Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaznaczanie miejsc do wiercenia

Featured Replies

Napisano

Mam banalne pytanie ale brak idealnego rozwiązania utrudnia życie

Podczas wiercenia a konkretnie podczas zaznaczania miejsc do wykonania otworów czasem zwykły ołówek nie zdaje egzaminu.

Często wieszając np zegar czy coś innego, otwór przez który ma przejść wkręt kołka jest wąski/głęboki i ołówek nie zmieści się w nim. Innym razem (ostatnio kompakt wc) musiałem zaznaczyć miejsca do wiercenia na terakocie, po której nie chciał pisać ołówek ani dostępne markery (fakt że była nieco wilgotna)

Macie jakiś sprawdzony patent na zaznaczanie miejsc do wiercenia?

Napisano
14 minut temu, Sapphire napisał(a):

Ja używam czegoś takiego
https://a.aliexpress.com/_EzuApTQ

Wysłane z mojego 2107113SG przy użyciu Tapatalka

Żeby zaznaczyć coś w ścianie biorę mały cienki śrubokręt i zaznaczam punkt. Kompakt WC, to bym na czubek śrubokręt wziął farby trochę lub lakieru do paznokci i zaznaczył kropkę 

Napisano

Taki marker twoim przyjacielem:

image.png.014ad618642738d5e0b9e9621f780271.png

Napisano

Przyklejam papierową taśmę malarską białą w miejscu gdzie będzie otwór robiony.

Napisano

taśma + automatyczny punktak (taki sprężynowy).

Napisano
18 godzin temu, Marko33 napisał(a):

Podczas wiercenia a konkretnie podczas zaznaczania miejsc do wykonania otworów czasem zwykły ołówek nie zdaje egzaminu.

Często wieszając np zegar czy coś innego, otwór przez który ma przejść wkręt kołka jest wąski/głęboki i ołówek nie zmieści się w nim. Innym razem (ostatnio kompakt wc) musiałem zaznaczyć miejsca do wiercenia na terakocie, po której nie chciał pisać ołówek ani dostępne markery (fakt że była nieco wilgotna)

Punktaka używam. W tynku wystarczy gwóźdź. W płytkach coś twardszego, np. wymienna, długa końcówka śrubokręta krzyżakowego. Po zbiciu szkliwa łatwiej się wierci.

Napisano
23 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Punktaka używam. W tynku wystarczy gwóźdź. W płytkach coś twardszego, np. wymienna, długa końcówka śrubokręta krzyżakowego. Po zbiciu szkliwa łatwiej się wierci.

W ceramice to się czymś takim wierci:

https://allegro.pl/oferta/wiertlo-do-plytek-ceramiki-hex-9-expert-hc-6-mm-bosch-16799306993?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_narzedzia_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19692260048&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAjeW6BhBAEiwAdKltMgf01UjEH3kRPqmBBaS72Y02WTkKfi2lPTPB4gaiGn26Lp_WV3E4gRoCvsIQAvD_BwE

Napisano
W dniu 9.12.2024 o 15:39, Marko33 napisał(a):

https://a.aliexpress.com/_EyiXao8

Nie ma za co;)

W nakrętce u góry jest temperówka.