Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z aku

Featured Replies

Napisano

witam

mam pytanie odnosnie aku.

mianowicie problem jest taki ze co ok 4 dni musze wyciagac aku z auta bo mi sie rozładowóje .

sprawdzałem napiecia na aku z właczonym i wyłaczonym silnikiem i jest ok ale po ok 4 dniach nie ma siły zakrecic

Napisano

Uzupelnij profil.

Podlaczajac aku sprawdz amperomierzem jaki jes pobor pradu - moze masz gdzies zwarcie i cos jest na stale wlaczone.

Moze aku sie zegna?

Napisano

> witam

> mam pytanie odnosnie aku.

> mianowicie problem jest taki ze co ok 4 dni musze wyciagac aku z auta

> bo mi sie rozładowóje .

> sprawdzałem napiecia na aku z właczonym i wyłaczonym silnikiem i jest

> ok ale po ok 4 dniach nie ma siły zakrecic

napisz ile wynosi napiecie ladowania (mierzymy to na akumulatorze przy uruchomionym silniku)

Napisano
  • Autor

napiecie ładowania przy właczonym silniku na niskich normalnych obrotach wynosi 14,7v

Napisano

> witam

> mam pytanie odnosnie aku.

> mianowicie problem jest taki ze co ok 4 dni musze wyciagac aku z auta

> bo mi sie rozładowóje .

> sprawdzałem napiecia na aku z właczonym i wyłaczonym silnikiem i jest

> ok ale po ok 4 dniach nie ma siły zakrecic

Tak jak pisali - napięcie na akumulatorze przy włączonym silniku i światłach powinno mieścić się w granicach ok. 13,9-14,4V (kilkaset mV więcej też jest w miarę ok). Jeżeli na akumulatorze nie ma takiego napięcia, to alternator jest do wymiany/regeneracji.

Przy wyłączonym silniku napięcie powinno prawie natychmiast spaść do jakichś 13,2V, a potem dość szybko (kwestia może godziny) do 12,4-12,6V i pozostać powyżej 12V przynajmniej przez kilka tygodni (średnio zużyty akumulator).

Jeżeli akumulator szybko się rozładowuje na postoju, to są dwie możliwe przyczyny (lub ich kombinacja):

1 - akumulator jest już zużyty (np. po głębokim rozładowaniu) i ma jedynie 5-10% swojej nominalnej pojemności. Wbrew pozorom jazda Uno (w lecie) z akumulatorem o pojemności np. 10Ah jest praktycznie bezproblemowa. Niżej już niestety zaczynają się schody.

2 - w czasie postoju odepnij klemę dodatnią akumulatora i zmierz (mocno dociskając końcówki miernika) prąd pobierany przez układy elektryczne i elektroniczne samochodu. W większości przypadków nie powinien przekraczać 100mA. Jeżeli płynie go więcej, to jest to najprawdopodobniej źródło rozładowania i musisz przejrzeć elektrykę w celu wykrycia zwarć lub układów, pobierających nadmierny prąd (np. uszkodzone radio).

Dobrym pomysłem jest też oczyszczenie klem i zacisków, oraz przesmarowanie ich na nowo, bo rezystancja zaśniedziałych styków może powodować problemy właśnie przy rozruchu (duże prądy), a także przy ładowaniu (duże spadki napięcia i ograniczenie prądu ładowania).

Napisano

> napiecie ładowania przy właczonym silniku na niskich normalnych

> obrotach wynosi 14,7v

na 99% masz zuzyty akumulator.

Napisano

Tez mi sie tak wydaje, ale po czym poznales? Po 14,7v? te 0,3V wiecej moze byc rownie dobrze bledem pomiaru miernika. U mnie pokazuje 14,2V chociaz wiem ze mi jedna faze w altku na prostowniku wcielo.

Napisano

> Tez mi sie tak wydaje, ale po czym poznales? Po 14,7v? te 0,3V wiecej

> moze byc rownie dobrze bledem pomiaru miernika. U mnie pokazuje

> 14,2V chociaz wiem ze mi jedna faze w altku na prostowniku

> wcielo.

poznalem po tym gdyz ladowanie ma prawidlowe.

dla naszej strefy klimatycznej napiecie ladowania powinno wynosic: 14.2V +/- 0.3V czyli od 13.9 do 14.5V. Jezeli ma 14.7 to te 0.2-0.3V moga byc spowodowane bledem miernika.

Napisano
  • Autor

dzieki koledzy za pomoc

co do instalacji to jest na 100% ok klemy tez załozyłem nowe

tak wiec zostaje aku

jeszcze raz dzieki i pozdrowienia dla wszystkich unomaniaków

Napisano

To sprawdz mase od aku w 2 punktach - skrzynia biegow i karoseria. Widze ze masz drugi watek odnosnie dziwnego zachowania elektryki. Sama wymiana klem moze tu nie pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.