Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektromobilność rozwija się...

Featured Replies

Napisano
14 minut temu, zinger napisał(a):

Na płaskim nie taki wyczyn znowu i nadal osiągane dla wielu. Rozumiem problem ale nie widzę tu konsekwencji i logiki,  tylko pokazówka na skróty. Już wiekszy problem stanowią, imo, hulajnogi a nie wspomagane rowery, które jezdza jednak po ulicach a nie chodnikach.

Przecież zgodnie z przepisami też mają ograniczenia i to zdaje się mogą max do 20 km/h :old:

Organicznie dla roweru elektrycznego wynika z tego, by móc go traktować nadal jak rower i nie rejestrować go jak pojazdu.

Napisano
Godzinę temu, kiziuk napisał(a):

Ponoć sprawdzają, czy sterownik odcina zasilanie jeśli prędkościomierz napędzany z napędu ;) pokazuje więcej, niż 25km/h.

Mam 2 elektryki i w żadnym nie mam prędkościomierza. :hehe:

Druga sprawa to tam gdzie jest on wcale nie musi pokazywać prawidłowej prędkości, bo to nie jest homologowane urządzenie pomiarowe. To że pokazuje cyferki '25' nie znaczy, że tyle jedzie rower. 

Żebyśmy się zrozumieli, też uważam, że te fatbiki o mocy 1000W nie powinny zapitalać po chodnikach i ddr, ale jak już ich gonić to tak, żeby sąd nie oddalił tego na pierwszej rozprawie. 

Napisano
35 minut temu, iwik napisał(a):

Mam 2 elektryki i w żadnym nie mam prędkościomierza. :hehe:

Druga sprawa to tam gdzie jest on wcale nie musi pokazywać prawidłowej prędkości, bo to nie jest homologowane urządzenie pomiarowe. To że pokazuje cyferki '25' nie znaczy, że tyle jedzie rower. 

Żebyśmy się zrozumieli, też uważam, że te fatbiki o mocy 1000W nie powinny zapitalać po chodnikach i ddr, ale jak już ich gonić to tak, żeby sąd nie oddalił tego na pierwszej rozprawie. 

Robert może mieć max 250W :old:

Więcej to już motorowery.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Przecież zgodnie z przepisami też mają ograniczenia i to zdaje się mogą max do 20 km/h :old:

Organicznie dla roweru elektrycznego wynika z tego, by móc go traktować nadal jak rower i nie rejestrować go jak pojazdu.

Ale jak jada po chodniku. I niby jak to ma ktoś weryfikować? Ulica rower też ma do 25 ograniczenie? ;)

Jak zwykle niepotrzebnie komplikujemy sprawy. Rower to rower, niezależnie czy wspomagany czy nie, jest w stanie znacznie ponad te 25 jechać, dlatego powinny być takie zasady dla wszystkich.

Co do kaganca i prawnych regulacji, to jeśli natomiast osiadacz roweru elektrycznego nie życzy sobie rzeczonej blokady, to powinien być nakaz rejestrowania dla takich jak motorower (podobnie jak skutery ev) i po kłopocie. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, zinger napisał(a):

Na płaskim nie taki wyczyn znowu i nadal osiągane dla wielu.

Ale nie w każdych okolicznościach. Żeby nadążyć na rowerem elektrycznym w gęstym ruchu to byś musiał mieć możliwości bardzo zaawansowanego kolarza. I to jest właśnie IMO sedno - żeby w gęstym ruchu wszyscy nie osiągali prędkości zaawansowanych kolarzy.

1 godzinę temu, zinger napisał(a):

Rozumiem problem ale nie widzę tu konsekwencji i logiki,  tylko pokazówka na skróty. Już wiekszy problem stanowią, imo, hulajnogi a nie wspomagane rowery, które jezdza jednak po ulicach a nie chodnikach.

Hulajnogi chyba też mają ten sam limit.

:hmm:

Napisano
1 minutę temu, zinger napisał(a):

Ale jak jada po chodniku. I niby jak to ma ktoś weryfikować? Ulica rower też ma do 25 ograniczenie? ;)

Jak zwykle niepotrzebnie komplikujemy sprawy. Rower to rower, niezależnie czy wspomagany czy nie, jest w stanie znacznie ponad te 25 jechać, dlatego powinny być takie zasady dla wszystkich.

Co do kaganca i prawnych regulacji, to jeśli natomiast osiadacz roweru elektrycznego nie życzy sobie rzeczonej blokady, to powinien być nakaz rejestrowania dla takich jak motorower (podobnie jak skutery ev) i po kłopocie. 

No ale przecież tak jest :ok:

Ograniczenie 250W. Potem rejestracja.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Ale nie w każdych okolicznościach. Żeby nadążyć na rowerem elektrycznym w gęstym ruchu to byś musiał mieć możliwości bardzo zaawansowanego kolarza. I to jest właśnie IMO sedno - żeby w gęstym ruchu wszyscy nie osiągali prędkości zaawansowanych kolarzy.

Hulajnogi chyba też mają ten sam limit.

:hmm:

Zabierają się za to od dupy strony i tyle.

Hulajnogi mają limit i tak samo można go zdjąć. Tylko że julajnogami jeździsz chodnikiem co do zasady, rowerem nie. O wypadkach z udziałem hulajnog na chodnikach słyszy się praktycznie codziennie, o rowerach jakoś nie krzyczą.

Dla mnie sprawa jest prosta, napisałem wyżej, tylko komuś by się musiało chcieć nad tym pochylić ...

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał(a):

No ale przecież tak jest :ok:

Ograniczenie 250W. Potem rejestracja.

Skoro tak jest, to git :oki:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, zinger napisał(a):

Zabierają się za to od dupy strony i tyle.

Hulajnogi mają limit i tak samo można go zdjąć. Tylko że julajnogami jeździsz chodnikiem co do zasady, rowerem nie. O wypadkach z udziałem hulajnog na chodnikach słyszy się praktycznie codziennie, o rowerach jakoś nie krzyczą.

Dla mnie sprawa jest prosta, napisałem wyżej, tylko komuś by się musiało chcieć nad tym pochylić ...

Ale ja wcale nie uważam, że hulajnogi powinny być mniej restrykcyjnie traktowane. Uważam wręcz, że nawet bardziej. Ale to nie zmienia mojego zdania w kwestii rowerów.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 12.05.2025 o 12:47, zinger napisał(a):

Matko bosko ! I jak to w kraju ułanów sprawdzisz? Teraz robią co chcą najprościej byłoby zakazać wszystkiego czym możesz sterować manetką .

Napisano
10 minut temu, wujek napisał(a):

Matko bosko ! I jak to w kraju ułanów sprawdzisz? Teraz robią co chcą najprościej byłoby zakazać wszystkiego czym możesz sterować manetką .

Najprościej by było wprowadzić bardzo wysokie kary. 
Tak jak napisałeś, kraj ułanów.

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, kravitz napisał(a):

Najprościej by było wprowadzić bardzo wysokie kary. 
Tak jak napisałeś, kraj ułanów.

Wróciłem właśnie z Paryża, gdzie zakazane są elektryczne hulajnogi. W żadnym mieście ostatnio nie czułem się tak bezpiecznie, mimo że Francuzi przecież mają ogólnie gdzieś przepisy.

8-)