Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G alternator, wspomaganie? a moze cos jeszcze?

Featured Replies

Napisano

Problem wygląda tak. Od tygodnia silnik wydawał dziwny dźwięk tzn piszczał. Dźwięk dochodził od klimy ale klima dziala ok. Wczoraj podczas jazdy na zakręcie padło wspomaganie i zapaliła sie czerwona kontrolka aku. Dojechalem do domu i okazało sie ze jest za pało płynu od wspomagania, dolałem do połowy miarki sprawdzilem i silnik dalej piszczał ale wspomaganie juz było ale przy skręcaniu kół do oporu zapalała sie kontrolka ABS i TC i tak za kazdym razem i po chwili znowu nie było wspomagania i świecila sie kontrola aku. Dolałem płynu do gornej granicy, zapaliłem silnik i znowu to somo raz było wspomaganie raz nie. Przy ponownym zapalaniu silnika juz były prolemy ale odpalił i co dziwne przestał piszczec ale wspomagania juz nie było wogole, wiecej juz silnika nie odpaliłem, na aku było 11,8 V. Po podładowaniu silnik zapalił ale miernik pokazywał 12,5V i spadało czyli nie było ładowania.

Wychodzi na to ze alternator padł ale boje sie jeszcze o wspomaganie, dzisiaj po przekręceniu kluczyka słychac jak pompa wspomagania się włącza i powoli się rozpędza czyli wychodzi na to ze ten pisk dochodził właśnie od wspomagania frown.gif

PS.

Alternator w salonie opla 2260zł, el układ wspomagania ok. 6500zł

alternator już zamówiłem na allegro za 260

Co wy na to?? Od razu mowie ze kupno wspomagania nie wchodzi w gre, prędzej sprzedam całe auto.

pozdro

Napisano

bez paniki jak widac poradziles sobie z zakupem alternatora, zamontuj i sprawdz, pompa moze sie wylaczac jak sa spadki napiecia, szczegolnie jak krecisz do skrajnej pozycji, to jest najwieksze obciazenie dla silnika pompy, a bez alternatora jak sie aku juz troceh rozladuje to moze siadac

Napisano
  • Autor

dobra tylko ze ta pompa działa tylko ze cały czas, teraz silnik jest bez alternatora i po przekręczeniu kluczyka słychać jak sie włacza tzn powoli rozpędza i pracuje, wcześniej tego nie było, tata myśli ze to moze byc jakis czujnik ciśnienia w układzie wspomagania ktory sie zawiesił lub padł i pompa cały czas pracuje, kiedys to było słychac tylko jak sie lekko przekręciło kierownic a teraz jest non-stop, aha i nie wiem czy to normalne ale kiedys tez tego nie było ze po przekręceniu koł do oporu słychać jak powietzre ucieka (syczy cos), nie wiem co robic, altek bedzie najwcześniej w poniedziałek frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.