Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator-świeci kontrolka ładowania i nie działa obrotek.

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Pacjent F isuzu 1994. Przyjechałem do pracy było ok. Po 4 godzinach na przerwie odpaliłem auto i zaraz po ruszeniu zaświeciła się kontrolka ładowania i obrotomierz się wyłączył. W sumie to tak nie od razu-tylko wskazówka zaczeła skakac a kontrolka zaswiecac/gasic, w zaleznosci od dodania gazu(albo raczej ujeciu, bo wracało do normy jak ująłem gazu).Chwile później już prawie ciągle świeciła. Naciągnąłem lepiej pasek i juz teraz to ciągle swieci a obrotek nie działa. Przy pracującym silniku miałem na zaciskach akumulatora 12.0 V. Po wyłączeniu silnika 12.1 . Wracając z pracy, pare razy jeszcze sie zdarzyło, że wsazówka się podniosła i opadła i ze dwa razy na ok sekunde zgasła kontrolka. Po dojeźdźie do domu(20km ciaglej jazdy średnio 90km/h) poczułem zapach palonych kabli lub cos takiego frown.gif

W czasie ostatnich kilku dni zdarzyło się pare razy, że obrotek spadł na dół, ale po zmianie biegu wracał do normy-padało ciągle wiec myslalem, że to może pasek sie slizga(choc nie słyszałem go).

I teraz pytanie: czy toś wie co go zabolało? Czy bawić się w jego rozbieranie, czy lepiej wmienić. Słyszałem, że te altki są delikatne, ale ten aż taki stary nie jest, a i zim tu nie ma-wymieniony był w 2001 roku(mam kupe rachunków od poprzedniego właściciela i jest tam jeden na altek). Tylko tak-używany kupić? A jak znów się to samo stanie? Nowy? Poprzedni rachunek jest na sume 180 funtów(ale to z robotą), wiec pewnie ze 110 bedzie kosztował nowy-nie wiem czy jest sens kupowac do auta za które dałem 250 funtów-ale też i szkoda mi jej bo jak do tej pory bezawaryjna była(nie liczac pompy wody).

Sam to raczej nic nie zdziałam nawet jak go otworze-elektrykiem nie jestem. A i jeszcze jedno-jak tam sprawa wygląda z pompką podcisnienia-czy to sie odkręca od altka i wymienia tylko jego ,czy to razem z altkiem jest?

Kupe pytan, ale pewnie ktoś to przerabiał i poradzi wink.gif Dzięki bardzo.

Napisano
  • Autor

Kurcze, nikt nie wie co go mogło zaboleć? Jutro jade na szrot-kupie, wymienie i z głowy(mam nadzieje). Jak znów padnie to moze złoże z dwóch jeden hehe.gif

Napisano
  • Autor

Obrotek nie dziala a to niema nic do alternatora. W benzynie jest bezpiecznik. Jak sie spali to pali sie kontrolka ładowania i obrotek właśnie nie działa. Sprawdz.

Napisano

> Obrotek nie dziala a to niema nic do alternatora. W benzynie jest

> bezpiecznik. Jak sie spali to pali sie kontrolka ładowania i

> obrotek właśnie nie działa. Sprawdz.

No ale w Isuzu to jednak chyba ma - obrotomierz bierze sygnał z alternatora (to nie benzynka)

Napisano
  • Autor

> Obrotek nie dziala a to niema nic do alternatora. W benzynie jest

> bezpiecznik. Jak sie spali to pali sie kontrolka ładowania i

> obrotek właśnie nie działa. Sprawdz.

Dzięki, ale w isuzu obrotek podlączony jest własnie do alternatora. A alternator przestał ładować(12V na mierniku na pracującym silniku). A jak to dokładnie działa to ja już nie wiem. I nie wiem też jaka to może być usterka że przestał ładować i współgra to z obrotomierzem. Diody?

Napisano

> Dzięki, ale w isuzu obrotek podlączony jest własnie do alternatora. A

> alternator przestał ładować(12V na mierniku na pracującym

> silniku). A jak to dokładnie działa to ja już nie wiem. I nie

> wiem też jaka to może być usterka że przestał ładować i

> współgra to z obrotomierzem. Diody?

Bez wymontowania nic się nie dowiesz. Teraz to możemy tylko "gdybać" (diody, szczotki, regulator)

Napisano

> No ale w Isuzu to jednak chyba ma - obrotomierz bierze sygnał z

> alternatora (to nie benzynka)

Możliwe. Do diesla nawet się nigdy nie dotykałem. Mało tego. Przez tyle lat nawet nie jeździłem dieslem. Tylko benzyna hehe.gif

EDIT:

Po dłuższym zastanowieniu się doszedłem do wniosku że ja nigdy dieslem nie jeździłem za kólkiem osobówki hehe.gif

Tylko ciągnikiem siodłowym.

Lipa prawda hmm.gif

Nigdy nie lubiłem klekotów, nawet tych najnowszych hmm.gif

Napisano

Czesc.

Miałem identyczny objaw.

Na początek proponowalbym wymieniec pasek klinowy (ewentualnie wstawić troszkę szerszy niż był).

U mnie uszkodzone było koło pasowe alternatora - pesek wpadal do srodka, wycierał się i nie ciągnoł...

Jak nie pomoże to coś w alternatorze. Obroty w ISUZU sa brane na pewno z altka, u mnie też pływały (np spadały przy przegazowaniu).

Napisano
  • Autor

> Czesc.

> Miałem identyczny objaw.

> Na początek proponowalbym wymieniec pasek klinowy (ewentualnie

> wstawić troszkę szerszy niż był).

> U mnie uszkodzone było koło pasowe alternatora - pesek wpadal do

> srodka, wycierał się i nie ciągnoł...

> Jak nie pomoże to coś w alternatorze. Obroty w ISUZU sa brane na

> pewno z altka, u mnie też pływały (np spadały przy

> przegazowaniu).

Dzięki. Może coś w tym jest-w marcu zmieniałem pompe wodną to od razu założyłem nowe paski-spróbuje założyć stary-ciekawe czy coś się zmieni. Wczoraj jak oglądałem, to było raczej ok, a przynajmniej tak to wyglądało-pasek nie był cały w środku-troszeczke wystawał z ponad rowek koła. Sam nie wiem. Za nim kupie altek, wsadze na próbe stary pasek-co mi zalezy.

A czy moża jakoś altek przemierzyć, żeby stwierdzic czy dobry czy nie?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Kupiłem ten alternator z linka powyzej, przyszedl dzis, jutro biore sie za wymiane. Ale mam jedno pytanie-gosciu na potwierdzeniu płatności napisał mi coś takiego:

"DO NOT FORGET to fit new charge relay so damage to new unit does not take place."

"Nie zapomnij zamontowac nowy PRZEKAZNIK ŁADUJĄCY(?) aby zapobiec uszkodzeniu nowego alternatora"

Teraz o co mu chodzi z tym przekaźnikiem ładującym-czy to chodzi o regulator napięcia? Chyba tak. A ktoś wie gdzie w Isuzu jest regulator napięcia? Na alternatorze go nie ma. No i po jaką cholere mam go wymieniać. Nie wiem normalnie-wyśle do niego maila z zapytaniem o co to chodzi. Ale może ktoś z Was wie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.