Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś mi piszczy z tyłu po prawej na podskokach.

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie:

Coś mi piszczy z tyłu po prawej na podskokach tzn. przy jeździe pow 90km/h na większych nierównościach drogi (górkach dołkach nie dziurach) coś piszczy. Z całą pewnością prawy tył. Jak sprężyna w starym wyrku.

Ki diabeł? 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Ki diabeł?

Kiedyś (gdy JaMi z tym walczył i nic nie wskórał) piszczenie było związane z pracującymi gumami zawieszenia. Rozwiązania skutecznego nie znaleziono. frown.gif Polecano jedynie mycie podwozia silnym strumieniem wody, aby wypłukać z pomiędzy trących elementów ewentualny piasek, brud, itp.

Napisano

albo hamulce; lekko ztarty tloczek i obceranie o tarcze, sprawdz czy jak lekko podciagniesz reczny to odglos znika

Napisano

> albo hamulce; lekko ztarty tloczek i obceranie o tarcze, sprawdz czy

> jak lekko podciagniesz reczny to odglos znika

tuleje tylnej belki?

Napisano

> tuleje tylnej belki?

to nie piszczy to wali jakby ci ktos kopal samochod

Napisano

> to nie piszczy to wali jakby ci ktos kopal samochod

Chrzęścić i piszczeć też te tuleje nieźle czasem potrafią ok.gif - jeśli nie są fabryczne tylko już po wymianie, to ze sporym prawdopodobieństwem jest to właśnie to. Na wszelki wypadek spróbowałbym umyć je myjką ciśnieniową na podnośniku i potem i obficie spryskać jakimś smarem silikonowym - doraźnie to pomaga.

Jakiś czas temu zgłębiałem temat tych tulei - w końcu dostałem odpowiedź z FAP, że "ze względów technologicznych" tuleje dostępne jako część zamienna różnią się od tych montowanych fabrycznie i takich, jakie fabryka wkłada, kupić się nie da. no.gif

Napisano

U mnie piszczy w dokladnie w tym miejscu co u ciebiebie mocowanie pułki.

Napisano

W mojej alfie jest to samo... zawieszenie sprawdzone, hamulce tez, tyl auta wybebeszony cały i poskładnany od początku.... Nic nie pomaga... Jeżdże i, jak piszczy, pogłaśniam radio! grinser006.gif

Aha, co ciekawe, jak ktoś siedzi podczas jazdy na tylnim siedzeniu to piszczy duzo mniej albo i w ogole...

Napisano

> Aha, co ciekawe, jak ktoś siedzi podczas jazdy na tylnim siedzeniu to

> piszczy duzo mniej albo i w ogole...

sprawdzałeś oparcie? Ojciec w Mondziaku kiedyś podobnie miał, po dłuuugim czasie odkryliśmy zużycie elementu zatrzaskowego oparcia. Podkleiiśmy gumę i jest ok!

Napisano
  • Autor

To nie to smarowałem.

Dzięki

Napisano

jak już gdzies pisałem miałem taka przypadłość w xantii która ma podobną konstrukcje tylnej belki (wleczona, skretna) i okazało się ze winę za skrzypienie ponosiła właśnei tylna belka. zatarły sie tak już łozyska, tarły tuleje o belkę i ją frezowały od środka, skrzypiało jak stere łóżko:), żedne smarowanie nie pomogło bo nie dało sie tam nic do środka wtrysnąć chociaz kilku mechaników to zalecało, po naprawie (zakupiłem zestawy naprawcze) problem znikł a mechanik stwierdził że jeszcze troche bym z tym zwlekał to musiałbym całą belke wymieniać.

Napisano
  • Autor

> jak już gdzies pisałem miałem taka przypadłość w xantii która ma

> podobną konstrukcje tylnej belki (wleczona, skretna) i okazało

> się ze winę za skrzypienie ponosiła właśnei tylna belka. zatarły

> sie tak już łozyska, tarły tuleje o belkę i ją frezowały od

> środka, skrzypiało jak stere łóżko:), żedne smarowanie nie

> pomogło bo nie dało sie tam nic do środka wtrysnąć chociaz kilku

> mechaników to zalecało, po naprawie (zakupiłem zestawy

> naprawcze) problem znikł a mechanik stwierdził że jeszcze troche

> bym z tym zwlekał to musiałbym całą belke wymieniać.

To już czarny scenariusz. Spalę grata i kupię coś normalnego.

Napisano

> Jakiś czas temu zgłębiałem temat tych tulei - w końcu dostałem

> odpowiedź z FAP, że "ze względów technologicznych" tuleje

> dostępne jako część zamienna różnią się od tych montowanych

> fabrycznie i takich, jakie fabryka wkłada, kupić się nie da.

BO ?

takim jednym prostym pytaniem sie zwracam . Czy FAP to jakos umotywowal ? Czym sie maja roznic fabryczne od sklepowych ? Ktore maja wade badz zalete i jaka ?

pzdr.

Napisano

> BO ?

> takim jednym prostym pytaniem sie zwracam .

Odpowiedź jest jeszcze prostsza: bo tak. Przecież nikt nigdzie nie gwarantował, że część zamienna ma być identyczna z tym, co montuje fabryka zlosnik.gif - u wielu producentów coś takiego jest standardem.

> Czy FAP to jakos umotywowal ?

Tych, które są montowane fabrycznie, podobno nie da się zamontować do belki w warunkach warsztatowych - przy wtłaczaniu prasą mogłyby zostać zniszczone.

> Czym sie maja roznic fabryczne od sklepowych ?

Te dostępne jako część zamienna są wykonane z litej gumy, bez tej ciekłej zawartości. Po ich zamontowaniu zawieszenie z tyłu dość szybko robi się głośne. no.gif

Napisano

czyli "innosc " czesci ze sklepu wiaze sie z montazem. Ciekawe. Przeciez na rynku motoryzacyjnym jest tendencja do zapewniania roboty specjalistycznym serwisom (ASO). Ty natomiast piszesz ze ta sklepowa miala by sie niby latwiej montowac czyli "u kowalskiego" mlotkiem nabijom. hmm.gif FAP cos kombinuje. To sie nie trzyma kupy.

Napisano

> czyli "innosc " czesci ze sklepu wiaze sie z montazem. Ciekawe.

> Przeciez na rynku motoryzacyjnym jest tendencja do zapewniania

> roboty specjalistycznym serwisom (ASO).

No i gdzie tu widać sprzeczność? hmm.gifniewiem.gif ASO ma zapewnioną robotę, bo może wymieniać tuleje zlosnik.gif - jak "dobrze pójdzie", to co chwila (wymieniłem bodaj cztery komplety przez 25 kkm sick.gif).

Napisano

sprzecznosc widze w tym ze :

-zamiast firmowej tulei w ASO specjalnej prasy uzywszy

- mozesz mlotkiem u kowalskiego a i tak zalozysz i nie spieprzysz.

chyba ze sie nie rozumiemy smile.gif

Napisano

> sprzecznosc widze w tym ze :

> -zamiast firmowej tulei w ASO specjalnej prasy uzywszy

Oryginalna tuleja nie wytrzyma nacisku prasy (wcześniej nie przewidywano w ogóle jej wymiany) - i po to jest zestaw naprawczy ok.gif

> - mozesz mlotkiem u kowalskiego a i tak zalozysz i nie spieprzysz.

No właśnie nie bardzo - akurat w miarę łatwo coś spieprzyć. zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.