Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda cross legalność

Featured Replies

Napisano

Witam, pisze z pytaniem czy macie jakies dobre argumenty aby ponizej dozwolonego wieku jezdzic crossem, rodzice mowia ze musze ukonczyc wiek aby jezdzic legalnie a ja obecnie jezdze malym skuterem 50 a chce przejsc na crossa bo glownie jezdze po terenach. Więc szukam argumentow do przedstawienia - narazie chce kupić dodatkowo kask lepszy i ochraniacze i sam zbieram na niego więc pozostałe argumenty kieruje do was

Napisano

Czy to rzeczywiście będzie cross (niezarejestrowany terenowy motocykl) czy raczej jakaś 50ccm enduro legalna, zarejestrowana i będziesz latał po szutrach i polnych drogach?

Napisano
13 godzin temu, TajemniczyGosc napisał(a):

Witam, pisze z pytaniem czy macie jakies dobre argumenty aby ponizej dozwolonego wieku jezdzic crossem, rodzice mowia ze musze ukonczyc wiek aby jezdzic legalnie a ja obecnie jezdze malym skuterem 50 a chce przejsc na crossa bo glownie jezdze po terenach. Więc szukam argumentow do przedstawienia - narazie chce kupić dodatkowo kask lepszy i ochraniacze i sam zbieram na niego więc pozostałe argumenty kieruje do was

W sumie przychodzi mi parę do głowy, zacznę od mniej drastycznego. Może zatrzyma Cię parę razy straż leśna lub policja, trafisz do poprawczaka i rodzice nie będą musieli Cię utrzymywać ;]

Napisano
4 minuty temu, janusz napisał(a):

W sumie przychodzi mi parę do głowy, zacznę od mniej drastycznego. Może zatrzyma Cię parę razy straż leśna lub policja, trafisz do poprawczaka i rodzice nie będą musieli Cię utrzymywać ;]

Nie ma co tak osądzać od razu. Może lata tam gdzie wolno albo po prywatnym lesie?

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał(a):

Nie ma co tak osądzać od razu. Może lata tam gdzie wolno albo po prywatnym lesie?

No to legalny sposób to jakaś szkółka i jazda po torze crossowym. Myślisz, że to było pytanie na poważnie? ;]

Napisano
2 godziny temu, janusz napisał(a):

No to legalny sposób to jakaś szkółka i jazda po torze crossowym. Myślisz, że to było pytanie na poważnie? ;]

dajmy mu szansę na odpowiedź ;] 

Napisano

Musisz mieć świadomość konsekwencji jakie poniesiesz Ty i Twoja rodzina jeśli cokolwiek złego się wydarzy?. W razie wypadku, konsekwencje mogą być takie, że Twoja rodzina odczuje to przez następne pokolenia-zastanawiałeś się co będzie jeśli będziesz miał wypadek-nie ważne z czyjej winy- nie masz uprawnień więc ponosisz odpowiedzialność, także materialną. Ubezpieczenie wtedy nie działa. Dodaj do tego zwykłą, rodzicielską obawę o Twoje zdrowie i życie (zakładam że się martwią ?). Moim zdaniem powinieneś docenić fakt, że możesz czymkolwiek latać -niektórzy nie mają tyle szczęścia. Powinieneś posłuchać rodziców .  Kiedyś to zrozumiesz…

Napisano

A ja odpowiem wprost przeciwnie 

Jeśli chłopak ma możliwośc jazdy po polach na których nie ma innych pojazdów i nie jest to po ulicy  to niech sie uczy. Co innego jak ma zamiar latać po drogach publicznych lub lasach państwowych   to zdecydowanue odradzam. Sam pierwszego małego quada  110cm kupiłem młodemu jak miał 8 lat.  Pózniej w wieku 10 miał crosa chińskiego 125 ale nie nadążałem go naprawiać wiec po roku kupiłem mu zipp VZ-5 (w porównaniu do   crosa kawał maszyny) z silnikiem 250. . W wieku 13 lat kupiłem mu Domintora ale 500 a Zippa przejeła moja stara bo złapała bakcyla i postanowiła zrobic prawko A więc latali po polach razem. Teraz młody ma 15 lat i zupełnie stracił zainteresowanie jazdą. Nie połamał się a na wet sie nie poobijał. Moto ma lepiej opanowane jak jak po 20 latach więc uważam że wszystko zależy od okoliczności i indalnyych warunków.

Napisano
2 godziny temu, bolekatepl napisał(a):

Jeśli chłopak ma możliwośc jazdy po polach na których nie ma innych pojazdów i nie jest to po ulicy  to niech sie uczy. Co innego jak ma zamiar latać po drogach publicznych lub lasach państwowych   to zdecydowanue odradzam.

W dniu 14.04.2025 o 20:42, TajemniczyGosc napisał(a):

rodzice mowia ze musze ukonczyc wiek aby jezdzic legalnie

• 2 tygodnie później...
Napisano

Za młodu każdy z nas jeździł motorynkami, komarkami, simsonkami czy wskami czy co tam miał pod ręką po polach i to bez kasku. 

Ale czasy się zmieniły, i teraz jeśli brałbyś taki nie legal jazdę pod uwagę, to niestety pozostaje tylko prywatny teren/las/tor

• 1 miesiąc później...
Napisano
W dniu 15.04.2025 o 10:52, bielaPL napisał(a):

Dokldnie, rodzice maja prywatny las !

Wszystko co nie jest ogrodzone i niema bramy tomteren publiczny i jazda bez uprawnien oraz bez homologacji jest zabroniona.

.

Napisano
W dniu 19.04.2025 o 17:38, bolekatepl napisał(a):

Jeśli chłopak ma możliwośc jazdy po polach na których nie ma innych pojazdów i nie jest to po ulicy  to niech sie uczy.

Mysle, ze sasiedzi, wlasciciele tych pol beda wniebowzieci, Na swoim moze robic co dusza zapragnie, od cudzego wara !

.

Edytowane przez andy7

Napisano

No raczej miałem na myśli swoje nie cudze i tym bardziej nie takie pola które ktoś uprawia tylko nieużytki

Napisano
W dniu 21.06.2025 o 19:30, andy7 napisał(a):

Wszystko co nie jest ogrodzone i niema bramy tomteren publiczny i jazda bez uprawnien oraz bez homologacji jest zabroniona.

.

Bardzo się mylisz jak nie ogrodzone to nie znaczy ze publiczne. Prywatne tez są nieogrodzone i jest tego naprawde sporo sam mam prawie hektar nieogrodzonych nieużytków i co to znaczy ze sa publiczne? Homologacja jest wymagana tylko na drogach publicznych przeczytaj sobie definiecje drogi publicznej 

Napisano
10 godzin temu, bolekatepl napisał(a):

Bardzo się mylisz jak nie ogrodzone to nie znaczy ze publiczne. Prywatne tez są nieogrodzone i jest tego naprawde sporo sam mam prawie hektar nieogrodzonych nieużytków i co to znaczy ze sa publiczne? Homologacja jest wymagana tylko na drogach publicznych przeczytaj sobie definiecje drogi publicznej 

No niestety ale w tym wypadku sie nie myle. Moze byc prywatne i jest publiczne, apropo, to nie rozmawiamy o drodze tylko. terenie.

.