Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wizyta w serwisie - i pytanie

Featured Replies

Napisano

Byłem dzisiaj w serwisie ze Stilo: chodziło o wymianę paska rozrządu (po doświadczeniach innych userów - razem z pompą ok.gifzlosnik.gif), regulację luzów itp. relatywnie czasochłonne czynności, których przy zbliającym się przeglądzie po 80 kkm nie miałbym zapewne czasu wykonać, bo najprawdopodobniej będę ten przegląd załatwiał w jakąś sobotę.

Opisane czynności wykonano i udokumentowano wpisem do książki serwisowej - tutaj skan rachunku z listą prac i materiałów:

paragonuo8.th.jpg

Z jakości obsługi też jestem raczej zadowolony, poza jednym elementem: chęć wykonania w.w. czynności zgłosiłem ponad dwa tygodnie temu tak, by serwis miał czas sprowadzić sobie wszystkie niezbędne części, umówiłem się na naprawę na 16.04. W sobotę 14.04 okazało się, że serwis "zapomniał " zamówić pompy, więc w wielkim pośpiechu zamówili ją jeszcze raz - była na wtorek (17.04) rano. We wtorek jednak okazało się, że serwis zapomniał zamówić także uszczelki pod pokrywę zaworów - i ta dotarła na środę rano. rotfl.gif Do tego jeszcze napinacz - zamówiony wg. ePER-a okazał się być niewłaściwym (nawet wyglądem nie przypominał tego, który wymontowano) - na szczęście serwis miał w magazynie odpowiedni, więc obeszło się bez kolejnego przestoju - tym razem z rozbabranym autem. zakrecony.gif

Ale wracając do mojego pytania: przy okazji tych zabiegów zauważono coś jeszcze: na jednej z rur powietrznych, konkretnie tej idącej poprzecznie za chłodnicą, na łączeniu pojawiło się zapocenie - olej nie leje się strumieniami zlosnik.gif (z resztą na bagnecie jakoś szczególnie go nie ubywa ok.gif), ale rura w okolicy opaski zaciskowej była z zewnątrz tłustawa, a na osłonie silnika pod tą rurą była niewielka tłusta plama.

W serwisie usłyszałem że to jest sytuacja całkiem normalna i nie ma żadnych powodów do zmartwień. Czy tak jest faktycznie? hmm.gif Olej pochodzi z turbiny - to jasne, tylko co robi po zimnej stronie? hmm.gif Jak to wygląda w waszych autach? hmm.gif

Napisano

> Ale wracając do mojego pytania: przy okazji tych zabiegów zauważono

> coś jeszcze: na jednej z rur powietrznych, konkretnie tej idącej

> poprzecznie za chłodnicą, na łączeniu pojawiło się zapocenie -

> olej nie leje się strumieniami (z resztą na bagnecie jakoś

> szczególnie go nie ubywa ), ale rura w okolicy opaski zaciskowej

> była z zewnątrz tłustawa, a na osłonie silnika pod tą rurą była

> niewielka tłusta plama.

> W serwisie usłyszałem że to jest sytuacja całkiem normalna i nie ma

> żadnych powodów do zmartwień. Czy tak jest faktycznie? Olej

> pochodzi z turbiny - to jasne, tylko co robi po zimnej stronie?

> Jak to wygląda w waszych autach?

Standard - mialem w Bravie, mam w Stilo. U mnie mechanik przy 50kkm wszystko przemyl i po 10kkm praktycznie nie bylo sladu oleju, minimalna ilosc z rurze idacej do filtra powietrza (zasobnik).

Na bagnecie po 10kkm ubywa moze 3-5mm (kropki na wyswietlaczu mi nie gasna).

Napisano
  • Autor

> Standard - mialem w Bravie, mam w Stilo. U mnie mechanik przy 50kkm

> wszystko przemyl i po 10kkm praktycznie nie bylo sladu oleju,

> minimalna ilosc z rurze idacej do filtra powietrza (zasobnik).

No właśnie teraz to było rozbierane i czyszczone (przebieg w tej chwili top 74500), wcześniej nikt tego nie ruszał ok.gif - oleju nie było dużo, przed oczyszczeniem wyglądało to mniej więcej tak, jakby ktoś użył tej rurki do przelania oleju z beczki do beczki jakiś czas temu i potem taką przytłuszczoną zamontował w aucie. Mechanik twierdził, że niczego innego ponad czyszczenie nie ma sensu robić. Czyli zakładam, że można w to wierzyć. zlosnik.gif

Btw. miałem w ręku obie pompy wody - i tę nową, wyjętą prosto z pudełka i tę zdemontowaną z auta: na oko różnic większych nie było (poza śladami na rolce po kontakcie z paskiem), ale na starej pompie szarpiąc za rolkę dało się wyczuć minimalny luz osiowy, w nowej pompie niczego takiego nie dało się zauważyć. Zapewne trochę kilometrów dałoby się z nią jeszcze zrobić (zwłaszcza że np. pasek czy napinacz wyglądały całkiem dobrze),ale możliwe, że z dotrwaniem do następnej wymiany mogłyby być jakieś problemy. sick.gif

Napisano

Jesli chodzi o zapocenie to wszystko zalezy od stylu jazdy. Jezdzisz normalnie to trzeba duzo kkm aby cos sie pojawilo, jezdzisz ostro (dlugie odcinki) - zapocenie pojawia sie szybciej.

Podsumowujac: jesli po 75kkm jest lekkie zapocenie to bym sie tym w ogole nie przejmowal. Jesli teraz wszystko wytarli to rzuc na to okiem przy okazji kolejnej wymiany oleju/przegladu - IMO bedzie sucho.

Napisano

Coś się naciąłeś z tą robocizną, ponieważ ASO w Lubinie za wymianę rozrządu krzyczy według cennika 210zł. Taką kwotę podali mi jak chciałem wymienić rozrząd (cena ze stycznia).

Napisano
  • Autor

> Coś się naciąłeś z tą robocizną, ponieważ ASO w Lubinie za wymianę

> rozrządu krzyczy według cennika 210zł. Taką kwotę podali mi jak

> chciałem wymienić rozrząd (cena ze stycznia).

Pytałeś o wymianę paska razem z pompą i płynem chłodzącym? hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Pytałeś o wymianę paska razem z pompą i płynem chłodzącym?

Bez wymiany płynu. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Bez wymiany płynu.

Nie wyobrażam sobie jak chcą wymienić pompę bez spuszczania płynu. hehe.gif

Napisano

> Nie wyobrażam sobie jak chcą wymienić pompę bez spuszczania płynu.

Nie muszisz spuszczać całego płynu, żeby wymienić pompę. Jak ja wymieniałem rozrząd wraz z pompą to zleciało około 1,5 litra płynu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.