Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczące tylne hamulce

Featured Replies

Napisano

Po zwolnieniu wciśniętego pedała hamulca lub zwolnieniu hamulca ręcznego cosik popiskuje w tylnej części auta. Co to może być? W momencie wciskania/zaciągania hamulca jest cicho, dopiero przy jego zwolnieniu słychać pisk dobiegający spod tylnej części auta. Ktoś z kolegów spotkał sie z czymś podobnym?

Napisano

mialem to, u mnie akurat przy klockach. Zasyfione po zimie nie wracaly i tarly o tarcze delikatnie. Piszczaly szczegolnie po rozgrzaniu. Trza to wszystko rozebrac, posmarowac i git! ok.gif

Napisano

Witam.

W moim wypadku winien był element rozpierający szczeki w momencie użycia hamulca ręcznego (kawałek blachy miedzy szczękami poniżej cylinderka). Z jednej strony był trochę za gruby i przycierał o blachę osłony. Potraktowałem ten element szlifierką i teraz jest oki, poza tym wreszcie równomiernie zużywają się szczeki cool.gif.

Pozdrawiam

Napisano

> Po zwolnieniu wciśniętego pedała hamulca lub zwolnieniu hamulca

> ręcznego cosik popiskuje w tylnej części auta. Co to może być? W

> momencie wciskania/zaciągania hamulca jest cicho, dopiero przy

> jego zwolnieniu słychać pisk dobiegający spod tylnej części

> auta. Ktoś z kolegów spotkał sie z czymś podobnym?

Rozbierz, przeczyść i przesmaruj, poskładaj i powinno być ok.

Napisano

rozbierz i zobacz. Ja dzisiaj rozebralem i do wymiany

Napisano
  • Autor

Rzeczywiście, czyszczenie pomogło. Trochę się zmordowałem ściągając bęben. W sumie wewnątrz nie było aż tak źle. Okazało się, że obcierała wewnętrzna krawędź prawej szczęki o dwie wypustki osłony mocującej. Trochę przeszlifowałem oba elementy pilnikiem, resztę również oczyściłem i nasmarowałem i jest cisza. Uff.

Kurcze, dzisiaj zrobiłem małą traskę i przy okazji wyszedł nowy problem. Otóż przed dwoma dniami zmieniłem komplet opon (Kleber Dynaxer HP2), tarcze (Brembo, standardowe)+klocki (ostatecznie Lucasy, chociaż miały być fabryczne). No i dzisiaj mam wrażenie, że auto ściąga mi nieznacznie w prawą stronę. Wcześniej zachowywało się normalnie, tzn. po puszczeniu kierownicy jechało na wprost, teraz ucieka na pobocze. Kurde, chyba czeka mnie rewizyta w serwisie. Chociaż nie wydaje mi się, że po tych zabiegach wymagana jest korekta geometrii. Co o tym sądzicie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.