Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Citroen C3 EV - warto to kupić z dopłata?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie - Nowy Citroen C3 EV - warto to kupić z dopłata 27 kpln dla osoby fizycznej?

Nowy program dopłat będzie dla mnie mniej korzystny, bo mam za wysokie dochody.

Więc tak się zastanawiam, czy kupić z dopłatą za 130 kpln C3 w wersji EV MAX, z dopłatą na kartę dużej rodziny i w kredycie 0%.

https://sklep.citroen.pl/modele/c3/?filters=typ-paliwa[170]

Niepokoi mnie "Silnik elektryczny o mocy 113 KM z z automatyczną przekładnią redukcyjną" -  to ma biegi, jak Audi @Florydzialski ?

Edytowane przez maras77

Napisano

Stellantis to jedne z najgorszych aktualnie dostępnych elektryków. Jeśli masz tego świadomość i wciąż nasz ochotę to kupuj :oki:

Napisano
7 godzin temu, maras77 napisał(a):

Jak w temacie - Nowy Citroen C3 EV - warto to kupić z dopłata 27 kpln dla osoby fizycznej?

Więc tak się zastanawiam, czy kupić z dopłatą za 130 kpln C3 w wersji EV MAX, z dopłatą na kartę dużej rodziny i w kredycie 0%.

Niepokoi mnie "Silnik elektryczny o mocy 113 KM z z automatyczną przekładnią redukcyjną" -  to ma biegi, jak Audi @Florydzialski ?

Zobacz na Kone. Mają wyprzedaże,  za 130 po dopłacie te będziesz miał już jakaś lepsza wersje.

Napisano
3 godziny temu, format napisał(a):

Stellantis to jedne z najgorszych aktualnie dostępnych elektryków. Jeśli masz tego świadomość i wciąż nasz ochotę to kupuj :oki:

Widziałem raporty zadowolenia i "czy kupię ponownie" i faktycznie wygląda to słabo.

Orientujesz się co tam jest takiego do d00py?

Jeździłęm kilka razy jako pasażer w P208 i tam wszystko było jak być powinno. Auto było w miarę ciche, dobrze wygląda, nieźle poskładane.

Napisano
11 minut temu, kravitz napisał(a):

Widziałem raporty zadowolenia i "czy kupię ponownie" i faktycznie wygląda to słabo.

Jeździłęm kilka razy jako pasażer w P208 i tam wszystko było jak być powinno. Auto było w miarę ciche, dobrze wygląda, nieźle poskładane.

To wszystko auta spalinowe, konwertowane na EV...

Wiec pewnie parametry zasieg/moc/zuzycie mocno odbiegaja od tego co oferuje w pelni elektryczna konkurencja.

Napisano
50 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To wszystko auta spalinowe, konwertowane na EV...

Wiec pewnie parametry zasieg/moc/zuzycie mocno odbiegaja od tego co oferuje w pelni elektryczna konkurencja.

Jeżdżę ww wspomnianą e208 i na prawdę nie wiem do czego tu się można doczepić. Zasięg w mieście teraz (poniżej 8st) ok 250km, dynamika świetna, cisza, komfort, bagażnik jest. No małe, ciasne auto, ale ono po prostu jest małe i ciasne. Wolałbym nowe C3 EV bo się wyżej siedzi i jednak jest sporo więcej miejsca.  

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Poniżej taki świeży przykład pierwszy z brzegu. Oglądam wszystko, co on kręci. Takie coś nie zdarza sie często.

A mój kolega właśnie z radością skończył leasing Citroena phev, dwa razy pod dom wzywał lawetę, auto miało problem z gniazdem ładowania AC.

https://youtu.be/qMuLE6owMic?si=ct2ocKShUle71JCj

Napisano
1 godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Poniżej taki świeży przykład pierwszy z brzegu. Oglądam wszystko, co on kręci. Takie coś nie zdarza sie często.

A mój kolega właśnie z radością skończył leasing Citroena phev, dwa razy pod dom wzywał lawetę, auto miało problem z gniazdem ładowania AC.

No tak, to jest faktycznie przykład auta, które najlepiej jakby ukradli. Najlepiej dla właściciela ;)

Napisano

Bardzo dobra cena na wynajem. Takie padło na dwa lata za 900zl miesięcznie wydaje się optymalne. Muszę zonie pokazać. 

Edytowane przez wujek

Napisano
29 minut temu, wujek napisał(a):

Bardzo dobra cena na wynajem. Takie padło na dwa lata za 900zl miesięcznie wydaje się optymalne. Muszę zonie pokazać. 

Taka rata jest przy wkladzie wlasnym 30%... 

Napisano
23 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Taka rata jest przy wkladzie wlasnym 30%... 

image.png.51f50cdc248c291be08c58db5953ed44.png
wpłata 20k i 24 miesiące. IMO nieźle, szukam alternatywy dla większego spalinowca. Tym można ogarnąć 90% naszych tras. Za miasto raz na 3 miesiące mogę wziąć coś z roboty albo wypożyczyć. 

Edytowane przez wujek

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

image.png.51f50cdc248c291be08c58db5953ed44.png
wpłata 20k i 24 miesiące. IMO nieźle, szukam alternatywy dla większego spalinowca. Tym można ogarnąć 90% naszych tras. Za miasto raz na 3 miesiące mogę wziąć coś z roboty albo wypożyczyć. 

No ale po uwzglednieniu wplaty wplasnej, to rata jest prawie 2kPLN/msc a nie 900 i to netto.

Napisano
21 minut temu, Maciej__ napisał(a):

No ale po uwzglednieniu wplaty wplasnej, to rata jest prawie 2kPLN/msc a nie 900 i to netto.

Ale wklad dopłatą ogarniasz chyba?

Napisano
18 minut temu, zinger napisał(a):

Ale wklad dopłatą ogarniasz chyba?

Doplaty dzialaja w peelnej kwocie na taki najem na 24 msc?

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Doplaty dzialaja w peelnej kwocie na taki najem na 24 msc?

Właśnie nie wiem :) Pytanie czy najem traktowany jest jako forma leasingu. 

Napisano
16 godzin temu, maras77 napisał(a):

Nie. Niech Cię laska Mikołaja broni...

Nie patrz na nic od Stellantisa, zwłaszcza w regionie elektryków. 

Napisano
  • Autor

Przed kazdym projektem trzeba postawić cele do realizacji.

Projekt "zakup EV dla żony" ma następujące cele:

1. Samochód na dojazdy do pracy - 2 km i zakupy - 2 km, od czasu do czasu do Warszawy i okolic - nigdy pewnie nie będzie więcej, niz 100 km.

2. Nie musi się szybko ładować - mam prąd na podjeździe.

3. Wykorzystać dopłatę 27kpln z mój elektryk dla osób fizycznych.

4. Zapłacić jak najmniej, najlepiej wpłata z moich w okolicy 60 kpln, reszta kredyt 0%.

5. Utrata wartości po spłacie kredytu jak najmniejsza, aby nie było poczucia wywalenia kasy

6. Po 3 latach dać ten samochód dziecku na 18.

Co oprócz tej C3 by się łapało?

Chyba tylko Dacia Spring, która raczej jest słabszym wyborem, niż ten C3.

Napisano
41 minut temu, maras77 napisał(a):

1. Samochód na dojazdy do pracy - 2 km i zakupy - 2 km, od czasu do czasu do Warszawy i okolic - nigdy pewnie nie będzie więcej, niz 100 km.

4. Zapłacić jak najmniej, najlepiej wpłata z moich w okolicy 60 kpln, reszta kredyt 0%.

5. Utrata wartości po spłacie kredytu jak najmniejsza, aby nie było poczucia wywalenia kasy

Już Ci pisałem- Kona z wyprzedaży. Tylko nie wiem czy kredyt 0% w H maja.

Może MG?

A skoro chcesz dac dziecku potem, to utrata wartości,. imo, bez znaczenia.

Edytowane przez zinger

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, zinger napisał(a):

Już Ci pisałem- Kona z wyprzedaży. Tylko nie wiem czy kredyt 0% w H maja.

Może MG?

A skoro chcesz dac dziecku potem, to utrata wartości,. imo, bez znaczenia.

Zobaczę tego H Kona, ale to nie jest samochód, który bym chciał dzieciakowi zostawiać.

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał(a):

Leaf 40 kWh.

Napisano
  • Autor
27 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Leaf 40 kWh.

Są z dopłatą?

Napisano
4 minuty temu, maras77 napisał(a):

Są z dopłatą?

Jak każdy EV do 225tys

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

Są z dopłatą?

Po co się męczyć z dopłatą?

Po co się męczyć z nowym autem?

Po co się męczyć z francuskim shietem? 

Po co kupować gorzej za więcej?

Odpowiadając na pytanie, tak, są.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/nissan-leaf-nissan-leaf-acenta-39-kwh-150-km-2024-dostepny-od-reki-ID6GWbZT.html

Napisano
  • Autor
39 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Po co się męczyć z dopłatą?

Po co się męczyć z nowym autem?

Po co się męczyć z francuskim shietem? 

Po co kupować gorzej za więcej?

Odpowiadając na pytanie, tak, są.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/nissan-leaf-nissan-leaf-acenta-39-kwh-150-km-2024-dostepny-od-reki-ID6GWbZT.html

Na razie jade do Dacii.

https://www.dacia.pl/hybrydy-i-elektryczne/spring-miejski/konfigurator.html?conf=https%3A%2F%2Fpl.co.rplug.renault.com%2Fc%2FBADe5%2FA0M

Bardziej spełnia wymagania mojej żony, niż Leaf.

Napisano

Poszukaj na Evclinic
Elektryki od Stellantisa to kwestia przypadku ( wszystko na to wskazuje) do tego nie są chętni do dawania jakichkolwiek schematów itp serwisom zewnętrznym gdzie Tesla, BYD, Nissan nie ma z tym problemu.
Powtarzalność i zaprojektowanie elementów przypadkowa.
W tej firmie jakby nikt nad tym nie panował
W tym samym modelu ale z różnych lat sąsiadujących potrafią być skrajnie różne rozwiązania.
Serwis potrafi tylko wymienić baterię itp...
Nie żebym był jakoś uprzedzony do wyrobów Stellantis ;-))) ale obsługa klienta nauczyła mnie żeby tego kijem nie tykać bonw razie problemów zostaje Ci tylko sąd albo dużo wazeliny i kielich na pocieszenie

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

Patrząc na to jaka ma mała baterie, to zima będziesz miał 120-140km zasięgu max. W citigo mam chyba 36kWh i zima zasieg ok 200.

Ja bym nie kupił już ev z mniejszą bateria.

Napisano
W dniu 2.12.2024 o 06:05, format napisał(a):

Nie zawezalbym tej tezy tylko do elektrykow;) 

Napisano
10 godzin temu, zinger napisał(a):

Patrząc na to jaka ma mała baterie, to zima będziesz miał 120-140km zasięgu max. W citigo mam chyba 36kWh i zima zasieg ok 200.

Ja bym nie kupił już ev z mniejszą bateria.

W Citygo nie masz chyba pompy ciepła. Ja z taką samą baterią w eGolfie mam też 200km zasięgu zimowego ;) Bo jest pompa ciepła.

Latem pewnie w Citygo masz sporo większy zasięg niż ja w eGolfie.

Nie wiem czy te Leafy mają pompę. Jeśli mają, to pewnie ze 30km można do tych 200km dodać, no baterię mają nieco większą.

Do miasta aż nadto, a jakaś podróż do 300-400km też da radę, jeśli to z 2-3x do roku, a nie do pracy codziennej.

Napisano
11 godzin temu, maras77 napisał(a):

Na razie jade do Dacii.

Bardziej spełnia wymagania mojej żony, niż Leaf.

Tia, zobaczymy co powie jak to zobaczy na żywo. 

Napisano
21 godzin temu, wujek napisał(a):

wpłata 20k i 24 miesiące. IMO nieźle, szukam alternatywy dla większego spalinowca.

Czytałem o czymś od Stellantisa (nie wiem czy nie astra) z ciekawą ofertą najmu dla firm, ale zapewne skoro już o tym pisali to nieaktualne. 15k wpłaty wstępnej i najem za jakieś grosze/mc. Wychodziło tak, że w zasadzie dopłata pokrywała całą utratę wartości w czasie wynajmu, także auto 'prawie za darmo'. 

Ponieważ nie mam dz.g. więc nie dla mnie deal niestety, ale przy takim układzie mógłbym nawet w produkt Stellantisa pójść i po okresie najmu oddać bez żalu. 

https://elektrowoz.pl/auta/zlapalem-opla-astre-electric-za-15-000-zl-wstepnej-wplaty-plus-270-zl-miesiecznie-na-dwa-lata-warto-czekac-i-szukac-czytelnik/

Balkan też zapowiadał, że opowie o tym na kanale. 

Edytowane przez iwik

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

W Citygo nie masz chyba pompy ciepła. Ja z taką samą baterią w eGolfie mam też 200km zasięgu zimowego ;) Bo jest pompa ciepła.

Nie wiem czy te Leafy mają pompę. Jeśli mają, to pewnie ze 30km można do tych 200km dodać, no baterię mają nieco większą.

Do miasta aż nadto, a jakaś podróż do 300-400km też da radę, jeśli to z 2-3x do roku, a nie do pracy codziennej.

Ale kolega o Springu pisał i do tego się odniosłem.

Obstawiam, że najtańsze Leafy też pompy nie maja.

Ja pisze ze swojego pkt widzenia, gdzie srednio robie 1500km/mies, zatem srednio 50km/dziennie a często więcej. Dlatego te 200km to takie minimum dla mnie, żeby się nie stresować i moc na spokojnie doładować jak potrzeba.

W EV połowa "baku" wygląda inaczej niż w spalinowym :)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

Tia, zobaczymy co powie jak to zobaczy na żywo. 

Żona porównanie ma z fiatem punto 2 FL, więc nawet odpalanie EV na kluczyk przyjmie ze zrozumieniem. :ok:

Napisano
21 minut temu, maras77 napisał(a):

Żona porównanie ma z fiatem punto 2 FL, więc nawet odpalanie EV na kluczyk przyjmie ze zrozumieniem. :ok:

Jeździłem poprzednim modelem to jest taki trochę dramat na kółkach :phi: 

Napisano
14 godzin temu, maras77 napisał(a):

Rób tak, żeby było dobrze 😎

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał(a):

Pompa ciepła ogólnie jest przereklamowana w większości EV. 
Daje mniej niż mogłoby się wydawać. 

Napisano
38 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Pompa ciepła ogólnie jest przereklamowana w większości EV. 
Daje mniej niż mogłoby się wydawać. 

Nie wiem ile dokładnie daje.

mam jednak porównanie pomiędzy dwoma Golfami, gdzie jeden pompę ma, a drugi nie.

Ten który pompy nie ma, ma zużycie nawet po mieście w zimie zawsze powyżej 20kWh/100km. Właściwie trudno zejść poniżej 22.

Zużycie rośnie baaaardzo szybko, jak tylko temperatura we wrześniu zaczyna spadać.

A ten z pompą to może ze 2-3kWh/100km weźmie więcej. 15 po mieście to maks co widziałem kiedykolwiek.

Tak, ten bez pompy oczywiście zawsze bierze więcej, nawet latem, ale nie ma aż tak dużej różnicy.

Napisano
3 godziny temu, Filipfm napisał(a):

Nie zawezalbym tej tezy tylko do elektrykow;) 

To ten sam zbiór. Najlepszy samochód spalinowy jest wciąż daleko za najgorszym elektrycznym.

Napisano
18 minut temu, format napisał(a):

To ten sam zbiór. Najlepszy samochód spalinowy jest wciąż daleko za najgorszym elektrycznym.

Być może, pod warunkiem, iż nie uznamy daci spring za samochód. 

Napisano
1 godzinę temu, kravitz napisał(a):

Nie wiem ile dokładnie daje.

mam jednak porównanie pomiędzy dwoma Golfami, gdzie jeden pompę ma, a drugi nie.

Ten który pompy nie ma, ma zużycie nawet po mieście w zimie zawsze powyżej 20kWh/100km. Właściwie trudno zejść poniżej 22.

Zużycie rośnie baaaardzo szybko, jak tylko temperatura we wrześniu zaczyna spadać.

A ten z pompą to może ze 2-3kWh/100km weźmie więcej. 15 po mieście to maks co widziałem kiedykolwiek.

Tak, ten bez pompy oczywiście zawsze bierze więcej, nawet latem, ale nie ma aż tak dużej różnicy.

Jeden też ma silnik spalinowy i mnóstwo innego zbędnego szpeju, a drugi nie, jakby Ci umknęło ;]

A merytoryczniej, to w idealnych warunkach jak uzyskasz w aucie COP 2.0 to już będzie bdb.

Polecam tego typu materiały, tu jakiś pierwszy z brzegu:

Przy jakimś mega zaawansowanym systemie odzysku ciepła z baterii, silników, inwertera itd. coś tam będzie na plus, ale to i tak ułamki, bo tego ciepła w codziennej jeździe zimą za wiele nie ma w silniku czy baterii. 

Napisano
11 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Jeden też ma silnik spalinowy i mnóstwo innego zbędnego szpeju, a drugi nie, jakby Ci umknęło ;]

Tak, dlatego ten ze spaliniakiem bierze więcej nawet latem.

Z tym, że zimą różnica rośnie bardzo.

A co do tego filmiku z ID. Cholera wie co oni tam wymodzili w VW.

Chyba z pół roku temu zrobili jakąś aktualizację softu i te ID zaczęły sporo mniej brać. 

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Więcej części tapla się w mazucie ;) 

2 minuty temu, kravitz napisał(a):

Chyba z pół roku temu zrobili jakąś aktualizację softu i te ID zaczęły sporo mniej brać. 

Ponoć jak w Passacie, zaczęły nawet produkować prąd ;) 

Napisano
4 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Więcej części tapla się w mazucie ;) 

Może to mieć znaczenie, z tym, że auto u mnie zwykle wyjeżdża jednak ciepłe z garażu. Ten cały olej jednak tak szybko się nie wychłodzi. A już na pierwszych kilometrach widać, że prądu bierze duzo.

Odwożę córkę na treningi na stałą odległość. Połowa drogi to ekspresówka, ogólnie bez korków.

I w lato jak ją odwiozę i wrócę, to mam baterii 50%. Teoretycznie mogę zatem po nią jeszcze pojechać na styk.

Teraz jak zawożę, przy temperaturze około 0%, to jak wracam, baterii jest 30%.

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał(a):

Być może, pod warunkiem, iż nie uznamy daci spring za samochód. 

To prawda 

Napisano
57 minut temu, kravitz napisał(a):

Może to mieć znaczenie, z tym, że auto u mnie zwykle wyjeżdża jednak ciepłe z garażu. Ten cały olej jednak tak szybko się nie wychłodzi. A już na pierwszych kilometrach widać, że prądu bierze duzo.

Odwożę córkę na treningi na stałą odległość. Połowa drogi to ekspresówka, ogólnie bez korków.

I w lato jak ją odwiozę i wrócę, to mam baterii 50%. Teoretycznie mogę zatem po nią jeszcze pojechać na styk.

Teraz jak zawożę, przy temperaturze około 0%, to jak wracam, baterii jest 30%.

Ok, w takim razie jakie COP dla zamontowanej pompy w Golfie estymujesz? :) 

Napisano

Tak, dlatego ten ze spaliniakiem bierze więcej nawet latem.

W outlanderze phev woda z nagrzewnicy el. kabiny była “pożyczana” do wstępnego rozgrzania układu wodnego silnika żeby miał łagodniejszy “zimny” start.

Tu doszukiwałbym dużej różnicy w zużyciu energi na grzanie w Twoich golfach

Jestem podobnego zdania że PC w samochodzie to trochę przerost formy ale z racji obecności kompresora AC byłby też to grzech żeby układu nie puścic w reverse

Dużo lepszy rozwiązaniem jest wg mnie ogrzewanie przez promieniki na desce rozdzielczej - super przyjemne jest to w toyocie i lex - jedyna wada działa tylko na przednich fotelach ;)

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał(a):

Ok, w takim razie jakie COP dla zamontowanej pompy w Golfie estymujesz? :) 

Brak pomysłu.

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Ale to możesz obliczyć na podstawie danych, które posiadasz.

Nie trzeba wymyślać ;) 

Tak, ale dane by musiałyby być dokładniejsze. Na podstawie „wydaje mi się”, może wyjść permetum mobile ;)

Napisano
32 minuty temu, kravitz napisał(a):

Tak, ale dane by musiałyby być dokładniejsze. Na podstawie „wydaje mi się”, może wyjść permetum mobile ;)

No to nie zawracaj dOOpy ;) 

Napisano
9 godzin temu, wujek napisał(a):

Jeździłem poprzednim modelem to jest taki trochę dramat na kółkach :phi: 

tez jezdzilem tym leafem, faktycznie to dramat na kolkach.

na szczescie mialem go tylko 4 dni