Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzanie po wymianie płynu chłodniczego (JTD)

Featured Replies

Napisano

Czy są z tym jakieś problemy/kruczki, które trzeba znać? hmm.gif

W ubiegłym tygodniu w środę samochód był w serwisie, przy okazji wymiany pompy wody wymieniono również płyn chłodniczy (był różowy Paraflu Up i taki sam został zalany). Układ był niby odpowietrzany, potem jeszcze auto trochę pojeździło )tak, żeby się nagrzało) i dolano trochę płynu - tak żeby było między MIN i MAX w zbiorniczku wyrównawczym.

Dzisiaj od użytkowniczki auta dostałem telefon, że płyn "zniknął" i jest go tylko trochę na dnie zbiorniczka - wycieków podobno nie ma żadnych. Kazałem dokupić Paraflu i dolać - wszedł jeden litr i teraz poziom jest na MAX. Czy to możliwe, że gdzieś był bąbel powietrza taki, że akurat ten litr trzeba było uzupełnić, czy może przygotowywać się już psychicznie na poszukiwanie wycieku? hmm.gif

Napisano

> Czy są z tym jakieś problemy/kruczki, które trzeba znać?

Czy wcześniej płyn utrzymywał się na prawidłowym poziomie?

Napisano
  • Autor

> Czy wcześniej płyn utrzymywał się na prawidłowym poziomie?

Co to znaczy "wcześniej"? Przed wymianą? hmm.gif

Napisano

ja tez tak mialem, ze w 3 dni caly plyn mi uciekl, potem często musiałem dolewac bo caly czas ubywało. Od zimy narazie plyn nie ubywa.

Napisano

U mnie też stworzył się tzw. "korek powietrzny". Po zdjęciu koreczka powietrze wyszło i jest jak narazie spokój. Jakiś użytkownik napisał o 2 innych miejscach odpowietrzania układu, ale w tej chwili nie mogę tego odnaleźć w archiwum. confused.gif

Napisano

> Co to znaczy "wcześniej"? Przed wymianą?

Tak. Na przykład w okresie gdy Ty jeździłeś stilakiem? hmm.gif Pytam, bo wielu z nam poziom płynu zmniejsza się, ale stabilizuje właśnie na dole zbiorniczka wyrównawczego. Nawet ciut poniżej minimum. wink.gif Nie ma przy tym żadnych negatywnych objawów. smile.gif

Napisano

potwierdzam

u mnie szukano wycieku i ogólnie sprawdzano układ, jednak wystarczyła dolewka i płyn narazie 3ma poziom (dolewka była ok. 3 miesiące temu) - JTD

Napisano
  • Autor

> Tak. Na przykład w okresie gdy Ty jeździłeś stilakiem? Pytam, bo

> wielu z nam poziom płynu zmniejsza się, ale stabilizuje właśnie

> na dole zbiorniczka wyrównawczego. Nawet ciut poniżej minimum.

No i tak właśnie było ok.gif - dolewki nie pomagały, bo ten nadmiar gdzieś znikał zlosnik.gif

Tyle że od "ciut poniżej minimum" do prawie pustego zbiorniczka jeszcze droga daleka hmm.gif - wystarczyło dolać 150-200 ml i poziom płynu był w okolicach maksimum. Wczoraj podobno wszedł cały litr. icon_rolleyes.gif

Napisano

> No i tak właśnie było - dolewki nie pomagały, bo ten nadmiar gdzieś

> znikał

> Tyle że od "ciut poniżej minimum" do prawie pustego zbiorniczka

> jeszcze droga daleka - wystarczyło dolać 150-200 ml i poziom

> płynu był w okolicach maksimum. Wczoraj podobno wszedł cały

> litr.

Ja po wymianie dostałem litrową butelke płynu i zalecenie by sprawdzić po 2-3 dniach gdy układ sie odpowietrzy do końca. Poziom płynu spadł poniżej min dolałem i do dzisiaj nie ubywa: ponad rok !

Napisano

> No i tak właśnie było - dolewki nie pomagały, bo ten nadmiar gdzieś

> znikał

> Tyle że od "ciut poniżej minimum" do prawie pustego zbiorniczka

> jeszcze droga daleka - wystarczyło dolać 150-200 ml i poziom

> płynu był w okolicach maksimum. Wczoraj podobno wszedł cały litr.

Oszacowałem sobie pojemność zbiornika na podstawie wzoru na objętość kuli. Przyjąłem promień = 7,5 cm. wink.gif I rzeczywiście płynu w zbiorniczku może być ok. 1 litra. Nikt więc Cię nie powinien kantować. Ale dlaczego ten płyn ubywa? niewiem.gif Zakładam, że żeczywiście mógł się stworzyć jakiś bombel powietrza, który teraz został usunięty. Jeśli płyn będzie nadal ubywał to sprawdź czy pod korkiem olejowym nie masz brunatnej mazi - może poszła uszczelka pod głowicą. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Ale dlaczego ten płyn ubywa? Zakładam, że żeczywiście

> mógł się stworzyć jakiś bombel powietrza, który teraz został

> usunięty.

Na razie po dolewce i przejechaniu jakichś 200 km wg. relacji telefonicznej poziom w zbiorniczku się utrzymuje - czyli to najprawdopodobniej nie do końca odpowietrzony układ. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.