Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zadaszenie tarasu z drewna

Featured Replies

Napisano
9 godzin temu, bergerac napisał:

To update z mojej strony:

• uyeeebauem się strasznie przy szlifowaniu konstrukcji pergoli, żeby oczyścić z sinicy - pół soboty zmarnowałem. W niedzielę z samego rańca pomalowałem impregnatem przeciw grzybom i pleśniom, zobaczymy co z tego będzie

• zbudowałem taką przybudówkę/domek narzędziowy. Na razie bez drzwi, drzwi w ten weekend zrobię

• plan na ten weekend to wrzucić poliwęglan na taras i skończyć domek narzędziowy, może się uda.

• wyczyściłem też i pomalowałem taras. Deski zostawione na rok bez zabezpieczenia wyglądały fatalnie, myślałem, że już się nie da nic zrobić, na szczęście znalazłem całkiem spoko produkt - jakby ktoś potrzebował oczyścić dechy, to polecam - https://sklep.spinex.pl/net-trol-zel-czyszcacy-odszarzacz-do-drewna.html

Sorki za pierdolnik na zdjęciu, ale nie było czasu na aranżacje )

AP1GczNzt7fYgTAWDJrTUlCpfjZxfQWL8-QpCLEv

jakie to drewno ten narzędziowy domek? Na czym stoi pozioma belka na dole? na samej płycie chodnikowej? Żadnej izlolacji? Zimą jak śnieg będzie stał to, którejś wiosny nie będzie już po domku;)?
Zabezpieczałeś to jakoś? Czym będziesz malował jako lakier? Dzisiaj przeszlifowałem stół drewniany, stoi na dworze w podcieniu, zastanawiam się czy go lakierem jachtowym nie malnąć;)?

Czy jednak jakiś vidaron drewnochron?

Napisano
To update z mojej strony:
  • uyeeebauem się strasznie przy szlifowaniu konstrukcji pergoli, żeby oczyścić z sinicy - pół soboty zmarnowałem. W niedzielę z samego rańca pomalowałem impregnatem przeciw grzybom i pleśniom, zobaczymy co z tego będzie
  • zbudowałem taką przybudówkę/domek narzędziowy. Na razie bez drzwi, drzwi w ten weekend zrobię
  • plan na ten weekend to wrzucić poliwęglan na taras i skończyć domek narzędziowy, może się uda.
  • wyczyściłem też i pomalowałem taras. Deski zostawione na rok bez zabezpieczenia wyglądały fatalnie, myślałem, że już się nie da nic zrobić, na szczęście znalazłem całkiem spoko produkt - jakby ktoś potrzebował oczyścić dechy, to polecam - https://sklep.spinex.pl/net-trol-zel-czyszcacy-odszarzacz-do-drewna.html
Sorki za pierdolnik na zdjęciu, ale nie było czasu na aranżacje smile1.png
AP1GczNzt7fYgTAWDJrTUlCpfjZxfQWL8-QpCLEvT1dE7u-3843rX-FWx0y9LW4hvPBnqeHERJYcxLA7qv6Q3rb7eoI-wE_5MLOFHFFooZNOfbAklarlPV50qAbxqYl59aWCjorreMbvWomYCR9F9UMZ3fxsqQ=w1016-h762-s-no-gm?authuser=0

Sprawdź czy tam w składzie kwas szczawiowy po prostu nie jest?
Napisano
  • Autor
7 godzin temu, 62545tomasz napisał:

akie to drewno ten narzędziowy domek?

drewno świerkowe

Na czym stoi pozioma belka na dole? na samej płycie chodnikowej? Żadnej izlolacji? Zimą jak śnieg będzie stał to, którejś wiosny nie będzie już po domku;)?

pod belkami konstrukcyjnymi jest podłożona papa do izolacji fundamentów, taka gruba

Zabezpieczałeś to jakoś? Czym będziesz malował jako lakier? Dzisiaj przeszlifowałem stół drewniany, stoi na dworze w podcieniu, zastanawiam się czy go lakierem jachtowym nie malnąć;)?

Czy jednak jakiś vidaron drewnochron?

najpierw impregnat bakteriobójczy i grzybobójczy, teraz w weekend pomaluję Koopmansem Impra.

Napisano
14 godzin temu, bergerac napisał:

drewno świerkowe

pod belkami konstrukcyjnymi jest podłożona papa do izolacji fundamentów, taka gruba

Miałem na wsi budynek gospodarczy drewniany na betonowym fundamecie.

Dodatkowo na dole objechałem wokół silikonem łączenie drewna z betonem, by wilgoć nie wsiąkała w drewno i nie przenikała do środka.

Obecnie mam blaszaka i bez takiego uszczelnienia w środku jest mokro. Też powinienem to uszczelnić od spodu.

Napisano
  • Autor

No to skończyłem (no prawie, jeszcze trochę muszę dopieścić szopkę na narzędzia):

AP1GczNOSJPrN0619cYanLZE9smQIUtmakEBpQJu

Machnąłem też poliwęglan na taras:

AP1GczOKKH29D1taNUkiYrzd0JQHWfZaCvhevtPU

AP1GczPApaIs8yLnr971ADg-ox0uWKQQmxPW2JDR

Muszę jeszcze się pobawić z obróbkami blacharskimi, itp.