Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło...

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie odnośnie sprzęgła. Otóż posiadam Fiata Palio Weekend 1.4 1997r. Sprzęgło w całym komplecie wymieniane było 15 tysiecy temu. W międzyczasie dwukrotnie je trochę przypaliłem. Za pierwszym razem zakopałem się i niestety skończyło się na wyciąganiu przez samochód terenowy. Natomiast drugi raz zostało nawet mocniej przypalone poprzez wyciąganie linką holowniczą niedużego samochodu (Twingo) z garażu do którego jest spadzisty wjazd (nawet silniczek dostał w kość). Ostatnio zauważylem, iż coś delikatnie syczy, a po naciśnięciu pedała sprzęgła syczenie ustępuje. Nie zauważyłem innych problemów oprócz tego, że czasami muszę się pogimnastykować z biegiem 1, zwłaszcza uciążliwe na skrzyżowaniach. Chciałbym poznać Wasze opinie, ponieważ wybieram się w dłuższą podróż i chciałbym by autko zapewniło mi przejazd 6 tysiecy km bez żadnych problemów (bo tyle muszę przebyć w obie strony).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czy mógłby ktoś udzielić pomocy na powyższy temat??

Pozdrawiam

Napisano

> Czy mógłby ktoś udzielić pomocy na powyższy temat??

> Pozdrawiam

Skoro piszesz, że jest ok no to ok.gif

Jeśli, nie możesz wrzucić, czasami 1, to podciągnij, troszeczkę linkę sprzęgła.

Napisano
  • Autor

Linka jest praktycznie na maxa podciągnieta. A ten dźwięk przypominający gwizd podczas podniesienia pedału sprzęgła do góry, to co to może być...??

Napisano

zmartwie cie

to padaka sprzegla

szykuj sie na wymiane

ten dzwiek to lozysko

wsteczny pewnie tez ciezko wbic

Napisano
  • Autor

Ogólnie rzecz biorąc, to co się dzieje nie tak jak sprzęgło mówi 30.GIF Jakie są główne objawy natychmiastowej wymiany??? Moje ma zaledwie 15 tysięcy, może troszkę mocniej zostało dwukrotnie przypalone, ale nie czuje pod nogami żeby było aż tak tragicznie żeby się z nim pożegnać, zwłaszcza, że to są koszty frown.gif

Napisano
  • Autor

Powiedzcie mi jakie są objawy jeśli łożysko daje o sobie znać w sprzęgle i jakie są tego konsekwencje??

Pozdrawiam

Napisano

jesli pada lozysko to podczas wciskania sprzegla sa zgrzyty, jesli sie zatrze lozysko to ci wytrze docisk i popekaja koncowki "slooneczka". Tak w skrocie to wtedy niema sprzegla. jak dam rade to zrobie fotke mojego starego sprzegla bo u mnie prawie tak sie stalo. Ale jak niemasz zadnych dzwiekow przy wciskaniu, nie szarpie, plynnie pracuje, nie slizga sie to nieruszaj. Od biedy mozna pojechac bez sprzegla

Napisano

jak widac 4 blaszki sa pekniete. Jeszcze sprzeglo bylo ale przy wciskaniu strasznie trzeszczalo

post-75526-14352483875752_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

dzięki za info. U mnie nie ma takich strasznych objawów, po naciśnięciu jest cicho. Biegi wchodzą bardzo dobrze, natomiast czasami jak podniosę sprzęgło nogą do góry jest gwizd, tak jakby od tego łożyska. Poza tym sprzęgło się naciska, a nie podnosi więc chyba nie ma się czym martwić. Jak bedziesz mógł to prześlij fotkę tego wykończonego sprzęgła. Pozdro.

Napisano

> prześlij fotkę tego wykończonego sprzęgła. Pozdro.

masz fotke docisku w zalaczniku

Napisano
  • Autor

Mam pytanie czy cena 180 zł zaproponowana przez mechanika, jest odpowiednia jeśli chodzi o wymianę łożyska oporowego sprzęgła??

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dodam, ze chodzi o robociznę

Napisano

ja wymienialem sam, sasiad wymienial w brawie placil 200 jakiemus gosciowi w garazu. To jest na jakies 4-5 godz. roboty. Czy wymienia samo lozysko czy cale sprzeglo to i tak skrzynie trza wyjac. Mysle ze to dobra cena. Ale niech si sprawdzi w jakim stanie jest reszta zeby sie nie okazalo ze za pol roku bedziesz musial wymienic reszte i znow 180zl. Ja placilem za cale kompletne sprzeglo (tarcza docisk lozysko) 250zl- za luka. wiec przemysl

Napisano
  • Autor

Ok., jak rozbierze to zobaczy w jakim stanie jest tarcza i docisk i wtedy podejmiemy decyzje. Wiem, że łożysko zaczyna powoli syczeć po naciśnięciu sprzęgła i to jest napewno do wymiany. Jeśli chodzi o resztę to myślę, że jak na 15 tysięcy przebiegu powinno być w porządku, ale okaże się w trakcie roboty.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.