Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła

Featured Replies

Napisano

Jestem świeżo po zamontowaniu przekaźników do świateł przednich w unochodzie - manual.

Do układu dodałem jeszcze jeden przekaźnik sterujący światłami mijania a mający za zadanie zapalanie ich automatycznie zaraz po zapaleniu silnika (sterowanie z kontrolki ładowania akumulatora).

I pojawił się jeden problemik. Teraz gdy włączę światła drogowe to świecą się równocześnie ze światłami mijania. Wiem, że w Sienie tak jest fabrycznie ale czy w unochodzie to nie będzie w czymś przeszkadzać? Nie chodzi o kable bo spokojnie wytrzymają (minus dałem osobno na każdą stronę - nie łączyłem tak jak jest manualu) bardziej boję się o żarówki czy też odbłyśnik.

Napisano
  • Autor

> A w ktorym miejscu go dales?

Dodatkowy przekaźnik? Masa wspólna z resztą, sterowanie cewki od kontrolki ładowania akumulatora (jak gaśnie kontrolka to cewka zwiera styki). Przekaźnik daje sygnał sterowania na plus cewki sterującej światłami mijania. Mogę to przerobić tylko nie wiem czy trzeba. Bo tak się zastanawiałem, że jeżeli w takiej Sienie światła drogowe świecą się razem z mijania to może będzie OK.

Napisano

Hmm. nie powinno sie tak dziac w/g mnie. moze przy okazji jakies zwarcie zrobiles, kabelki pomyliles, albo wajche na dlugie ustawiles. No nic innego nie przychodzi mi do glowy...

Napisano
  • Autor

> Hmm. nie powinno sie tak dziac w/g mnie. moze przy okazji jakies

> zwarcie zrobiles, kabelki pomyliles, albo wajche na dlugie

> ustawiles. No nic innego nie przychodzi mi do glowy...

Nie rozumiesz mnie. Gdybym rozrysował "układ" to byś pewnie lepiej zobaczył jak to jest połączone, nie ma zwarcia i wszystko jest OK na 100%. Moje pytanie nie dotyczy układu tylko tego czy wspólne świecenie świateł mijania i drogowych nie przeszkadza w przypadku Uno - chodzi o żarówki i odbłyśniki. Fabryczna instalacja Sieny tak jest właśnie zrobiona, tak jest też chyba w Golfie.

Napisano

Ok, Ok... To takie zboczenie zawodowe - elektronika i elektryka musi dzialac zgodnie z tym jak miala dzialac wink.gif

Co do wspolnego swiecenia drogowych i mijania to mysle ze wlasnie odblysniki moga krocej pozyc - moze nie drastycznie krocej, ale zawsze. To przeciez bedzie 2x wiecej ciepla. Nie wiem jak sprawa wyglada z samymi zarowkami - czy oba wlokna moga swiecic wspolnie na pelnej mocy. Mimo wszystko proponuje poszukac "usterki" i ja usunac.

Napisano

> Nie rozumiesz mnie...

Ja rozumię Cię doskonale i wiem co masz na myśli. Nie mam w tej chwili możliwości robienia rysunku, ale widzę żeś łebski chuopaq to se poradzisz. W usprawniony obwód wmontuj dodatkowy przekaźnik, aby mijania świeciły na odsunietej kotwie. Sterowanie daj z długich świateł. Paniatna?

Napisano

> Mimo wszystko proponuje poszukac

> "usterki" i ja usunac.

zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

> W usprawniony obwód wmontuj dodatkowy

> przekaźnik, aby mijania świeciły na odsunietej kotwie.

> Sterowanie daj z długich świateł. Paniatna?

Paniatna smile.gif. I chyba jednak przerobię, przed chwilą dokopałem się do tekstu, że nie zaleca się żeby razem świeciły drogowe i mijania bo to znacznie skraca żywotność żarówek. Tylko kurcze czemu w takim razie tak jest w Sienie?

Tylko czy mi się jeszcze jeden przekaźnik do pudełka zmieści hmm.gif.. zobaczymy...

EDIT: To się chyba da zrobić w oparciu o obecny przekaźnik świateł drogowych, bez dokładania następnego. Jak wrócę do domu to będę kombinował.

Napisano

> Hmm. nie powinno sie tak dziac w/g mnie. moze przy okazji jakies

> zwarcie zrobiles, kabelki pomyliles, albo wajche na dlugie

> ustawiles. No nic innego nie przychodzi mi do glowy...

A powinno Ci przyjść, że obszedł przełącznik w kierownicy i steruje światłami mijania nie przełącznikiem a kontrolką ładowania. Więc w momencie gdy kontrolka nie świeci a zapłon jest włączony światła mijania świecą cały czas bez względu na to w jakim położeniu jest przełącznik biglaugh.gif Przynajmniej mi to przyszło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

I gra gitara. Poprawiłem i już się nie muszę martwić, że przepale żarówki. Zrobiłem tak jak radził Slawny7 z tym, że wykorzystałem już zamontowany przekaźnik od świateł drogowych.

Reasumując pochwalę się:

- są trzy przekaźniki: mijania, drogowe i automat sterujący światłami mijania

- światła mijania zaświecają się automatycznie po zapaleniu silnika więc nie martwię się, że zapalam na światłach a i nie muszę już myśleć o ich włączeniu

-mam teraz na desce kontrolkę od wszystkich świateł - postojowych, mijania i drogowych, nawet piktogram świateł mijania mi się zgadza smile.gif.

Jeszcze tylko jak przyjdą tarcze od Majora to wywalam te Polonezowe i już nic, absolutnie nic nie ulepszam w unochodzie. No tylko jeszcze zmiana podświetlenia zegarów ale to już pikuś. Biorę się za Sienę cool.gif.

Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

> Jeszcze tylko jak przyjdą tarcze od Majora to wywalam te Polonezowe i

> już nic, absolutnie nic nie ulepszam w unochodzie.

Nie wierzę biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.