Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ zapłonowo wtryskowy (nie pracuje na dwóch cylindrach)

Featured Replies

Napisano

Punto II 8V + LPG VOILA

Samochod nie pracuje na dwóch środkowych cylindrach. Cewka jest ok, iskra jest na wszystkich ok. Problem powstał prawdopodobnie przy zetknięciu się przewodu podłączonego do plusa akumulatora do elementów elektrycznych instalacji gazowej.

Wg mnie wygląda to albo na przestawiony bardzo zapłon (niewiem czy to jest możliwe), ale bardziej na brak podawania paliwa do tych dwóch cylindrów.

Po uruchomieniu silnika, oczywiście chodzi tragicznie i po przekroczeniu ok 2000 obr/min włącza się na desce rozdzielczej pomarańczowa kontrolka awarii silnika. Po przekręceniu kluczyka w pozycję OFF, nadal można dodać obrotów i sinik nie gaśnie....(??!!)

Czy ktoś ma pomysł, co mogę jeszcze sprawdzić, co to może być?

pozdrawiam

Napisano

Problem występuje i na gazie i na benzynie?

Jeśli zrobiłeś zwarcie + do masy to mogły się narobić głupoty w pamięci sterownika, jego reset w postaci odłączenia i ponownego podłączenia zasilania powinien wystarczyć. Niegaśnięcie silnika po wyłączeniu stacyjki to raczej wygląda na uszkodzenie stacyjki - czy kontrolki na desce też nie gasną? Jak w takim razie gasisz silnik?

Napisano
  • Autor

> Problem występuje i na gazie i na benzynie?

> Jeśli zrobiłeś zwarcie + do masy to mogły się narobić głupoty w

> pamięci sterownika, jego reset w postaci odłączenia i ponownego

> podłączenia zasilania powinien wystarczyć. Niegaśnięcie silnika

> po wyłączeniu stacyjki to raczej wygląda na uszkodzenie stacyjki

> - czy kontrolki na desce też nie gasną? Jak w takim razie gasisz

> silnik?

Na LPG wogóle nie chodzi. Namieszali mi coś w przydrożnym warsztacie do którego byłem zmuszony zajechać. Samochód gasł, co się okazało był to zanieczyszczony czujnik położenia i prędkości wału - co później sam zdiagnozowałem - a "fachowcy" pól samochodu rozgrzebali

A teraz próbowałem zajrzeć co jest.

Co do gaszenia silnika, to on sam prawie gaśnie. Po wyłączeniu stacyjki kątrolki wszystkie gasna, tak jak być powino a można silnik utrzymac na obrotach.

Dwa środkowe cylindry pracują na jednej cewce, to jasne. Ale czy mają coś wspólnego w układzie paliwowym? Dociekam, ponieważ te dwa środkowe nie działają. Może wspólne zasilanie? CZy może oddzielnie ustawiany zapłon?

Napisano

A sprawdzałes na których garach nie pracuje?? Jesli np.na 1 i 4 lub 2 i 3 to moze poprostu cewka padła bo te cylindry pracuja razem.

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałes na których garach nie pracuje?? Jesli np.na 1 i 4 lub 2

> i 3 to moze poprostu cewka padła bo te cylindry pracuja razem.

Niepracują cylindry 2 i 3. Rzeczywiście, wszystko wskazuje na cewkę, ale niestety to nie cewka, ponieważ:

-iskara jest na wszystkich

-po zamianie cewki (z tej pracującej przełozyłem przewód wejściowy jak i wyjściowe WN na tą niepracującą i działało tak jak poprzednio)

Czy cylindry "sparowane" są tylko cewkami? podejrzewam, że są odłączone wtryski i poprostu nie podaje paliwa. Niewiem jak to sprawdzić, czy paliwo dochodzi do tych dwóch niepracujących.

Napisano

W P2 mpi wtryski chodza oddzielnie kazdy tak ze to odpada. Ja bym popryciał przy centralce od gazu czy sie nie sfajczyła albo czy kabel idacy od centralki gazu do cewek jest cały lub czy sie nie odłaczył (w instalacjach 2 generacji ida 2 kabelki z regóły czerwony i brazowy)

Napisano

> Niepracują cylindry 2 i 3. Rzeczywiście, wszystko wskazuje na cewkę,

> ale niestety to nie cewka, ponieważ:

> -iskara jest na wszystkich

> -po zamianie cewki (z tej pracującej przełozyłem przewód wejściowy

> jak i wyjściowe WN na tą niepracującą i działało tak jak

> poprzednio)

> Czy cylindry "sparowane" są tylko cewkami? podejrzewam, że są

> odłączone wtryski i poprostu nie podaje paliwa. Niewiem jak to

> sprawdzić, czy paliwo dochodzi do tych dwóch niepracujących.

Wtryski może odłączać centralka LPG, zależnie od systemu wtryskowego ma 1 do 4 przekaźników odłączających wtryskiwacze i podłączające emulator wtrysków do ECU podczas pracy na gazie. Jeśli centralka "poległa" nie wiadomo w jakim położeniu są te przekaźniki, choć raczej powinny być wszystkie w takim samym :/

Napisano
  • Autor

> Wtryski może odłączać centralka LPG, zależnie od systemu wtryskowego

> ma 1 do 4 przekaźników odłączających wtryskiwacze i podłączające

> emulator wtrysków do ECU podczas pracy na gazie. Jeśli centralka

> "poległa" nie wiadomo w jakim położeniu są te przekaźniki, choć

> raczej powinny być wszystkie w takim samym :/

Jak odłączyc całą instalkę LPG, tak aby wykluczyć ją z obiegu?

Napisano

> Jak odłączyc całą instalkę LPG, tak aby wykluczyć ją z obiegu?

Jest wpięta we wtryski, pompę paliwa (opcjonalnie) i sondę lambda. Wszystkie 3 obwody są rozłączane z ECU, więc trzeba zdjąć rozgałęzienia do centralki i spiąć oryginalne przewody ze sobą.

Napisano
  • Autor

> Jest wpięta we wtryski, pompę paliwa (opcjonalnie) i sondę lambda.

> Wszystkie 3 obwody są rozłączane z ECU, więc trzeba zdjąć

> rozgałęzienia do centralki i spiąć oryginalne przewody ze sobą.

Po wizycie w warsztacie:

-wtryskiwacz (jeden uzywany) 100zł - chyba jak za zboże policzyli upierając się, ze takie ceny są, a nowy 250zł....Ja widziałem na allegro całe kąplety 4szt za 100-150zł, nowy 94zł....

-czujnik prędkości obrotowej wału korbowego 90zł (nowy)- dziwne, ze akurat też sie zepsuł, twierdzą,ze "raz chodzi, raz nie na starym..."

-robocizna 150zł - okolice warszawy tyle, bo "w Warszawie za podłączenie kompuera tyle Pan zapłaci...."

Po podłączeniu instalacji LPG wogóle ne chodzi silnik, przed przyjazdem do warsztatu chodził, tzn dało rade go odpalić z podłączoną instalką LPG.

Uważam, ze namieszali konkretnie... i konkretnie sobie "naliczyli"

KOlejna sprawa to naprawa instalki LPG, chyba sam przejżę info w necie i sam się za to wezmę, bo mi ręce opadaja po stwierdzeniach "fachowców" prowadzących warsztat od 25 lat....

Napisano

> Po wizycie w warsztacie:

> -wtryskiwacz (jeden uzywany) 100zł

> -czujnik prędkości obrotowej wału korbowego 90zł (nowy)

> -robocizna 150zł

Moim zdanie ceny były uczciwe. 100zł za wtryskiwacz to wcale nie jest dużo, poza tym naprawili auto... a LPG to już sprawa gazowników - pewnie cała centralka spalona a może tylko bezpiecznik :/

Napisano
  • Autor

> Moim zdanie ceny były uczciwe. 100zł za wtryskiwacz to wcale nie jest

> dużo, poza tym naprawili auto... a LPG to już sprawa gazowników

> - pewnie cała centralka spalona a może tylko bezpiecznik :/

W sumie masz racje. Zrobili co mieli zrobić. Ale jest mały problem po próbie kilkunastu kilometrów samochód nie bardzo chce wchodzić z wolnych obrotów..., poza tym zapala się pomarańczwa kontrola (chyba błąd kompa, czy coś takiego). Sprawę wyjaśnie w wolnej chwili w warsztacie.

Pytanie w sprawie LPG:

W tej chwili moja instalacja to:

Voila+reduktor emmagas+register (wyrzuucony krokowy)+małe urządzenie przy reduktorze "cut off"+emulator PITAGORA.

W związku z tym, ze obawiam się, ze zestaw sterujący jest padnięty, zastaawiam się nad wymianą instalacji.

Problem z instaacją był od zawsze, ze na LPG samochód nie schodził dobrze z obrotów, a nawet po odpuszczeniu "gazu" wchodził jeszcze ok 500obrotów wyżej dopiero wtedy obroty spadały. W rezultacie był efekt jakby nie odpuszczać pedału przyśpieszenia przy zmianie biegów.

Co sądzicie na temat instalki?

Zmieniać, czy reanimować?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.