Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozwalony rozrusznik - pomocy :)

Featured Replies

Napisano

Witam

Oto opis sytuacji:

Odpalilem auto ale slyszalem dziwne metaliczne odglosy, myslalem ze jakas srubka czy cos "lata" po silniku wiec zgasilem auto. Auto juz nie zapalilo same. Znajomy podczepil na linke moje auto i auto odpalilo ale bylo slychac dosc glosne strzelanie.

Dojechalem do domu 20 km.

Zdemontowalem dzis rozrusznik i zobaczylem ze glowice (ten stozek z przodu) jest rozwalony. Jedna czesc znalazlem kolo kola pasowego a reszty nie potrafie znalezc.

Na zewnatrz pewnie to nie wypadlo wiec znajduje sie w srodku.

Gdzie to moze sie znajdowac w srodku? Czy mozna jezdzic z tymi czesciami w srodku? Jak sie tam dostac?

Przypominam ze dojechalem do domu 20 km.

Pomozcie smile.gif

Napisano

> Witam

Witaj, z tego co piszesz kawałki rozrusznika latają sobie obok koła zamachowego i może sie tak przykro zrobić, że przyblokują koło i dupa z dalszej jazdy - to wariant pesymistyczny, a optymistyczny jest taki, że przemieliło i bedzie dobrze.Sprawa jest na tyle głupia, żeby być spokojnym powinieneś rozczepić silnik ze skrzynką i obadać wszystko 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Witaj, z tego co piszesz kawałki rozrusznika latają sobie obok koła

> zamachowego i może sie tak przykro zrobić, że przyblokują koło i

> dupa z dalszej jazdy - to wariant pesymistyczny, a optymistyczny

> jest taki, że przemieliło i bedzie dobrze.Sprawa jest na tyle

> głupia, żeby być spokojnym powinieneś rozczepić silnik ze

> skrzynką i obadać wszystko

A czy jest mozliwosc zby te kawalki spadly gdzies nizej i nic zlego juz nie zrobia?

Tak jak pisalem przejechalem 20 km i bylo ok...nie slychac bylo dziwnych dzwiekow... wiec moze gdzies spadly o ile jest gdzie.

Jezeli to nie bedzie duzy problem postaram sie zajrzec tam tylko nie wiem czy tak łatwo to sie da otworzyc.

Napisano

To wiesz, jak z trafieniem w totolotka 893goodvibes.gif

Jak nic nie zblokowało od razu, może być oki...

Kiedyś miałem takie "szczęscie" , że upierdzilelł mi się bendix w kaszlu na połowe i jedna połowa wpadła między obudowę sprzęgła i koło zamachowe skutecznie blokując tym samym silnik...Dopiero zwalenie koła zamachowego pomogło, tak się gówno zaklinowało...

A problem jest, bo musiałbyś oddzielić skrzynkę od silnika i zwalic koło zamachowe. imho - zapomnij o tym i śmigaj ok.gif

Napisano

> A czy jest mozliwosc zby te kawalki spadly gdzies nizej i nic zlego

> juz nie zrobia?

nie

ale jest mozliwosc ze jakis wiekszy kawalek dostanie sie gdzies za sprzeglo jakos go obroci, zrobi dziure w skrzyni, wyleje sie olej, zalatwisz skrzynie oslabiony.gif

musisz rozczepic skrzynie z silnikiem, moze nawet bez wyciagania wszystkiego jak sie uda

> Tak jak pisalem przejechalem 20 km i bylo ok...nie slychac bylo

> dziwnych dzwiekow... wiec moze gdzies spadly o ile jest gdzie.

> Jezeli to nie bedzie duzy problem postaram sie zajrzec tam tylko nie

> wiem czy tak łatwo to sie da otworzyc.

Napisano
  • Autor

> nie

> ale jest mozliwosc ze jakis wiekszy kawalek dostanie sie gdzies za

> sprzeglo jakos go obroci, zrobi dziure w skrzyni, wyleje sie

> olej, zalatwisz skrzynie

> musisz rozczepic skrzynie z silnikiem, moze nawet bez wyciagania

> wszystkiego jak sie uda

> > wiem czy tak łatwo to sie da otworzyc.

Witam ponownie.

Dzis przejechalem kilka km i nic zlego sie nie stalo. Mam dylemat bo zrzucanie skrzyni to pewnie troszke roboty...

Na marginesie za zregenerowany rozrusznik z 6 mies gwarancja dalem 125zl. To chyba tanio?

Napisano

Spojrzyj na silnik od spodu. Na łączeniu skrzyni biegow i silnika jest chyba osłona z blachy.Po jej zdjęciu zobaczysz co dzieje się wewnątrz, ewentualnie wypadną jakieś resztki. To że przejechałeś i nic się nie stalo o niczym nie świadczy. Jeżeli coś wewnątrz zostało odezwie się w najmniej spodziewanym momencie i narobi najwięcej jak to możliwe szkód. (poczytaj o prawach Marfiego)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.