Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka sonda?

Featured Replies

Napisano

Witam. Wiem że ten temat był już kiedyś wałkowany ale proszę o wyrozumiałość. niewiem.gifJaką sondę lambda polecacie do UNO 1.0 fire z LPG ? Stara została sprawdzona u diagnostyka i jest no.gifWychodzą z niej trzy przewody z czego jeden jest podłączony do instalacji LPG. Z góry dziękuję za podpowiedzi bow.gifzwłaszcza te tańsze biglaugh.gif(ale dobre) slinka.gif

Napisano

Mam sondę 4 przwewodową, więc nie będę polecać konkretnej 3-przewodowej. Istotny jest jeszcze bardzo rodzaj wtyczki-złączki; czasem warto i można przełożyć ze starej. Ale tylko wtedy, gdy nie jest absolutnie zaśniedziała i tworzywo nie skruszało.

Diagnosta jak to diagnosta, ma Twoją sondę w d... poważaniu i na pewno nie sprawdzał żadnych złącz, kabli, zaśniedziałych styków, braku solidnej masy na złączach, a tylko końcowe napięcie np. podawane na komputer.

Musisz mieć jasność, że sonda lambda i jej obwód sygnałowy to bardzo czuły obwód niskonapięciowy (0 - 0,5 do 1 V), bardzo wrażliwy na ślady śniedzi na złlączach, a także np. zbyt bliską odległość od kabli WN i możliwość pełzania ładunków po różnych przeowdach, wreszcie brak lub kiepski żle zmasowany ekran na kablu sondy. Dlatego tam b. często tkwi przyczyna, warto i trzeba wszystko wcześniej posprawdzać, nim będziesz wymieniał sondę lambda.

Przewód sygnałowy sondy nie "idzie" do sterownika instalacji gazowej, lecz przy montażu instalacji LPG jest przecinany i sterownik włączany w szereg z komputerem benzynowym. to czasem jeszcze jedno miejsce i dwa złącza konieczne do sprawdzenia przy niechlujnym montazu LPG. U mnie np. po paru miesiącach okazało się, że wszędzie mam (widoczne) złącza instalacji LPG lutowane, a te na kablu sondy, trudnodostępne, akurat skręcone tylko "na ryj" jak mawiają elektrycy i zaizolowane termokurczliwką. I po kłopotliwym własnoręcznym lutowaniu moja sonda zaczęła pokazywać wreszcie właściwsze napięcie (zrobiłem sobie tester napięcia sondy lambda, bo też podejrzewałem sondę o kaput).

Uno tak już ma, że wszystko trzeba ciągle sprawdzać samemu i wiele medytować nad instalacjami i żadem spec ani diagnosta tego nie poprawi na stałe.

Miłego grzebania i główkowania.

Pozdro.

Napisano

> Kupiłem za 120 zł sondę 4 przewodową uniwersaalną (do fiatów).

> 3-przewodowe są 15 zł tańsze. Kupić możesz tutaj:

> www.auto-sam.pl

a mają oni jakiś katalog?

Napisano

> a mają oni jakiś katalog?

Katalog niepotrzebny - mnie tylko spytali o kolory kabli (kolory muszą być takie same). Gwint natomiast jest identyczny w większości samochodów. Wyjątek stanowią autka Daewoo - tam jest inaczej.

Napisano
  • Autor

Dzięki za informację ok.gifTeraz wiem na czym stoję(raczej -czym nie jadę wink.gif)Jutro sprawdzam kabelki a jak to nic nieda to wymiana sondy.

Pozdrawiam banana-wave.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.