Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawias drzwi big problem

Featured Replies

Napisano

Witam a wiec tak drzwi zaczely latac bo sa luzy na zawiasie wiec postanowilem troche po majstrowac, chcialem dokreci dziada zabralem sie do odkrecenia tej malej srubki (pod wkretak) zeby mozna bylo dokrecic srube no i sie stalo leb tej mniej szej srubki sie ukruszyl i lipa probowalem w ostatecznosci dokrecic ta wieksza srube no i lipa lepek sie urwar beksa.gif i teraz pytanie jak to cholerstwo rozebrac bede mial nowy zawias a z tego co spostrzeglem to chyba bez zdjecia blotnika to bedzie lipa sciana.gif a moze da sie to jakos wybic rozbieral to juz ktos

Pozdrawiam

Napisano

Czyli zostały Ci urwane śruby w gnieździe??

Jeśli dobrze CIe zrozumiałem to może da się rozwiercić te śruby i puźniej nagwintować od nowa?? smile.gif

Napisano

Zdejmij błotnik najszybciej jest. Nie musisz w całości tylko odchyl go od strony słupka A. odkręcasz śrubę 3mającą błotnik przy progu, przy słupku i luzujesz te wzdłuż pokrywy silnika. Wtedy odkręcisz bez problemu.

Napisano
  • Autor

> Czyli zostały Ci urwane śruby w gnieździe??

> Jeśli dobrze CIe zrozumiałem to może da się rozwiercić te śruby i

> puźniej nagwintować od nowa??

czyli widze ze tylko rozwiercic musze bo i tak musze zalozyc nowe zawiasy bo samych swozni nigdzie nie idzie dostac

Napisano

> czyli widze ze tylko rozwiercic musze bo i tak musze zalozyc nowe

> zawiasy bo samych swozni nigdzie nie idzie dostac

Ja u siebie zmienialem dolny lewy zawias bo miałem juz wyjechane te gniazda w zawiasie co po nich ten sworzeń sie slizga (on łączy dwie cześci zawiasa razem) czy jak to sie zwie smile.gif

I rozumiem, ze urwały sie te śruby mocujące zawais do budy i zostały w środku? Zeby rozwiercić trzeba drzwi zdjąć bo jest dość cięzki dostęp żeby wiertarką podejśc, a pużniej i tak trzeba równo nagwintować, żeby gwintu pod kątem nie zrobic smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja u siebie zmienialem dolny lewy zawias bo miałem juz wyjechane te

> gniazda w zawiasie co po nich ten sworzeń sie slizga (on łączy

> dwie cześci zawiasa razem) czy jak to sie zwie

> I rozumiem, ze urwały sie te śruby mocujące zawais do budy i zostały

> w środku? Zeby rozwiercić trzeba drzwi zdjąć bo jest dość cięzki

> dostęp żeby wiertarką podejśc, a pużniej i tak trzeba równo

> nagwintować, żeby gwintu pod kątem nie zrobic

zle sie zrozumielismy mi sie wlasnie pekl ten swozen co laczy 2 czesci zawiasu i traz niewiem jak on tam w srodu jest zamontowany czy wkrecony czy tylko wepchniety i z drugiej strony zakrecony niewiem.gif moze ma ktos jakies foty

Napisano

Aha, bo troche nie jasno napisałeś zeby.GIF na dolnym czy górnym zawiasie zerwałeś to?

Tak czy siak zawias musisz wymienic i nie bawić sie w rozwiercanie tylko cały poodkręcać i dać nowy. <ok>

Napisano
  • Autor

no wlasnie musze nowy zapodac ale teraz nie wiem czy ten kawalek swoznia ktory siedzi w srodku zawiasu jest tylko wkladany czy moze wkrecany niewiem.gif bo niechcialbym odkrecac blotnika

Napisano

Jeśli mnie pamięc nie myli to jest wkładany i skęcony tymi śrubami co urwałeś, ale tego nie gwarantuje frown.gif Szkoda, że wywaliłem stary zawias bo leżał mi luzem to bym poszedł teraz i zobaczył frown.gif

Bo nowy zawias masz kompletny- 2 części z tym sworzniem etc??

Nowy Zawias masz taki cały jak na foto?

279002551-198622130.jpg

post-85818-14352483311242_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

no to teraz widze ze mam jeszcze wiekszy problem bo swozen w kazdej chwili moze wypasc i drzwi beda tylko na jednym zawiasie sick.gif

Napisano

> no wlasnie musze nowy zapodac ale teraz nie wiem czy ten kawalek

> swoznia ktory siedzi w srodku zawiasu jest tylko wkladany czy

> moze wkrecany bo niechcialbym odkrecac blotnika

a zmienialem cale zawiasy w drzwiach, nie trzeba odkrecac blotnika

Napisano
  • Autor

> a zmienialem cale zawiasy w drzwiach, nie trzeba odkrecac blotnika

a jak sa skrecane te zawiasy bo ja urwalem jedna jak i druga strone swoznia

Napisano

Ja tez zmieniałem cały zawias. Najzwyczjniej w świecie odkręcasz go od budy i po zdjęciu drzwi puxniej od drzwi go odkręcasz. Łącznie 4 śruby na gwiazdke (2 na budzie i 2 na drzwiach) smile.gif

Napisano

> Ja tez zmieniałem cały zawias. Najzwyczjniej w świecie odkręcasz go

> od budy i po zdjęciu drzwi puxniej od drzwi go odkręcasz.

> Łącznie 4 śruby na gwiazdke (2 na budzie i 2 na drzwiach)

też się kiedyś bawiłem z zawiasem u drzwi bo mi się ten sworzeń w jednym zawiasie ukręcił i z tego co pamiętam to tam było trudno dojść do tych 4 śrub mocujących zawiasy bez zdejmowania drzwi z tych sworzniów... ale mogę się mylić smile.gif

Napisano
  • Autor

no tak ale ja caly czas robuje dowiedziec sie jak sie demontuje te swoznie

Napisano

> no tak ale ja caly czas robuje dowiedziec sie jak sie demontuje te

> swoznie

sworzeń to takie cuś co w tej części zawiasu która jest przy drzwiach ma taki stożek. A w tej części od karoserii jest tulejka w którą wchodzi ten stożek i jest dokręcany śrubą od dołu albo od góry zależy czy górny zawias czy dolny smile.gif

ja się tak porobiło że nie da sie go wyjąć to trzeba palnikiem podgrzać i wybić wybijakiem jakimś lub punktakiem... smile.gif

Napisano

> no tak ale ja caly czas robuje dowiedziec sie jak sie demontuje te

> swoznie

zawiasykq1.th.jpg

tak to wygląda w praktyce, jedynie ta śruba w rzeczywistości jest dłuższa niż na rysunku i wchodzi w ten stożek.

inżynierów przepraszam za jakość zlosnik.gif

demontaż się tak robi, że odkręcasz tą śrubę z dołu i drzwi wyskakują zlosnik.gif

pzdr

Napisano
  • Autor

no wlasnie urwalem lep tej sruby frown.gif a to cos z drugiej strony to do czego to jest confused.gif

Napisano

Musisz zdemontować drzwi, czyli odkręcasz śruby mocujące ośkę zawiasów, te pionowe.

Opuszczasz szybę w drzwiach, żeby było za co złapać. Ciągniesz drzwi w górę, drzwi muszą być otwarte do połowy.

Ośka zawiasów zostanie w drzwiach lub w słupku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.