Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana klocków przód ASTRA G (manual)

Featured Replies

Napisano

Tak więc kiedy klocki dawały znać o sobie postanowiłem je osobiście wymienić grinser006.gif Najpierw musiałem poszukać odpowiednich klocków do mojego auta, ceny na Allegro i w innych sklepach różne. Wczoraj jak jechałem z córeczką do lekarza zobaczyłem sklep Opla więc postanowiłem się zatrzymać i zobaczyć, czy i w jakiej cenie mają klocki hamulcowe. Dostałem SZOKU w tym sklepie ORGINALNE KLOCKI GM do mojego auta tylko 115 zł. yikes.gif Nawet taniej niż w necie brawo.gif Nienamyślając się długo zapłaciłem i stałem się właścicielem klocków 893goodvibes.gif

Następnego dnia zabrałem się za wymianę. Do wymiany klocków potrzeba:

1. Podnośnik i klucz do kół grinser006.gif

2. Płaski wkrętak oraz klucz imbusowy TORX T-45

3. Zestaw klocków oraz napoju chłodzącego zapał do pracy ( czytaj 20.GIF ale dopiero PO całej operacji, bo po złożeniu trzeba odpalić slinik popompować pedałem hamulca aż się ułożą klocki na tarczy, ewentualnie po naciśnięciu kilka razy pedału ham. przejechać się DELIKATNIE - więc PIWKO PO grinser006.gif )

Zestaw klocków

279030062-1.jpg

Zaczynamy naszą "OPERACJĘ WYMIANY" Zabezpieczamy samochód i odkręcamy koło ukaże się nam coś takiego

279030062-2.jpg

Następnie wkrętakiem usuwamy kapturki (są na końcu tych gumowych rurek)

279030062-3.jpg

Bierzemy klucz T-45 i wykręcamy prowadniki jeden na górze drugi na dole

279030062-4.jpg

279030062-5.jpg

Tak wyglądają moje stare klocki a tak nowe yikes.gif

279030062-6.jpg

Wciskamy tłoczek do zacisku ( tu potrzeba troszeczkę siły grinser006.gif ) do samego końca. UWAGA ŻEBY WAM NIE WYPADŁ ! Bo bedzie troszeczkę bigosu.

279030062-7.jpg

I po namowach kolegów którzy przypomnieli mio tym że jeszcze nie zapomnieć o przesmarowaniu prowadników i powierzchni styku zacisku z klockami smarem do montażu hamulców lub ewentualnie miedziowym. Dzięki za zwrócenie uwagi 893goodvibes.gif

Układamy klocki w zacisku o tak i wkładamy na tarczę. Najpierw dół a poźniej góra.

279030062-8.jpg

Następnie te prowadniki wkręcamy i zakładamy sprężynki klocka na zacisk.

279030062-9.jpg

Tak samo robimy z drugim kołem. Po skończeniu odpalamy silnik i naciskamy pedał hamulca aż będzie w tym samym miejscu po kilka krotnym naciśnięciu ( wtedy wychodzi tłoczek z zaciski i układają się klocki), następnie możemy się przejechać ale delikatnie i zobaczyć jak i co.

Teraz przychodzi czas na piwko smile.gif

post-73943-14352483495505_thumb.jpg

Napisano

Brakuje punktu o przesmarowaniu prowadników i powierzchni styku zacisku z klockami smarem do montażu hamulców lub ewentualnie miedziowym.

Napisano

Dobra robota waytogo.gif

Kolega doda jeszcze ten watek o smarowaniu ja przesmarowalem przy wymianie rownierz miejsca styku felgi z tarcza zapobiega przyklejeniu sie obu elementow co potem doprowadza do szarpania sie z kolem przy probie zdjecia

Pozdrawiam

I jeszcze raz GRATULUJE brawo.gif

Napisano

SUPER MANUAL !!!!! claps.gifclaps.gifclaps.gif

.... sądząc po cenie przypuszczam jednak, że są to klocki tzw. masterfitowe (oryginalne GM ale znacznie mniej trwałe)

GM sprzedaje dwa rodzaje klocków tańsze i droższe ... tańsze starczą na ok. 15.000 km , natomiast te lepsze na ok 35.000 - 40.000 km ......) .... kiedyś naciełem się na te tańcze i byłem w szoku, że po półroku były do wymiany

Napisano
  • Autor

Poprawki w sprawie smarowania naniesione grinser006.gif

Jeżeli chodzi o trwałośc klocków to zobaczymy może nie będzie tak źle, bo coś mi się wydaje że te 15kkm to troszeczkę za mało OBY NIE angryfire.gif. Pożyjemy zobaczymy.

Napisano

Numer części na opakowaniu jest właśnie tych klocków tańszych w specyfikacji posprzedażnej.

Napisano
  • Autor

No to wreście jakie mają te klockiw OPLU, dzwoniłem do ASO OPLA oczywiście we Wrocławiu i powiedzieli mi, że maja tylko takie yikes.gif i przy wymianie lub przy przegladach wymieniają na takie. 893goodvibes.gif ( a że mamy 3 ASO w mieście , każdy z innej firmy to w poniedziałek zadzwonie do 2,3 i się zapytam jak to jest z tymi klockami) grinser006.gif

Napisano

Te klocki o których mówisz to tzw. drugi montarz,są tańsze ale i mniej trwałe.Z taśmy samochód schodzi z klockami ATE , u mnie wytrzymały ponad 60 tyś. Teraz kupiłem także ATE na Allegro w dobrej cenie bo w ASO krzyczą sobie za nie 289zl. Tylko tyle że z montarzem.

Link :http://www.allegro.pl/item199316496_klocki_ham_ate_opel_astra_g_ii_98_przod_hit.html

Przesyłka szybka i wyglądają na oryginały.Działają też extra.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.