Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TSI 1.0 i 1.5 pasek rozrządu.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Do wczoraj byłem pewny że tytułowe silniki po 2016 roku mają suchy pasek rozrządu. A gość mi mówi że w kąpieli olejowej...

Gość z tego co wiem to jest mechanikiem samochodowym. Jako że to było przy kielichu to przyjąłem do wiadomości bo w takich okolicznościach (alko) staram się nie eskalować.

No to żyłem w niewiedzy?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
23 minuty temu, BOGUS napisał(a):

Witam.

Do wczoraj byłem pewny że tytułowe silniki po 2016 roku mają suchy pasek rozrządu. A gość mi mówi że w kąpieli olejowej...

Gość z tego co wiem to jest mechanikiem samochodowym. Jako że to było przy kielichu to przyjąłem do wiadomości bo w takich okolicznościach (alko) staram się nie eskalować.

No to żyłem w niewiedzy?

Pozdrawiam

A nie ma tam przypadkiem mokrego paska napedu pompy oleju?

W 2.0 TDI jest np takie rozwiazanie..

Napisano
  • Autor

No właśnie internetu są sprzeczne.
IA twierdzi że mokry a YouTube że suchy...

Napisano
2 minuty temu, BOGUS napisał(a):

No właśnie internetu są sprzeczne.
IA twierdzi że mokry a YouTube że suchy...

Rozrzad to jest na 100% suchy... Ja pisalem o pasku od pompy oleju.

@kaczorek79 bedzie wiedzial na pewno.

Napisano

Nie ma tam żadnego paska w kąpieli olejowej. Wszystkie silniki ea211, czyli 1.0, 1.2, 1.4 i 1.5 tsi mają rozrząd na suchym pasku. W silnikach 1.2 i 1.4 pompa oleju jest napędzana łańcuszkiem, a w 1.0 i 1.5 bezpośrednio z wału korbowego.

Napisano

Takich majstrów wielu.

Jak chciałem kiedyś podregulować luzy zaworowe w Astrze (szklanki), to na 5 jeden mnie wysłuchał i stwierdził że sprawdzi, a 4 się uparło i "Panie przecież w Oplu hydraulika siedzi i nie zawracaj nam gitary".

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Takich majstrów wielu.

Jak chciałem kiedyś podregulować luzy zaworowe w Astrze (szklanki), to na 5 jeden mnie wysłuchał i stwierdził że sprawdzi, a 4 się uparło i "Panie przecież w Oplu hydraulika siedzi i nie zawracaj nam gitary".

Bo akurat w Oplach były na hydraulice i bez.

Nie wchodząc w szczegóły jak ktoś się nie specjalizuje w Oplu, to można się pomylić.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Takich majstrów wielu.

Jak zapytałem kiedyś klienta, dlaczego nie wymienia rozrządu w 10 letniej Astrze, to odparł, że pan w ASO powiedział, że to na łańcuchu. Oczywiście był na pasku 1.6 105 KM. Inny przykład, jak klient pojechał do ASO ustawić zawory na szklankach w Nissanie, bo przez lpg już mu ostro klepało, to go odesłali, że ma hydraulikę i nie zrobili ;]

Napisano
  • Autor
Nie ma tam żadnego paska w kąpieli olejowej. Wszystkie silniki ea211, czyli 1.0, 1.2, 1.4 i 1.5 tsi mają rozrząd na suchym pasku. W silnikach 1.2 i 1.4 pompa oleju jest napędzana łańcuszkiem, a w 1.0 i 1.5 bezpośrednio z wału korbowego.
Dziękuję ślicznie. Kurde koleś mógł mieć klienta z 5autami do serwisowania...
Mam warsztat w którym robię auta po gwarancji ale zawsze uważam że lepiej dać zarobić swojemu...
Ale jak ma braki w wiedzy to trudno.
Pozdrawiam

Napisano
2 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

Nie wchodząc w szczegóły jak ktoś się nie specjalizuje w Oplu, to można się pomylić.

Były w starszych silnikach, potem np. w 1,4T wróciła hydraulika, ale jak klient tlumaczy jak krowie na rowie, pokazuje dane w necie jaki to silnik itd. to mogłaby jakaś refleksja do łba trafić, a nie "nie pierdziel Pan, jak Opel to na hydraulice i basta".

Napisano
39 minut temu, BOGUS napisał(a):

Dziękuję ślicznie. Kurde koleś mógł mieć klienta z 5autami do serwisowania...
Mam warsztat w którym robię auta po gwarancji ale zawsze uważam że lepiej dać zarobić swojemu...
Ale jak ma braki w wiedzy to trudno.
Pozdrawiam

Ja nie mam już zaufania do mechaników. Właśnie z powodu tego co od nich czasem słyszałem - czasami straszne farmazony. Sam się doktoryzuję, kupuję interfejsy dedykowane i jeśli jest coś do zrobienia to przyjeżdżam z dokładną listą rzeczy do zrobienia. Póki co działa to znakomicie. Mojemu wioskowemu mechanikowi też to pasuje - on jest dobry w robocie ale w specyficznych tematach dla modelu/marki tak średnio i chyba o tym wie ;) Robi to co klient chciał i nikt mu marudził nie będzie. Wszyscy zadowoleni. 

Napisano
4 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Jak zapytałem kiedyś klienta, dlaczego nie wymienia rozrządu w 10 letniej Astrze, to odparł, że pan w ASO powiedział, że to na łańcuchu. Oczywiście był na pasku 1.6 105 KM. Inny przykład, jak klient pojechał do ASO ustawić zawory na szklankach w Nissanie, bo przez lpg już mu ostro klepało, to go odesłali, że ma hydraulikę i nie zrobili ;]

Jaki jest koszt takiej regulacji?

Napisano
6 godzin temu, mati_lecha napisał(a):

Jaki jest koszt takiej regulacji?

Ok 3 tys.

Napisano
9 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Ja nie mam już zaufania do mechaników. Właśnie z powodu tego co od nich czasem słyszałem - czasami straszne farmazony. Sam się doktoryzuję, kupuję interfejsy dedykowane i jeśli jest coś do zrobienia to przyjeżdżam z dokładną listą rzeczy do zrobienia. Póki co działa to znakomicie. Mojemu wioskowemu mechanikowi też to pasuje - on jest dobry w robocie ale w specyficznych tematach dla modelu/marki tak średnio i chyba o tym wie ;) Robi to co klient chciał i nikt mu marudził nie będzie. Wszyscy zadowoleni. 

Ja już też nie mam totalnie zaufania do mechaników. Nie mam nikogo zaufanego, każda moja wizyta w jakimś zwykłym warsztacie na proste rzeczy typu wymiana hamulców czy oleju kończy się porażką. Ostatnio już myślałem, że znalazłem warsztat, który przynajmniej nic nie psuje, ale jak się sam zebrałem żeby wymienić filtr kabinowy w oplu (poprzednim razem był wymieniany w tym właśnie warsztacie) i zobaczyłem, że jest zamontowany odwrotnie jeśli chodzi o "air flow", do tego zgubili jeden gumowy odbojnik od schowka (trzeba wymontować schowek) to mnie mało szlag nie trafił. A według opinii na googlu warsztat jeden z lepszych w okolicy.

Teraz potrzebuję wymienić olej w silniku i skrzyni, znalazłem warsztat tuż obok mojej pracy, który ma oceny 5.0. Poszedłem tam, w garażu który z zewnątrz wygląda  jak większy blaszak, bez żadnego szyldu, stoją 4 fury na podnośnikach, sterylnie jak na filmach z fabryk bmw, jeden klasyk, jeden najnowsze premium warte pewnie tyle co mój dom ;]. I gość mi mówi, że na proste rzeczy typu olej czy hamulce termin to 2 miesiące, na bardziej skomplikowane, jakieś rozrządy czy remonty, to koniec listopada. I założę się że oni umieją założyć filtr odpowiednią stroną i nawet wiele więcej a ceny pewnie też opowiednie.

A jeśli chodzi o ASO to korzystałem z różnych marek. Byłem mniej lub bardziej zadowolony, ale raczej zawsze zrobili co trzeba i nie popsuli innych rzeczy.

Napisano
14 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

No właśnie to jest największy problem. Nie jest ekspertem, a idzie w zaparte...