Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porsche gasi światło?

Featured Replies

Napisano
  • Autor
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Dla mnie 6 czy 7 sekund, jest równie szybko :)

To jest trochę jak z przyspieszaniem do setki. 4s a 2s to dla niewprawionego w boju obserwatora cyferek niewielka różnica. Dla dupohamowni auto z 4s jest dwa razy wolniejsze. Odczucie jest takie samo jak między autem z 5s do setki a autem z 10s do setki.

I uwierz, tak samo jest z czasami torowymi. 1:50 vs 2:00 to taka różnica w przejeździe jak mniej więcej 2:00 vs 2:20

Napisano

Jak dla mnie różnica 1:48,a 1:58 na górze to przepaść. Mówimy o jeździe torowej, a nie dojeździe do pracy czy na wakacje. Nie wspominając już o frajdzie z jazdy samochodem, które można katować w kółko vs ociężała krowa, która przegrzewa hamulce i opony po paru okrążeniach.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, kadu napisał(a):

Jak dla mnie różnica 1:48,a 1:58 na górze to przepaść. Mówimy o jeździe torowej, a nie dojeździe do pracy czy na wakacje. Nie wspominając już o frajdzie z jazdy samochodem, które można katować w kółko vs ociężała krowa, która przegrzewa hamulce i opony po paru okrążeniach.

Też tak uważam. Pytanie z kim dyskutujesz, bo chyba nie ze mną?

Napisano
  • Autor
8 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Przdcież S plaid na Nurbie robi czas podobny do najlepszych aut kompaktowych z 1/3 mocy Tesli. Nie róbmy sobie jaj.

Skąd te dane? Oficjalne źródła tej teorii przeczą.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Nürburgring_Nordschleife_lap_times

GM3tIeu.png

Gdzie ty tu widzisz te mocne kompakty?

Napisano
4 minuty temu, format napisał(a):

No masz tam szybsze BMW M2, lub z niewiele gorszym czasem Audi RS3. Nie wspomnę długiej listy Porsche z lepszymi czasami.

Napisano
7 minut temu, format napisał(a):

Też tak uważam. Pytanie z kim dyskutujesz, bo chyba nie ze mną?

Cieszę się, że Cię przekonałem.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

No masz tam szybsze BMW M2, lub z niewiele gorszym czasem Audi RS3. Nie wspomnę długiej listy Porsche z lepszymi czasami.

I seryjnym GT3 RS z gorszym czasem :hehe:

Zresztą, seryne M2CS ma oficjalny czas 7:42.99, gorszy od Plaida na stalowych heblach (czyli bez hebli :hehe: )

Aha, czas RS3 o którym piszesz dotyczy krótszego niż 20832m dystansu toru, na 20832 ten samochód miał 7:40.748

Napisano
  • Autor
Teraz, kadu napisał(a):

Cieszę się, że Cię przekonałem.

Ano, można powiedzieć że bohatersko rozprawiłeś się z tezą postawioną przez samego siebie :brawo: 

Napisano
5 minut temu, format napisał(a):

I seryjnym GT3 RS z gorszym czasem :hehe:

Zresztą, seryne M2CS ma oficjalny czas 7:42.99, gorszy od Plaida na stalowych heblach (czyli bez hebli :hehe: )

Aha, czas RS3 o którym piszesz dotyczy krótszego niż 20832m dystansu toru, na 20832 ten samochód miał 7:40.748

Czyli wychodzi na to, że Tesla najlepsza na torze :hehe:. Dobrze, że nie zdecydowałeś się jednak na to Porsche…

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, kadu napisał(a):

Czyli wychodzi na to, że Tesla najlepsza na torze :hehe:. Dobrze, że nie zdecydowałeś się jednak na to Porsche…

Wychodzi na to że @kaczorek79 trochę przesadził opowiadający dyrdymały że Plaid jedzie po Nurze jak byle kompakt. Nie jest to prawdą.

Ale jak chcesz powtórzyć fikołek z postawieniem jakiejś dowolnie idiotycznej tezy, a następnie bohaterskim jej obaleniem to się nie krępuj :ok: 

Aha, od razu napiszę, bo zapewne ktoś za chwilę wykopie. Goodyear Supercar 3R mają homologację drogową w Europie od bodaj kwietnia 2024. Mam te opony, w porównaniu do Pilot Sport Cupów 2 które mam na trójce są bardzo kiepskie. Zapewne na Michelin wykręcili by lepszy czas.

Napisano
51 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

A ja dziś zamówiłem nowego spaliniaka i dla mnie nie ma nic lepszego. Widocznie nie jestem godzien nosić spodni rurek.

jezdzisz w trasy 1500 km to nie dziwne ze wybrales spalinowe. 

Napisano
35 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Widzę, że lekcje odrobiłeś.

kupiles auto z manualem ??? 8]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

kupiles auto z manualem ??? 8]

Oczywiście, że kupił. A ty nie chciałbyś mieć pełnej kontroli nad biegiem na którym aktualnie jedzie samochód?! :totalszok: 

Zapamiętaj, skrzynia tylko manual, szyby tylko na korbkę. Inaczej wuj z ciebie, a nie fan motoryzacji.

Napisano
3 minuty temu, format napisał(a):

Oczywiście, że kupił. A ty nie chciałbyś mieć pełnej kontroli nad biegiem na którym aktualnie jedzie samochód?! :totalszok: 

Zapamiętaj, skrzynia tylko manual, szyby tylko na korbkę. Inaczej wuj z ciebie, a nie fan motoryzacji.

Kupił takie, jakie chciał. Dlaczego uważasz, że każdy powinien chcieć elektryka, a właściwie to Teslę? Najlepiej wiesz czego każdy potrzebuje :bzik:.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, kadu napisał(a):

Dlaczego uważasz, że każdy powinien chcieć elektryka, a właściwie to Teslę? Najlepiej wiesz czego każdy potrzebuje :bzik:.

O, wskażesz gdzie coś takiego pisałem?

Napisano
7 minut temu, format napisał(a):

Z większości Twoich postów to bije. Wyżej udowadniasz jaka Tesla na torze jest super, podczas gdy w rzeczywistości jej założenia temu przeczą. Chyba, że kogoś jara zrobienie jednego kółka na czas i zjazd na przerwę. W kółko naśmiewasz się z innych. Nie powiedział Ci czasem nikt w realu, że jesteś przemądrzały? ;)

Edytowane przez kadu

Napisano
3 minuty temu, format napisał(a):

Rozumiem, że masz Tesle i jesteś z niej zadowolony.

Nie rozumiem jednak dlaczego chcesz na siłę udowodnić światu, że jest to najlepszy bolid na świecie i każdy powinien tak uważać???

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, kadu napisał(a):

Z większości Twoich postów to bije. Wyżej udowadniasz jaka Tesla na torze jest super, podczas gdy w rzeczywistości jej założenia temu przeczą. Chyba, że kogoś jara zrobienie jednego kółka na czas zjazd na przerwę. W kółko naświetlasz się z innych. Nie powiedział Ci czasem nikt w realu, że jesteś przemądrzały? ;)

Aha, czyli jednak nigdzie nie pisałem. Reszta to Twoje teorie które mają tyle wspólnego z rzeczywistością co jesteś w stanie je potwierdzić czymś innym niż własne fantazje. 

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Rozumiem, że masz Tesle i jesteś z niej zadowolony.

W sumie to tak. Można powiedzieć że nawet z obu Tesli jestem więcej niż zadowolony. 

3 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Nie rozumiem jednak dlaczego chcesz na siłę udowodnić światu, że jest to najlepszy bolid na świecie i każdy powinien tak uważać???

O, następny. Byłbyś łaskaw zacytować taką moją wypowiedź czy fantazjujesz jak @kadu?

Napisano

Chyba się daliśmy wciągnąć w dyskusję z AI :bzik:.

Napisano
20 minut temu, format napisał(a):

O, następny. Byłbyś łaskaw zacytować taką moją wypowiedź czy fantazjujesz jak @kadu?

Zakładam, że masz świadomość tego co piszesz, a przynajmniej tego, jak może to być odbierane? 👍

Ps. Żeby była pełna jasność. Ja nie mam nic do Tesli. Bardzo dobrze, że została wprowadzona taka marka i pokazała, światu, że elektryki mogą być jakieś i do tego rozsądne cenowo. 

Tak samo dobrze, że wcześniej koreanskie samochody zrobiły ogromny postęp,  dzięki czemu konkurencyjność wkroczyła na rynek. Czas na chińskie samochody, które są coraz lepsze.

Do tej pory wielcy gracze żyli jak pączki w maśle...

Edytowane przez prawoimotoryzacja

Napisano
5 godzin temu, format napisał(a):

Mo dobra, a @kaczorek79 gdzieś to napisał?

Napisano
8 godzin temu, format napisał(a):

1:58:35 na Silesia Ring robi hańbę twoim zdaniem czy czegoś nie rozumiesz i muszę coś wyjaśnić?

Bardzo dobry czas :ok: 

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Otóż to. Akurat auto, które zamówiłem nie posiada w ofercie manuala.  Ale cóż, format wie lepiej, już się nakręcił i pisze dyrdymały, szukając poklasku. Przetrenował zdecydowanie.

Napisano
17 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Otóż to. Akurat auto, które zamówiłem nie posiada w ofercie manuala.  Ale cóż, format wie lepiej, już się nakręcił i pisze dyrdymały, szukając poklasku. Przetrenował zdecydowanie.

Nowke w koncu wziales? :) 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Zupełnie nigdzie. Ale pomyślałem że skoro wszyscy fantazjują, wymyślają dowolne bzdury, to dlaczego mam być gorszy? Dlaczego ma mnie to ominąć?

Napisano
27 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Nowke w koncu wziales? :) 

Tak, bo ludzie za używki 3 letnie chcą 20 kzł mniej i nie mają chęci odpuścić. Nie dziwię się im, bo 3 lata temu zapłacili 40 kzł więcej. 

Napisałem do kumpla i zrobił ofertę marzeń. Wczoraj poszło zlecenie do produkcji. Teraz po powrocie do Polski pójdę sprawdzić demo, bo nawet tym nie jechałem ;]

Napisano
10 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

A ja dziś zamówiłem nowego spaliniaka i dla mnie nie ma nic lepszego. Widocznie nie jestem godzien nosić spodni rurek.

I tak poznać prawdziwego mężczyznę! 💪😎

Upewnić się tylko, że to diesel 😌

Napisano
29 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Tak, bo ludzie za używki 3 letnie chcą 20 kzł mniej i nie mają chęci odpuścić. Nie dziwię się im, bo 3 lata temu zapłacili 40 kzł więcej. 

Napisałem do kumpla i zrobił ofertę marzeń. Wczoraj poszło zlecenie do produkcji. Teraz po powrocie do Polski pójdę sprawdzić demo, bo nawet tym nie jechałem ;]

No i super :ok:

Napisano
11 godzin temu, format napisał(a):

1:58:35 na Silesia Ring robi hańbę twoim zdaniem czy czegoś nie rozumiesz i muszę coś wyjaśnić?

Czas w okolicy 320KM Civica. 

Ciekawe jakby to wygladalo jakby odtworzyc slad z trackera. Na przyspieszaniu na bank blender szybszy. Pytanie gdzie szczaw nadrabia. Hamowanie i zakrety?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Czas w okolicy 320KM Civica. 

Ciekawe jakby to wygladalo jakby odtworzyc slad z trackera. Na przyspieszaniu na bank blender szybszy. Pytanie gdzie szczaw nadrabia. Hamowanie i zakrety?

Generalnie tak to wygląda. Na Silesia Ring Plaid robi czasy mocnych hothatchy i nie będzie inaczej. Najgorzej z nawrotką po długiej prostej. Ja tam mam 250-260kmh i bardzo trudno jest mi trafić w punkt hamując cały czas z maksymalną wydajnością, uderzenie w hebel kilka milisekund za późno lub za wcześnie sprawia że  przelatuję zakręt albo ląduje przed apeksem. No i ja tam nawracam z 40kmh, a MX5 to robi i z 70 ;)

W największym skrócie różnica w trudności hamowania z 200 a 260 jest ogromna. 

Ale na szybszych torach, jak Nur właśnie, już Civic nie poradzi.

Znów na Łodzi to ja już dostałem od Leona Cupra :hehe: a na Jastrzębiu od Supry GR. Tym wolniejszy tor tym jest mi trudniej, co jest dość logiczne.

Napisano

ciekawe ile osob tu jezdzi na torach swoimi autami.

bo statwiam ze tylko @format, a wypowiada sie cala masa :jem:

Napisano
5 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

dacia ???

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

Za to nie jeden wpis w internecie na ten temat czytali! :old:

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

dacia ???

Logan

Napisano
6 godzin temu, format napisał(a):

Generalnie tak to wygląda. Na Silesia Ring Plaid robi czasy mocnych hothatchy i nie będzie inaczej. Najgorzej z nawrotką po długiej prostej. Ja tam mam 250-260kmh i bardzo trudno jest mi trafić w punkt hamując cały czas z maksymalną wydajnością, uderzenie w hebel kilka milisekund za późno lub za wcześnie sprawia że  przelatuję zakręt albo ląduje przed apeksem. No i ja tam nawracam z 40kmh, a MX5 to robi i z 70 ;)

W największym skrócie różnica w trudności hamowania z 200 a 260 jest ogromna. 

Ale na szybszych torach, jak Nur właśnie, już Civic nie poradzi. Ale na Łodzi to ja już dostałem od Leona Cupra :hehe: Na Jastrzębiu od Supry GR. Tym wolniejszy tor tym jest mi trudniej, co jest dość logiczne.

Z ciekawości… ile takie Tesle na Poznaniu krecią? 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Olas1 napisał(a):

Z ciekawości… ile takie Tesle na Poznaniu krecią? 

Nie wiem. Nie jeździłem po Poznaniu. Jakoś mi zawsze nie po drodze 

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 21:01, format napisał(a):

Nie trzeba tak daleko jechać. Widzę w Kamieniu Śląskim jak to skręca. Tylko właśnie, czy 10s lepszy czas na SR jest wart wywalenia półtora bańki? 1:58:35 i tak hańby nie robi, a plaid to mimo wszystko zdecydowanie bardziej uniwersalne auto. Swoją drogą dlaczego nikt w internecie nie marudzi jaki GT3 RS ma zasięg na trasie do Kapsztadu?

Bo do Kapsztadu się jeździ pikapem. Tam je właśnie produkują. Przypadek?

:skromny:

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 21:10, Łukasz___F napisał(a):

Kupisz 3 komplety i masz już 9s :ok:

A gdyby jeszcze zdemontować wycieraczki...

:O

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 22:56, format napisał(a):

Skup się. Pisaliśmy o tym że produkcja i sprzedaż aut torowych nie uciągnie kosztów prowadzenia działalności jakie ma Porsche. A w segmentach "cywilnych" prosiak ma bardzo pod górkę, głównie za sprawą ofensywy naprawdę dobrze składanych Chińczyków. Tesla nie ma tu tyle do rzeczy że ja, właściciel dwóch, mam na liście zakup jakiegoś GT4 RSa. A czy to zrobię to czas pokaże

To nie chińczycy odebrali Porsche sprzedaż (bo grają w innej lidze) lecz przejście na elektromobilność. Nie tylko im zresztą, Jaguarowi przejście na elektromobilność jak na razie odebrało 100% klientów.

;]

Napisano
W dniu 25.07.2025 o 23:09, format napisał(a):

GM3tIeu.png

Gdzie ty tu widzisz te mocne kompakty?

Plaid bez trackpacku jest za Audi RS3. A wyżej niż plaid z trackpackiem jest BMW M2 CS.

Napisano
23 godziny temu, format napisał(a):

W sumie to tak. Można powiedzieć że nawet z obu Tesli jestem więcej niż zadowolony. 

Ha, męcz się teraz tak jak ja gdy mi wmawiali, że twierdziłem, że najlepszym autem świata jest Mitsubishi/SsangYong/Jaguar/wstaw dowolne. To, że tak nie pisałeś nie ma znaczenia, grunt że ktoś pisał a Ty byłeś obok (jeśli Cię nie było to też nie szkodzi).

;l

Napisano
10 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Ja raz byłem na bardzo ciekawym torze Rangerem. Prędkość była niewielka, nawet czasu nikt nie mierzył ale jakoś jestem pewien, że przyjechałbym przed każdą Teslą. Ba, jestem pewien, że na mecie nigdy nie zobaczyłbym żadnej Tesli.

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał(a):

Ja raz byłem na bardzo ciekawym torze Rangerem. Prędkość była niewielka, nawet czasu nikt nie mierzył ale jakoś jestem pewien, że przyjechałbym przed każdą Teslą. Ba, jestem pewien, że na mecie nigdy nie zobaczyłbym żadnej Tesli.

@Ryb u ciebie dzieci robia 3000 km bez telefonow i zatrzymania podziwjajac krajobraz, ja jestem w stanie uwierzyc ze rangerem miales lepszy czas niz tesla na silesiaringu ;]

Napisano
4 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

@Ryb u ciebie dzieci robia 3000 km bez telefonow i zatrzymania podziwjajac krajobraz, ja jestem w stanie uwierzyc ze rangerem miales lepszy czas niz tesla na silesiaringu ;]

Nie znam się, nigdy nie byłem na Silesiaringu.

PS. Czy czas liczymy z dojazdem na miejsce razem? Bo wtedy to wiesz... Traktorek Lucyfera mógłby powalczyć.

;l

Edytowane przez Ryb

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

A wyżej niż plaid z trackpackiem jest BMW M2 CS.

Jest to oczywiście nieprawda :skromny: 

Napisano
56 minut temu, format napisał(a):

Jest to oczywiście nieprawda :skromny: 

Nic nie szkodzi. 

;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Nic nie szkodzi. 

;]

Właściwe informacja o rs3 również jest nieprawdziwa :skromny: