Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

instrukcja bravo 1.9 TD

Featured Replies

Napisano

witam poszukuję jakiejkolwiek instrukcji do ww autak -jakiś e-book najchetniej bo szukam szukam i nic do mego autka znalezc nie moge... frown.gifmad.gif

Napisano

Nic specjalnego z niej nie wyczytasz, olej co 10tys.km, rozrząd chyba co 80tys...

W pdf-ie ogólna instrukcja do Brava waży 53MB, ale nie będzie tam o TD...

Nawet Zębowicz nic o nim nie napisał...

Napisano

> Nic specjalnego z niej nie wyczytasz, olej co 10tys.km, rozrząd chyba

> co 80tys...

> W pdf-ie ogólna instrukcja do Brava waży 53MB, ale nie będzie tam o

> TD...

> Nawet Zębowicz nic o nim nie napisał...

Witam !!!!

też jestem bardzo zainteresowany opisem tego silniczka, to gdzie szukać czegoś na temat właśnie 1,9 TD/75kM bo też mam od niedawna i chciałbym cos więcej wiedzieć i poczytać o tym silniczku, a tak pozatym to jak z awaryjnościa czy go długo posiadasz?

Napisano
  • Autor

3 miesiace i pali coraz mniej:) ale ogólnie jakieś parametry techniczne COKOLWIEK jest do znalezienia??

Napisano

ja tez posiadam bravolota z tym silnikiem i mam przejechane 134 kkm i jak narzazie wszystko w porzadku tzn zawieszenie tylko co jakiś czas trzeba robić bo silnik ciężki warto kupić z wyższej półki wahacze:) pali mi średnio 6,5-7 l w mieście ale nie mam za ciężkiej nogi.Mam takie jedno pytanie po ilu tysiącach sie wymienia katalizator tzn można go i osunąć ale po ilu??jeżeli ktoś wie więcej o na temat tego silnika to niech cos napisze bo raczej ten silnik jest rzadko spotykany.Jeszcze jedno zauważyłem ze nie ma przepławki albo ja tylko nie mam i jeszcze jeden problem mam ze strasznie kopci przy wysokich obrotach juz kombinowałem z tym i nic mi z tego nie wychodzi zadnej poprawy. beksa.gif

Napisano

U mnie 145tys, z tego połowa moja przez ostatnie cztery lata...

Jak dotąd bez napraw - tylko rozrząd, pasek i rolki, klocki, świece żarowe, itp...

No i rozwaliłem miskę olejową tongue.gif

Na mieście pali ok. 8 litrów, jak to w godzinach szczytu, na trasie 6-tkę ok.gif

Przepływki w TD75 nie ma bo nie mamy komputera...

> strasznie kopci przy wysokich obrotach...

Wysokich, tj. ile ?

Jest układ EGR który - zanieczyszczony - dusi motor w zakresie 2-2,8 tys. obr. przy przyspieszaniu i wtedy ciemno się robi za autem...

Najprościej wyjąć wtyczkę palacz.gif

Poza tym co 20 tys.km. zmień filtr paliwa (np. Filtron PP 966/1 - jakaś stówka na Allegro, polecam założyć na wężyku dodatkowy filterek za parę złotych) i powietrza (np. Filtron AP 091, Sędziszów WA50-442)...

Świece żarowe zmieniałem ostatnio, jak auto zaczęło słabiej odpalać (+10') i okazało się że trzy już nie grzały shocked.gif - nic dziwnego skoro mają trwałość ok. 80 tys. km...

Dane z mojej instr.obsł. (niestety francuskiej):

- waga (Brava) 1170kg, ładowność 540kg = max 1710

- zuż. paliwa: 5,2 trasa -- 6,4 mix -- 8,6 miasto

- emisja CO2: 171g/km

- prędk. max: I-34km/h, II-59, III-92, IV-128, V-165, wsteczny 34km/h

- pojemność 1910cm3, 4 cylindry w rzędzie, 2 zawory na cylinder

- 55kW mocy = 75 koni, 147Nm przy 2750obr/min, odcięcie przy 4200obr/min

- 4,3l oleju w silniku (+0,2 w filtrze) - zazwyczaj wlewam poniżej 4 litrów 5w30,

- 6,5l płynu w chłodnicy

- 60l pojemność baku - max lałem 54 litry i to z zapaloną od 70km rezerwą...

- 2 l oleju w skrzyni biegów

- 0,45l płynu hamulcowego (z ABS-em)

- ciśn. w oponach przód 2,3 , tył 2,2 (załadowany tył 2,5), dojazdówka 4,2

- akumulator 60Ah/ 380A

- ciśn. regulacji wtryskiwaczy: 150bar

- obroty jałowe 850+/-20

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki za info -a tak w praktyce to ile Ci pali na mieście przy toche cięższej nodze?

Moj traktorek 105 KM poniżej 7.4 na mieście chyba jeszcze nie spalił i właśnie zastanawiam sie czy to dużo czy nie smile.gif

Napisano

mnie tak spala przy spokojnej jeździe w granicach 7 l może troszkę więcej ale jeżdżę miasto i trochę trasa:) ogólnie jestem zadowolony z tego auta troszkę zawieszenie mnie denerwuje bo dosyc czesto trzeba robić przynajmniej przód.pozdrawiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.