Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sposób na zamotowanie uniwersalnego Centralnego zamka

Featured Replies

Napisano
smile.gifChciałem zrobic manuala , na temat montażu uniwersalnego centralnego w sienie ale nie wiem jak , tak więc zainteresowanych montażem uniwersalnego centralnego zamka w samochodzie siena / palio , prosze o przysłanie e-maila na adres [email protected] o tresci lub temacie ' centralny zamek siena" Odsyłam wiadomość z instrukcjią i fotkami. Pozdrawiam.
Napisano

A co za problem tu wstawić fotki i opis wink.gif

Napisano
  • Autor

Witam . ja instalowałem zwykly uniwersalny centralny zamek za 40 zł komplet 4 silowniki + centralka+kable. poniżej znajduje instrukcja jak tego dokonać.

Pierwsze Ściągnij tapicerkę z drzwi , potem folie wyciszającą . Potem odłącz cięgna idące od klamki do kasety i od bębenka zamka do kasety( w drzwiach z przodu) . Teraz wykręć trzy śruby TROXY z boku drzwi (ciężko idą więc bez dopasowanego troxa, nawet się nie bierz , zaufaj mi) , te które trzymają kasetę zamka.Wyciągnij kasete zamka wraz z linką i klamką wewnętrzną ( drzwi z przodu) . Nie pamiętam , ale chyba będziesz musiał też odkręcić dwie nakrętki które trzymają prowadnice szyby, żeby móc wyciągnąć kasetę zamka.Tu też mam zaćmienie w mózgu i nie pamiętam czy odłączałem linkę z klamką czy kombinowałem z kompletem , ale to chyba nie jest istotne .; Teraz musisz ściągnąć obudowę kasety tą plastikową , po zamontowaniu blaszki , będziesz musiał wyciąć trochę tej obudowy tak żeby blaszka wystawała poza nią . Fotki pomogą ci zrozumieć o czym pisze. Siłowniki będą ustawione w poziomie , a nie w pionie jak to jest w większości samochodów.

post-41941-14352482400604_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

. Czerwoną strzałką zaznaczone jest miejsce gdzie trzeba wywiercić otwór. Rozmiar ???? nie pamiętam .Na niebiesko zaznaczyłem ci miejsce na które zwróć uwagę .Chodzi o to żebyś nie wywiercił otworu za blisko ' dużego kółka ' Śrubka którą widać z prawej strony otworu która jest wsadzona przeze mnie będzie potem potrzebna , a otwór już był . Zanim wywiercisz , sto razy zobacz czy w dobrym miejscu wiercisz. Wiercisz tylko w tej czesci na której jest zaznaczone , a nie na wylot!!!! Chodzi o to zeby blaszke przymocować do tego elementu który jest zaznaczony , dwoma śrubkami .

post-41941-14352482401077_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

A tu widać blaszkę o którą chodzi. Ja blaszkę wykonałem z aluminium ( grubość u mnie ok 3mm) , Alum jest miękki i dobrze go szlifować np pilnikiem , Kropką czerwoną zaznaczone jest miejsce w którym trzeba wywiercić otwór. w ten otwór wsadzisz szprychę ( czyli drut od siłownika , wiesz o co chodzi? ) , Otwór nr 1 to otwór na sprężynę ( która jest częścią zamka) , UWAŻĄJ na nią , lubi gdzieś spieprzyć , a odnalezienie jej np w trawie , nierealne. Otwór nr2 to otwór na jedną ze śrub która będzie trzymać tą blaszkę. Otwóry 2 i 3 muszą sie nakładać z otworami które są pod spodem ( który wywierciłeś wcześniej i ten który już był ). Na niebiesko zaznaczyłem miejsca na blaszce , które trzeba przeszlifować tak żeby nie obcierały o nic , a szczególnie o element na którym jest strzałka niebieska, Ten element porusza sie w chwili kiedy pociągniesz za klamkę w celu otwarcia drzwi ( nie zamków tylko drzwi) jak nie przeszlifujesz to nie bedziesz mógł otworzyć klamką drzwi.

post-41941-14352482401569_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Tu widać gotową do założenia kasetę zamka, Śrubka w otworze nr2 jak widać jest wsadzona odwrotnie niż ta w otworze nr 3. Śrubka nr 2 nie może być za długa bo będzie haczyć . Oczywiście śrubka nr 2 jest skręcona od spodu nakrętką ( troche trzeba sie na gimnastykować żeby nakręcić na nią nakrętke , jak zobaczysz to na żywo to zrozumiesz o czym mówie), śrubka nr 3 , też jak widać . Otwór nr1 to tak jak pisałem wcześniej , otwór na końcówkę sprężyny zamka. Zieloną strzałką zaznaczyłem szprychę pod którą będziesz podpinał siłownik . Ja użyłem dwóch szprych do jednego zamka. Jedna tak jak na zdjęciu, a druga przy siłowniku , oczywiście odpowiedni skrócone , potem obie szprychy łączyłem , łącznikiem ( tym który dostałeś razem z siłownikiem ,trzy srubki i kostka z dwoma otworami , chyba jasne o co mi chodzi), i wtedy można wyregulować siłownik . Na niebiesko zaznaczyłem miejsce w którym trzeba przyciąć obudowę , ale to chyba dasz sobie rade . Przy montowaniu siłowników , sprawdź czy nie będą haczyć o otwartą szybę . Zanim założysz kasetę zamka , sprawdź czy wszystko chodzi , czy działa otwieranie klamką od wew i zew. Ja przy pierwszym zamku kilka razy wyciągałem kasetę , przy kolejnych bylem już mistrzem świata w tym. Uważaj jak będziesz ściągał obudowę kasety , jest trochę popieprzona i nie widać zatrzasków , na pewno złamiesz co najmniej jeden , ale tak ma być , ja też złamałem , oczywiście przy pierwszym ..... Central u mnie działa bez większych problemów ,lato czy zima więc nich i u ciebie też dobrze działa . Powodzenia i pozdrawiam . RABBIT2

GG 8360040

post-41941-14352482402083_thumb.jpg

Napisano

Pomogę trochę Koledze z tym manualem, szkoda, że takie małe fotki.

278875315-zamek1.jpg

Witam . ja instalowałem zwykly uniwersalny centralny zamek za 40 zł komplet 4 silowniki + centralka+kable. poniżej znajduje instrukcja jak tego dokonać.

Pierwsze Ściągnij tapicerkę z drzwi , potem folie wyciszającą . Potem odłącz cięgna idące od klamki do kasety i od bębenka zamka do kasety( w drzwiach z przodu) . Teraz wykręć trzy śruby TROXY z boku drzwi (ciężko idą więc bez dopasowanego troxa, nawet się nie bierz , zaufaj mi) , te które trzymają kasetę zamka.Wyciągnij kasete zamka wraz z linką i klamką wewnętrzną ( drzwi z przodu) . Nie pamiętam , ale chyba będziesz musiał też odkręcić dwie nakrętki które trzymają prowadnice szyby, żeby móc wyciągnąć kasetę zamka.Tu też mam zaćmienie w mózgu i nie pamiętam czy odłączałem linkę z klamką czy kombinowałem z kompletem , ale to chyba nie jest istotne .; Teraz musisz ściągnąć obudowę kasety tą plastikową , po zamontowaniu blaszki , będziesz musiał wyciąć trochę tej obudowy tak żeby blaszka wystawała poza nią . Fotki pomogą ci zrozumieć o czym pisze. Siłowniki będą ustawione w poziomie , a nie w pionie jak to jest w większości samochodów

278875318-zamek2.jpg

Czerwoną strzałką zaznaczone jest miejsce gdzie trzeba wywiercić otwór. Rozmiar ???? nie pamiętam .Na niebiesko zaznaczyłem ci miejsce na które zwróć uwagę .Chodzi o to żebyś nie wywiercił otworu za blisko ' dużego kółka ' Śrubka którą widać z prawej strony otworu która jest wsadzona przeze mnie będzie potem potrzebna , a otwór już był . Zanim wywiercisz , sto razy zobacz czy w dobrym miejscu wiercisz. Wiercisz tylko w tej czesci na której jest zaznaczone , a nie na wylot!!!! Chodzi o to zeby blaszke przymocować do tego elementu który jest zaznaczony , dwoma śrubkami .

278875325-zamek3.jpg

A tu widać blaszkę o którą chodzi. Ja blaszkę wykonałem z aluminium ( grubość u mnie ok 3mm) , Alum jest miękki i dobrze go szlifować np pilnikiem , Kropką czerwoną zaznaczone jest miejsce w którym trzeba wywiercić otwór. w ten otwór wsadzisz szprychę ( czyli drut od siłownika , wiesz o co chodzi? ) , Otwór nr 1 to otwór na sprężynę ( która jest częścią zamka) , UWAŻĄJ na nią , lubi gdzieś spieprzyć , a odnalezienie jej np w trawie , nierealne. Otwór nr2 to otwór na jedną ze śrub która będzie trzymać tą blaszkę. Otwóry 2 i 3 muszą sie nakładać z otworami które są pod spodem ( który wywierciłeś wcześniej i ten który już był ). Na niebiesko zaznaczyłem miejsca na blaszce , które trzeba przeszlifować tak żeby nie obcierały o nic , a szczególnie o element na którym jest strzałka niebieska, Ten element porusza sie w chwili kiedy pociągniesz za klamkę w celu otwarcia drzwi ( nie zamków tylko drzwi) jak nie przeszlifujesz to nie bedziesz mógł otworzyć klamką drzwi.

278875330-zamek4.jpg

Tu widać gotową do założenia kasetę zamka, Śrubka w otworze nr2 jak widać jest wsadzona odwrotnie niż ta w otworze nr 3. Śrubka nr 2 nie może być za długa bo będzie haczyć . Oczywiście śrubka nr 2 jest skręcona od spodu nakrętką ( troche trzeba sie na gimnastykować żeby nakręcić na nią nakrętke , jak zobaczysz to na żywo to zrozumiesz o czym mówie), śrubka nr 3 , też jak widać . Otwór nr1 to tak jak pisałem wcześniej , otwór na końcówkę sprężyny zamka. Zieloną strzałką zaznaczyłem szprychę pod którą będziesz podpinał siłownik . Ja użyłem dwóch szprych do jednego zamka. Jedna tak jak na zdjęciu, a druga przy siłowniku , oczywiście odpowiedni skrócone , potem obie szprychy łączyłem , łącznikiem ( tym który dostałeś razem z siłownikiem ,trzy srubki i kostka z dwoma otworami , chyba jasne o co mi chodzi), i wtedy można wyregulować siłownik . Na niebiesko zaznaczyłem miejsce w którym trzeba przyciąć obudowę , ale to chyba dasz sobie rade . Przy montowaniu siłowników , sprawdź czy nie będą haczyć o otwartą szybę . Zanim założysz kasetę zamka , sprawdź czy wszystko chodzi , czy działa otwieranie klamką od wew i zew. Ja przy pierwszym zamku kilka razy wyciągałem kasetę , przy kolejnych bylem już mistrzem świata w tym. Uważaj jak będziesz ściągał obudowę kasety , jest trochę popieprzona i nie widać zatrzasków , na pewno złamiesz co najmniej jeden , ale tak ma być , ja też złamałem , oczywiście przy pierwszym ..... Central u mnie działa bez większych problemów ,lato czy zima więc nich i u ciebie też dobrze działa . Powodzenia i pozdrawiam . RABBIT2

Napisano

Wczoraj zrobiłem przednie drzwi wg tego manuala -

w sumie 6 godzin, ok 3 godziny na drzwi.

tylne zrobie w przyszły wekend- jeśli pogoda dopisze

NARESZCIE CENTRALNY DZIAŁA zeby.GIF

Na stronkę klubową z tym manualem.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Cieszę się że komuś ten 'manual' pomógł . Prosze o info na e-mail jeśli komuś jeszcze to pomoże uporać się z centralnym zamkiem. Pozdrawiam . e-mail [email protected]

Napisano

> Cieszę się że komuś ten 'manual' pomógł . Prosze o info na e-mail

> jeśli komuś jeszcze to pomoże uporać się z centralnym zamkiem.

> Pozdrawiam . e-mail [email protected]

Administratora/Moderatora proszę o umieszczenie tego manuala w manualach. Dziękuję.

Napisano

> Wczoraj zrobiłem przednie drzwi wg tego manuala -

> w sumie 6 godzin, ok 3 godziny na drzwi.

> tylne zrobie w przyszły wekend- jeśli pogoda dopisze

> NARESZCIE CENTRALNY DZIAŁA

> Na stronkę klubową z tym manualem.

> Pozdrawiam

Gratulację za manuala. Prosty sposób na zaoszczędzenie pieniędzy.

Na stronie już zamieściłem link.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.