zapragnąłem umówić się na poniedziałek. W czasie rozmowy podczas naprawy (wymiany czujnika - choć pan pokazał że wystarczyło go przedmuchać) dowiedziałem sie że oni jako firma instalująca muszą mieć na magazynie w zasadzie wszystkie podzespoły które potem dostają od Daikin Polska w rozliczeniu naprawy. Zapytałem czy gdybym zadzwonił w wigilię to czy przyjechałby w święta odparł że tak, ale ogólnie to sie jeszcze nie zdarzyło. A gdyby nie naprawili usterki za pierwszym razem? Włączyli by tryb awaryjny na grzałkach i poczekali na algorytm naprawy opracowany przez producenta. A zdarzyło się tak? Im nie. A ile kosztuje wymiana sprężarki - nie wie, bo firma przez 20 prawie lat nie wymieniała nigdy sprężarki na gwarancji.

U syna mam Mitsubishi Ecodan i pomimo wysiłków ekipy (3 godziny wytwarzania próżni pompą dwustopniową, montaż zakończyli o 3ej nad ranem) popełnili błąd przy montażu - pozostała resztka azotu w czynniku - ekspertyza serwisu fabrycznego Mitsubishi Polska. Od pierwszego zgłoszenia dziwnego zachowania pompy (przerywana praca sprężarki, duże wahania prądu agregatu) do ostatecznej naprawy wykonanej przez serwis fabryczny minęło pół roku i 3 wizyty serwisu montującego pompę...

Swoją drogą myślałem że jesteś przekonany do tego wieśmana bo to chyba Ty kiedyś zachwycałeś się "gwarancją produkcji z PV" wieśmanowych paneli... I ja tego nie neguję jako zjawiska marketingowego - płacisz i jesteś zadowolony. Tylko że biorąc pod uwagę przepaść jakościową miedzy trzema, powiedzmy pięcioma wiodącymi firmami, to ten chiński chłam powinien kosztować 1/10 tego za ile jest sprzedawany.

A marka kiedyś kojarzona z dobrymi (a jakże, niemieckimi) produktami sprzedając znak towarowy tylko po to by zarobić procent od sprzedaży nie różni się od "instalatora" spod sklepu wciskającego to na czym ma marżę.

Chyba mnie z kimś mylisz. Ja mam taniego termeta jako gaz ale PC to trochę bardziej złożone urządzenie i nie chce byle czego.

Ciekawe czemu na monobloki nie dają długiej gwarancji

A gwarancja produktywności paneli to inny temat ;)

Napisano
3 godziny temu, punktak napisał(a):

Daikin istnieje 100 lat i daje 10 lat gwarancji z czasem naprawy 24 godziny.

2 godziny temu, Chalek napisał(a):

..."Opcja przedłużenia gwarancji nie dotyczy pomp ciepła  Daikin Altherma Monoblok 3M (EDLA/EBLA). "

Godzinę temu, punktak napisał(a):

... A ile kosztuje wymiana sprężarki - nie wie, bo firma przez 20 prawie lat nie wymieniała nigdy sprężarki na gwarancji.

No właśnie, ciekawe czemu monobloki tylko 3 lata? Gdy inni mają odwagę dawać 5.  No i ciekawe, czy serwisant wymieniał sprężarkę w Daikinie po tej trzyletniej gwarancji?

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano

Ze strony https://www.daikin.pl/pl_pl/klienci/services/warranty.html

Cytat

Gwarancja podstawowa 

W przypadku braku autoryzowanego uruchomienia obowiązuje standardowa gwarancja 36-miesięczna (3 lata) realizowana przez instalatora.

Na pompy ciepła uruchomione poprzez Serwis Fabryczny Daikin udzielana jest gwarancja 60 miesięcy (5 lat)* od daty uruchomienia pompy ciepła.

Możliwość wykupienia gwarancji przez portal Stand By Me nawet do 10 lat (5+5).

W opisie nie ma wyłączeń, więc powyższe powinno dotyczyć wszystkich pomp ciepła Daikin. :hmm:

Napisano
  • Autor
12 minut temu, gondoljerzy napisał(a):

W opisie nie ma wyłączeń, więc powyższe powinno dotyczyć wszystkich pomp ciepła Daikin. :hmm:

Trzeba się zagłębić w ich pdf z gwarancja.

Tam jest wyłączenie że na monobloki tylko 36 beż możliwości wykupienia na dłużej.

Napisano
1 godzinę temu, punktak napisał(a):

A marka kiedyś kojarzona z dobrymi (a jakże, niemieckimi) produktami sprzedając znak towarowy tylko po to by zarobić procent od sprzedaży nie różni się od "instalatora" spod sklepu wciskającego to na czym ma marżę

Te pretensje to chyba musisz  obecnie kierować w stronę nieco innej firmy i to amerykańskiej:phi:

https://www.gramwzielone.pl/pompy-ciepla/20177660/wielka-transakcja-na-rynku-pomp-ciepla-stala-sie-faktem

Napisano
Godzinę temu, gondoljerzy napisał(a):

Zwrócę uwagę że  "serwis fabryczny"  instaluje urządzenia na obiektach przemysłowych - np. sieć Biedronka jedzie na Daikinie. Instalacje "domowe" robią lokalne firmy posiadające autoryzację.

edit:  w tym pdf cały czas używają określenia serwis fabryczny.... musiałbym zapytać instalatora jak to teraz wygląda...

48 minut temu, volf6 napisał(a):

Te pretensje to chyba musisz  obecnie kierować w stronę nieco innej firmy i to amerykańskiej:phi:

https://www.gramwzielone.pl/pompy-ciepla/20177660/wielka-transakcja-na-rynku-pomp-ciepla-stala-sie-faktem

Przyjmijmy na potrzeby tego wątku  że już nic nie napiszę złego o żadnej firmie.

Edytowane przez punktak

Napisano

@punktak, to , że Ty jesteś chory to wiedziałem, no ale nie sądziłem, że do tego stopnia.

Ładnie ci nakręcili w głowie - noo comment 

@Chalek, słowo klucz " SERWIS FABRYCZNY", nie żadna " firma z autoryzacją"

Nawet po zapisie przytoczonej gwarancji, co wyżej wkleiłeś, Gwarantem jest Instalator, nie Daikin - to coś mówi 

Co do Viessmann ( choć sam nie kupię, bo dla mnie za droga - ale ja się w tym obracam - naprawię sobie chinola) to kupujesz urządzenie (tylko) w Autoryzowanego Partnera (hurtownia), instaluje Ci to "Autoryzowany Instalator - inny podmiot niż hurtownia).

Następnie na PIERWSZE uruchomienie, przejeżdża SERWIS FABRYCZNY VIESSMANN - etatowi pracownicy Viessmann Polska Sp. z o.o.

Robi audyt montażu - jak jest dobrze, dokonuje uruchomienia.

Po uruchomieniu Twoim pierwszym kontaktem jest Instalator, ALE gość nie radzi sobie, tel. do centrali, przyjeżdża SERWIS FABRYCZNY.

Jakikolwiek problem, nawet z ustawieniami, dzwonisz na infolinię VIESSMANN 24/7 - działa.

Podsumowując, w Viessmann, gwarantem dla Ciebie jest VIESSMANN, nie firma po przeszkoleniu.

Zobacz ile jest oddziałów VIESSMANN w Polsce - w każdym serwis fabryczny, a Daikin co? G00wno.

Dalej @punktak, żadna sprężarka nie padła? Rzeczywiście cud - widać, że czujnik ciśnienia czynnika działa 👍

i nie pozwala załączyć jej bez ciśnienia, naprawdę godne osiągnięcie 👍

A o tym azocie w czynniku to już pominę całym, bo widać żeś ..... 🤦

Napisano

Może monobloki mają krótszą gwarancję bo układ wodny na zewnątrz budynku płata więcej figli.

Ja z obawy przed zamarznięciem wody zdecydowanie wybieram splita.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Harp napisał(a):

Może monobloki mają krótszą gwarancję bo układ wodny na zewnątrz budynku płata więcej figli.

Ja z obawy przed zamarznięciem wody zdecydowanie wybieram splita.

Zawsze mozna zalać mieszankę z glikolem. Taki trochę słaby argument przy gwarancji 3 vs 10 lat...

Napisano
5 godzin temu, Chalek napisał(a):

Zawsze mozna zalać mieszankę z glikolem. Taki trochę słaby argument przy gwarancji 3 vs 10 lat...

Ja mam monoblok i mieszankę glikolu w jego obiegu.  Mrozów się nie muszę obawiać, ale po drodze dodatkowy wymiennik ciepła z obiegiem CO (glikol/woda) i trochę sprawności w plecy. Coś za coś.

Napisano
W dniu 21.11.2024 o 16:32, PingNoMore napisał(a):

Od końca stycznia tego roku mam pompę Panasonic T-CAP 9 kW. Dom 190 m2. 90% idzie na grzejniki i to żeliwne. Jestem bardzo zadowolony. Do stycznia miałem piec typu przepali wszystko. Nie wyobrażam sobie teraz powrotu do pieca, nawet na pellet.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

A w opłatach jak wychodzi?

Napisano
20 godzin temu, Chalek napisał(a):

A czy warunki gwarancji dopuszczają użycie glikolu?

Jakieś 200l glikolu propylenowego tanie nie jest i powinno się go wymieniać.

Lub wymiennik płytowy i dodatkowa pompka, która te 30-40 W non stop pobiera.

Jakie argumenty są za monoblokiem?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Harp napisał(a):

A czy warunki gwarancji dopuszczają użycie glikolu?

Jakieś 200l glikolu propylenowego tanie nie jest i powinno się go wymieniać.

Lub wymiennik płytowy i dodatkowa pompka, która te 30-40 W non stop pobiera.

Jakie argumenty są za monoblokiem?

Brak miejsca na lodówkę w kotłowni.

Napisano
3 godziny temu, Chalek napisał(a):

Zrezygnuj z bufora.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, punktak napisał(a):

Zrezygnuj z bufora.

Bufor potrzebuje mały. Bardziej chodzi o to że nie wejdzie mi lodówka i zbiornik na cwu 300l

Chociaż może i wejdzie 😁

Tylko z kolei od miejsca montażu do jednostki zewnętrznej mam 20m.

Czy split da radę? 😇

Napisano
11 minut temu, Chalek napisał(a):

Bufor potrzebuje mały. Bardziej chodzi o to że nie wejdzie mi lodówka i zbiornik na cwu 300l

Chociaż może i wejdzie 😁

Czy split da radę? 😇

Spokojnie da radę na 20 metrach. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - przyjęło się że  określenie lodówka to jednostka wewnętrzna z zasobnikiem CWU.  Większość producentów (czyli wiesz tych czterech, pięciu🤣) oferuje takie lodówki o wymiarach podstawy 60x60 i wysokości 180 ze zbiornikiem 200-250 litrów, więc dużo nie trzeba....

Bufora raczej nie potrzebujesz żadnego.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, punktak napisał(a):

Spokojnie da radę na 20 metrach. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - przyjęło się że  określenie lodówka to jednostka wewnętrzna z zasobnikiem CWU.  Większość producentów (czyli wiesz tych czterech, pięciu🤣) oferuje takie lodówki o wymiarach podstawy 60x60 i wysokości 180 ze zbiornikiem 200-250 litrów, więc dużo nie trzeba....

Bufora raczej nie potrzebujesz żadnego.

Mam 100%podłogówki ze sterowaniem sekcyjnym w każdym pokoju.

Także albo jedna petle bym zostawił otwarta na stałe albo bufor. 

200l to dla mnie za mało więc muszę iść w urządzenie rozdzielone czyli osobno PC osobno zbiornik.

Bo lodówek z 300l zasobnikiem cwu nie widziałem.

Chyba żebym jednostek wew.  zawiesił na 2m. Bo miejsca do sufitu sporo Bo to kotłownia w zanizeniu pod schodami 😁

Napisano
2 minuty temu, Chalek napisał(a):

Mam 100%podłogówki ze sterowaniem sekcyjnym w każdym pokoju.

Także albo jedna petle bym zostawił otwarta na stałe albo bufor. 

200l to dla mnie za mało więc muszę iść w urządzenie rozdzielone czyli osobno PC osobno zbiornik.

Bo lodówek z 300l zasobnikiem cwu nie widziałem.

Chyba żebym jednostek wew.  zawiesił na 2m. Bo miejsca do sufitu sporo Bo to kotłownia w zanizeniu pod schodami 😁

Minimalny przepływ powinieneś załatwić jednym otwartym obiegiem, plus zawór bypas przy pompie. Warunku minimalnego zładu nie ma w Daikinie, jest tylko minimalny przepływ.

Poszukaj zamiast lodówki allinone kombinacji: mały wiszący hydrobox plus osobny zbiornik CWU 300l. Nie muszą być obok siebie.

Tak to wygląda w moich obu instalacjach - u mnie potrzebowałem rozdzielić system cwu od ogrzewania ze względu na podział dofinansowania, a u syna po ciężkich bojach z dostępnością (czas Covidu) nie było wyboru.

Napisano
6 godzin temu, Rado_ napisał(a):

A w opłatach jak wychodzi?

Ciężko powiedzieć bo mam fotowoltaikę na starych zasadach. Do dzisiaj pompa zużyła wraz z grzaniem CWU 2666 kWh. Przyjmując, że licznik z pompy zaniża zużycie to sprzęt mógł pożreć 2800-2900 kWh. 

Napisano

Ja bym bez bufora nie dawał, chociaż mały jak ja mam-ale jest. Coś koło 30 litrów mam.

Napisano
4 godziny temu, Chalek napisał(a):

Ale lodówka jest tylko wtedy gdy masz z zasobnikiem 

Napisano
13 minut temu, Camel napisał(a):

Ja bym bez bufora nie dawał, chociaż mały jak ja mam-ale jest. Coś koło 30 litrów mam.

Twojej instalacji, jako przykład nie przywołuj 😉

Napisano
1 godzinę temu, Chalek napisał(a):

Chociaż może i wejdzie 😁

Czy split da radę? 😇

Da, ale wiadomo, wydajność w dół nieco