Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z klimatyzacja

Featured Replies

Napisano

wlasnie jest problem bo chyba nie dziala bo obroty nie spadaja

chodz gdy wcisne guzik slysze ze cos sie obudzilo i powietrze lekko zaczyna leciec samo bez ndmuchawy

kolega ma tez astre 2 i pokazalem mi to teraz tylko ze bylo tylko 4C i powiedzial ze sie wcale nie zalacza u niego obroty spadaja

kazal mi sprawdzic najpier czy dochodzi prad jezeli dochodzi to moze byc niskie cisnienie w ukladzie i nie niezalacza sie z tego powdu , wiec mam jechac zeby napelnili mi powietrzem zwyklym i sprawdzic czy sie bedzie zalaczalo pojedzic tak tydzien jezeli nie bedzie zchodzilo powietrze to nabic freonem

co sadzicie o tym wiem ze najprosciej oddac do mechanika ale nie po to pisze w koncu

Napisano

> wlasnie jest problem bo chyba nie dziala bo obroty nie spadaja

> chodz gdy wcisne guzik slysze ze cos sie obudzilo i powietrze lekko

> zaczyna leciec samo bez ndmuchawy

> kolega ma tez astre 2 i pokazalem mi to teraz tylko ze bylo tylko 4C

> i powiedzial ze sie wcale nie zalacza u niego obroty spadaja

> kazal mi sprawdzic najpier czy dochodzi prad jezeli dochodzi to moze

> byc niskie cisnienie w ukladzie i nie niezalacza sie z tego

> powdu , wiec mam jechac zeby napelnili mi powietrzem zwyklym i

> sprawdzic czy sie bedzie zalaczalo pojedzic tak tydzien jezeli

> nie bedzie zchodzilo powietrze to nabic freonem

> co sadzicie o tym wiem ze najprosciej oddac do mechanika ale nie po

> to pisze w koncu

Obroty wzrastaja po zalaczeniu klimy.

Jesli jest male cisnienie to po chwili sprezarka sie wylacza.

Podjedz do serwisu klimy niech sprawdza.

Napisano

Jedziesz do zakladu zajmujacego sie klimatyzacjami. Tam odsysaja czynnik ktory masz w ukladzie i napelniaja uklad najtanszym gazem. Na cisnieniomierzu po kilkunastu minutach bedzie widac czy trzyma cisnienie czy gaz ucieka. Jesli jest ok to napelniaja uklad czynnikiem z kontrastem, kaza pojedzic 1-2 tygodnie i na kontrole czy nie ma wyciekow (bedzie widac wyciek kontrastu na ewentualnych nieszczelnosciach w lampie ultrafioletowej). Mowie tutaj oczywiscie o przypadku gdy elektryka klimy jest sprawna a przyczyna nie dzialania jest zbyt niskie cisnienie w ukladzie.

Napisano

Zobacz czy sie sprężarka załącza, u mnie tak było po zimie ze sie właśnie nie załączała. Uciekł czynnik chłodzący. Sprawdź przekaźnik od klimy(dokładnie sprężarki) jeśli jest ok i dopływa do niego napięcie i jest od niego przejście po kablach do sprężarki(przy sprężarce masz dwa przewody masę i napięcie poprzez w/w przekaźnik)

Sprężarka ma sprzęgło elektro-magnetyczne które zaskakuje i zaczyna napędzać(stąd to szarpnięcie pryz jej wałczeniu

Ps. przekaźnik masz w komorze silnika(u mnie tylko ze to vectra jest obok akumulatora omega tez tak ma wiec nie sadze ze coś innego wymyślili w AII)

Napisano
  • Autor

mno dzieki koledzy za wyczerpujace wypowiedzi ,nie mailem wczesniej nigdy klimy a teraz robi sie cieplo jest wiec czemu ma nie dzialac

sprawdze najpierw ta elektryke moze posiada ktos zdjecie jakies gdzie widac ten przelaznik lub kostke od sprezarki gdzie mam sprawdzic napiecie bo nie wiem,jak to wogole wyglada albo jakis opis

Napisano

No ja własnie walczę z podobnym problemem (dziś wymontowałem) Diagnoza padła na spręzarkę..nie załączała się.

Przyczyna? - padnięta cewka elektromagnesu.

Napisano

> No ja własnie walczę z podobnym problemem (dziś wymontowałem)

> Diagnoza padła na spręzarkę..nie załączała się.

> Przyczyna? - padnięta cewka elektromagnesu.

wymienialem cewke pare dni temu. Daje sie wymienic samemu, bez odlaczania sprezarki od ukladu klimatyzacji.

Moje boje z klimą:

http://sztaba.waw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47

Napisano

> wymienialem cewke pare dni temu. Daje sie wymienic samemu, bez

> odlaczania sprezarki od ukladu klimatyzacji.

Wczoraj dostałem pocztą zamówioną cewkę po regeneracji (koszt z przesyłką 190 zł) i mam umówioną wizytę w serwisie klimy na ósmego. Jeśli to nie jest trudne, to może sam bym się pokusił o wymianę tego elektromagnesu? Trzeba na coś uważać? Od czego zacząć grzebanie tam?

Napisano
  • Autor

Koledzy ale czy napewno u mnie klima sie nie zalacza?

Bo mowie : obroty ani drgna ale slysze ze uruchamia sie jakis wiatrak w okolicach schowka pazera i lekko zaczyna wiac

Chcialem sprawdzic dzis napiecie na kostce od sprezarki ale nie wiem gdzie to ,znalazlem jedna kostke ale nie wiem czy to ta jest umieszczona na wysokosci sondy lambda i jest po lewej stronie idzie do takiego okraglego urzadzenia na ktorym jest jakis symbol dwu literowy napisany zoltymi literami

Napisano

to co Ci sie załącza to wiatrak od nawiewu kabiny zawsze startuje wraz z klima. załącza sie jak przyciśniesz przycisk od klimy nie ważne czy sprężarka dział i czy w ogóle jest podłączona to jest osobny obwód.

Sprężarkę masz poniżej pompy wspomagania(przynajmniej u mnie tak jest) a złącze jest na niej jedno dwu pinowe.

Napisano
  • Autor

dzieki kolego o to mi chodzilo po tych wolnych dniach bede cos robil w tym kierunku ,podjede do warsztatu i zoabzcze co mi powiedza

Napisano

> to co Ci sie załącza to wiatrak od nawiewu kabiny zawsze startuje

> wraz z klima. załącza sie jak przyciśniesz przycisk od klimy nie

> ważne czy sprężarka dział i czy w ogóle jest podłączona to jest

> osobny obwód.

> Sprężarkę masz poniżej pompy wspomagania(przynajmniej u mnie tak

> jest) a złącze jest na niej jedno dwu pinowe.

a to dziwne , bo ja jak mam wyłaczony nawiew , pokretło w pozycji zero to mi klima za cholere nie ruszy ! ale ja mam omege , tyle ze tak samo jest w wielu autach , czy astrze nr.2 - nie wiem .

Ty nie kombinuj , pojedz na warsztat od klim i nich ją sprawdza , byc moze tylko wystarczy gazu dobic , bo gdy go nie ma , klima nie wystartuje wcale !! a jak go jest mało , bedzie sie załaczac i wyłaczac , to też ale zalezy od samochodu . Jak układ jest szczelny , a sie klima nie załacza , sprawda elektrykę i najprawdopodobnie walnieta bedzie cewka o czym juz tu koledzy pisali , nawiniecie jej to koszt 150 zł i robi to wiekszosc warsztatów , wiem bo naprawilem klim juz dziesiatki z racji iz handluje samochodami . To tyle ode mnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.