Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy gaz a obroty

Featured Replies

Napisano

Witam to mój pierwszy post na forum i od razu pytanie.

Mianowicie Lanosa kupiłem tydzień temu, wczoraj wstawiłem do niego gaz(skfencyjny firmy tomasetto) i mam taki problem że na biegu jałowym skaczą obroty, "specjaliści" z zakładu powiedzieli, że tak musi być, ale czy na pewno?? Może przejechać się gdzie indziej i zapłacić za przegląd czy męczyć ich żeby to zrobili?

Napisano

> Witam to mój pierwszy post na forum i od razu pytanie.

> Mianowicie Lanosa kupiłem tydzień temu, wczoraj wstawiłem do niego

> gaz(skfencyjny firmy tomasetto) i mam taki problem że na biegu

> jałowym skaczą obroty, "specjaliści" z zakładu powiedzieli, że

> tak musi być, ale czy na pewno?? Może przejechać się gdzie

> indziej i zapłacić za przegląd czy męczyć ich żeby to zrobili?

Nie no koleś wczoraj odebrałeś auto i już falują? I do tego odpowiedź, że tak musi być? Spytaj się czy jak pojedziesz do innej firmy i tam Ci to ustawią to czy pokryją koszty regulacji - jak nie to postrasz ich rzecznikiem praw konsumenta, napisz do nich (gazowników) pismo, że uwazasz, że falowanie obrotów jest spowodowane złym ustawieniem/montażem gazu i niech się pisemnie ustosunkują - ciekawe, czy tez napiszą, że tak musi być. Takie partactwo trzeba niszczyć bezwzględnie. I napisz jeszcze jaka to firma jest taka profesjonalna.

Napisano

Przedmowca ma racje, nie daj sie, sam tekst "ze tak musi byc" znaczy ze to partacze. kumpel niedawno zakladal do vectry sekwencje po zalozeniu przez godzine jezdzil po miescie z instalatorem ktory z laptopika dopieszczał mu instalacje. Tobie ile czasu poświecili na regulacje?

Napisano
  • Autor

Właśnie wróciłem od tych fachowców i powiedzieli że to wina świec i muszę wymienić świece.

Napisano

> Właśnie wróciłem od tych fachowców i powiedzieli że to wina świec i

> muszę wymienić świece

pierwszy raz slysze ze swiece sa przyczyna falowania obrotów niewiem.gif coś mi sie wydaje ze cie zbyli i tak jak bedziesz jezdzic za kazdym razem kaza ci jakas duperele wymienic. pewnie nastepnym razem beda to przewody wysokiego napiecia

Napisano
  • Autor

Nie mam pojęcia co może być z tym lanosem. Obroty na gazie latają a na benzynie jest wszystko ok, co ciekawe bylem teraz zatankować i według wskazań licznika opędzlował 11l gazu na 30 km. Jutro jadę do tych gazowników i siedzę dopóki nie zrobią:)

Napisano

> Nie mam pojęcia co może być z tym lanosem. Obroty na gazie latają a

> na benzynie jest wszystko ok, co ciekawe bylem teraz zatankować

> i według wskazań licznika opędzlował 11l gazu na 30 km. Jutro

> jadę do tych gazowników i siedzę dopóki nie zrobią:)

masz racje, maja bezplatnie w ramach gwarancji usunac usterke/wyregulowac instalacje; argumenty: tak musi byc i ten typ tak ma swiadcza tylko o niekompetencji gazownikow.

powiedzieli wymien swiece, potem jak ktos napisal przewody wysokiego, potem cewki itd. auto ma chodzic jak na benie i koniec, ja u swoich gazownikow 2.5 godziny odbieralem auto, bo powiedzialem ze albo bedzie chodzic tak jak ma chodzic albo niech zabieraja klamoty...fakt bylo to zanim zaplacilem...

pozdro

Napisano

mecz gazownika, ma usunac, postrasz, raty nie maja tu nic do rzeczy; im bardziej upierdliwy klient tym bardziej sie przyloza zeby miec go z glowy...im bardziej potulny tym bardziej go olewaja myslac ze sie mu znudzi i odpusci, pojedzie gdzie indziej i mu zrobia a tu nie wroci...

Napisano
  • Autor

doszedłem do wniosku, że w poniedziałek mają zrobić tak żeby wszystko było ok, a jak nie to niech wymontowują tą instalację.

Tylko czy jak będą wymontowywać to czy nie uszkodzą czegoś na złość?? A i jeszcze jedno jak z ratami czy zostaną anulowane(chyba tak bo oni zdemontują i zabiorą instalację)

Napisano
  • Autor

Byłem u tych "specjalistów"

Coś tam ustawiali, ustawiali. Zamontowali jakieś odcięcie pompy paliwa. Podłączył komputer, jeździłem z nim jakąś godzinę, niby coś tam wyregulowali, ale obroty nadal latają, minimalnie bo minimalnie ale latają. Powiedziałem, że chcę żeby ustawił tak żeby nie latały na co on, że mi uszczelka pod głowicą przepuszcza i muszę uszczelkę pod głowicą wymienić.

Czy te minimalne drgania obrotów mogą być tym spowodowane czy tylko chciał mnie zbyć??

Napisano

> Byłem u tych "specjalistów"

> Coś tam ustawiali, ustawiali. Zamontowali jakieś odcięcie pompy

> paliwa. Podłączył komputer, jeździłem z nim jakąś godzinę, niby

> coś tam wyregulowali, ale obroty nadal latają, minimalnie bo

> minimalnie ale latają. Powiedziałem, że chcę żeby ustawił tak

> żeby nie latały na co on, że mi uszczelka pod głowicą

> przepuszcza i muszę uszczelkę pod głowicą wymienić.

> Czy te minimalne drgania obrotów mogą być tym spowodowane czy tylko

> chciał mnie zbyć??

a na benie tez ci skacza? czy na benie jest uszczelka dobra? farmazony kleci, ...

Napisano
  • Autor

Na benzynie jest wszystko ok!! Gazownik twierdzi, że gaz jest bardziej czuły i jak nawet uszczelka puszcza na benzynie to nic się nie będzie dziać a jak puszcza na gazie to obroty będą falować

Napisano

> Na benzynie jest wszystko ok!! Gazownik twierdzi, że gaz jest

> bardziej czuły i jak nawet uszczelka puszcza na benzynie to nic

> się nie będzie dziać a jak puszcza na gazie to obroty będą

> falować

pier*oli {sorka za slowko ale jak mozna tak z ludzmi w ciula leciec} glupoty..

jakos u mnie tez widze ze juz uszczelka zbliza sie do wymiany pod glowica bo z przodu na dole bloka silnika mokre i co obroty na gazie nie faluja ani nic !!!

Napisano
  • Autor

Kurcze ale co mam zrobić jak jeżdze do niech już któryś dzień z kolei a oni nie umieją tego zrobić

Napisano

> Byłem u tych "specjalistów"

> Coś tam ustawiali, ustawiali. Zamontowali jakieś odcięcie pompy

> paliwa. Podłączył komputer, jeździłem z nim jakąś godzinę, niby

> coś tam wyregulowali, ale obroty nadal latają, minimalnie bo

> minimalnie ale latają. Powiedziałem, że chcę żeby ustawił tak

> żeby nie latały na co on, że mi uszczelka pod głowicą

> przepuszcza i muszę uszczelkę pod głowicą wymienić.

> Czy te minimalne drgania obrotów mogą być tym spowodowane czy tylko

> chciał mnie zbyć??

Dawno się tak nie usmiałem rotfl.gif

A co do tego co masz zrobić to popatrz najpierw twierdzili że tak ma falować, pomęczyłeś ich to poregulowali i już jest lepiej ale nie idealnie. Więc morał jest z tego taki żebyś tam raz zajechał i tak długo ich męczył aż zrobia wszystko tak jak ma być, po prostu bądz stanowczy!

Życzę powodzenia z tymi "specami" ok.gif

Napisano
  • Autor

A co sądzicie na temat podjechania do innego gazownika. Wiem, że zapłacę za przegląd ale chce mieć już spokój z tym gazem. I czy to nie wiąże się z utratą gwarancji??

Napisano

> A co sądzicie na temat podjechania do innego gazownika. Wiem, że

> zapłacę za przegląd ale chce mieć już spokój z tym gazem. I czy

> to nie wiąże się z utratą gwarancji??

Moim zdaniem nie utracisz gwarancji, ale dla pewności ją przeczytaj to wszystko będziesz wiedział.

Jeśli Ci nie szkoda kasy to tak zrób, ja bym im nie dał spokoju, bo raz kogoś zleja i potem pojadą tak po wszystkich.

Napisano
  • Autor

Kasy może i szkoda ale jaka będzie satysfakcja, że wszystko działa ok. W gwarancji nic nie jest napisane więc jutro albo w poniedziałek do innego gazownika. A co do odpuszczenia to zakładając gaz nie zasięgnełem opini o tych gazownikach, dopiero po zainstalowaniu zasięgnełem języka i okazało sie że z kim bym nie rozmawiał nażekał na tych speców

Napisano

> Kasy może i szkoda ale jaka będzie satysfakcja, że wszystko działa

> ok. W gwarancji nic nie jest napisane więc jutro albo w

> poniedziałek do innego gazownika. A co do odpuszczenia to

> zakładając gaz nie zasięgnełem opini o tych gazownikach, dopiero

> po zainstalowaniu zasięgnełem języka i okazało sie że z kim bym

> nie rozmawiał nażekał na tych speców

ja bym nie odpuscil, dotad bym ich meczyl i opierd....l az by zrobili...rob jak chcesz

pozdro

Napisano

> Kasy może i szkoda ale jaka będzie satysfakcja, że wszystko działa

> ok. W gwarancji nic nie jest napisane więc jutro albo w

> poniedziałek do innego gazownika. A co do odpuszczenia to

> zakładając gaz nie zasięgnełem opini o tych gazownikach, dopiero

> po zainstalowaniu zasięgnełem języka i okazało sie że z kim bym

> nie rozmawiał nażekał na tych speców

Ja już Ci radziłem. Zwróć się do nich na piśmie i każ im potwierdzić odbiór podpisem i pieczątką - na takie pismo muszą odpowiedzieć również pisemnie.

Możesz napisać coś w takiem stylu:

Dzień dobry. Zgłaszam reklamacje na usługę podłączenia i regulacji instalacji gazowej w samochodzie ... .

Reklamacja dotyczy niestabilnych obrotów biegu jałowego.

Jak Ci odpiwedzą, że tak ma być albo, że to wina silnika to wtedy do innego gazmana na regulacje wziaść rachunek i jak będzie ok to podjechać do nich i powiedzieć, że teraz jest dobrze i że wystraczyła dobra regulacja i niech kaskę zwracją, albo pójdziesz z tym do lokalnych gazet itd itp. Na pewno poskutkuje.

Napisano
  • Autor

I dupa przez dzień było dobrze. Najgorsze jest to że jak jadę do nich i mi ustawiają to jest wszystko ok. Obroty nie latają spalanie ok no po prostu cudo. A następnego dnia rano wszystko się wali od nowa tak jak by sie ustawienia resetowały. Czy coś takiego jest możliwe że się ustawienia resetują bo na to mi wygląda. Tak jak by samochód po dłuższym unieruchomieniu restartował ustawienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.