Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panda z automatyczną skrzynią biegów

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie

Interesuje mnie temat Pandy z automatyczną skrzynią biegów, czy ktoś się spotkał z taką w Polsce, czy jest możliwość taką kupić, może w Niemczech? chodzi mi o Pande produkowaną chyba od 2003 r.

Napisano

> Interesuje mnie temat Pandy z automatyczną skrzynią biegów, czy ktoś

> się spotkał z taką w Polsce, czy jest możliwość taką kupić, może

> w Niemczech? chodzi mi o Pande produkowaną chyba od 2003 r.

nowa z salonu mozna zamowic ze skrzynia automatyczna (nie sekwencyjna jezeli mnie pamiec nie myli). skrzynie dualogic montuje sie do silnika fire 1.2. cena imprezy +6k pln. w polsce na wlasne oczy takowej nie widzialem i nie wiem czy wogole sa (jest mozliwosc zamowienia oczywiscie), ale w anglii widzialem i nawet jezdzila biglaugh.gif

Napisano

> nowa z salonu mozna zamowic ze skrzynia automatyczna (nie sekwencyjna

> jezeli mnie pamiec nie myli). skrzynie dualogic montuje sie do

> silnika fire 1.2. cena imprezy +6k pln. w polsce na wlasne oczy

> takowej nie widzialem i nie wiem czy wogole sa (jest mozliwosc

> zamowienia oczywiscie), ale w anglii widzialem i nawet jezdzila

W Katowicach taką widziałem.

Napisano

> Witam serdecznie

> się spotkał z taką w Polsce,

jeśli ma być taka jak w niesławnym Seicento Citymatic to lepiej daj sobie spokój...

Napisano

> Witam serdecznie

Spotkałem kiedyś taką w Poznaniu, ale rejestracja była chyba z Krakowa.

Napisano

> jeśli ma być taka jak w niesławnym Seicento Citymatic to lepiej daj

> sobie spokój...

Inna, citymatic nie miał automata tylko jakiś dziwny wynalazek można to nazwać półautomat, w pandziorach jest już normalny.

Napisano

> Inna, citymatic nie miał automata tylko jakiś dziwny wynalazek można

> to nazwać półautomat, w pandziorach jest już normalny.

Citymatic to było po prostu zautomatyzowane sprzęgło - ze zwykłą manualną skrzynią ok.gif

Napisano

> Citymatic to było po prostu zautomatyzowane sprzęgło - ze zwykłą

> manualną skrzynią

czyli machałem sobie biegami, ale bez naciskania sprzęgła hmm.gif czego to ludzie nie wymyślą zeby.GIF

Napisano

> czyli machałem sobie biegami, ale bez naciskania sprzęgła czego to

> ludzie nie wymyślą

Co nie zlosnik.gif

Podobne rozwiązanie (pół-automatyka sprzęgła) było zaimplementowane parę lat temu do Poloneza w wersji dla niepełnosprawnych. Dotknięcie ręką dźwigni biegów powodowało wysprzęglenie (elektrycznie), następnie należało normalnie zmienić bieg nie odrywając ręki od lewarka, a potem puścić lewar co powodowało załączenie sprzęgła.

Napisano

> Co nie

> Podobne rozwiązanie (pół-automatyka sprzęgła) było zaimplementowane

> parę lat temu do Poloneza w wersji dla niepełnosprawnych.

> Dotknięcie ręką dźwigni biegów powodowało wysprzęglenie

> (elektrycznie), następnie należało normalnie zmienić bieg nie

> odrywając ręki od lewarka, a potem puścić lewar co powodowało

> załączenie sprzęgła.

i parędziesiąt lat temu w Trabancie 601 Hycomat zeby.GIF

Napisano

> Witam serdecznie

w Polsce to na allegro widzialem kiedys i w salonach Fiata mozna kupic zlosnik.gif

na zachodnich rynkach sie spotyka uzywane, ale ceny sa dosc wyyysokie

a teraz z innej beczki: wystarczy wpisac w google >dualogic< i juz wsrod pierwszych rezultatow szukania pojawia sie np. to z reviewcentre.com:

Quote:

Bad Points

Hard seats are a first. Mixed with a determined-to-deafen-me binger which bings at every move you make. The Dualogic semi-auto gearbox is pathetic. It's horrible to use and mine gave up after only 140 miles. After that being replaced, the new one went within another 50 miles. Horrible dealer service and lack of knowledge meant the car was with Fiat for 2 and a half months - over Christmas. When I finally got it back, I had the pleasure to say to the hard faced staff at Fiat that I taken delivery of a Citroen C3 Sensodrive (which I love).

General Comments

Avoid the Fiat Grande Punto Dynamic Dualogic unless you want a sore ear and wondering if you will make it to your destination without being stuck on the M1 at rush hour with your hazards on (happened to me). Maybe the car would stand a chance without that poor gearbox. So, if you must have one, make sure the word "Dualogic" is not running through your head!

oink.gif

niestety z powodu niewielkiej liczby automatow ciezko wyrobic sobie jakis obraz (nie)zawodnosci, ale wlasnie z takich forumowych komentarzy rysuje sie obraz w dosc . . . szarych barwach grinser006.gif ale Fiat nie jest tu wyjatkiem, bo np CVT w Hondzie Jazz tez moze pasc krotko po okresie gwarancyjnym i w naprawianie nikt sie nie chce bawic, czyli jest wydatek rzedu np POLOWY wartosci takiego np. czterolatka icon_rolleyes.gif

tak juz jest troche, ze te tradycyjne 4 biegowe automaty starej szkoly chodza i chodza, a te nowoczesne sie MOGA zepsuc grinser006.gif

osobiscie dla mnie wchodzilby w gre tylko zakup nowego i uzytkowanie w czasie 3 letniej gwarancji, aczkolwiek w UK np., po pierwszych dwu latach fabrycznej pelnej, wystepuje 3 rok gwarancji dealera, ktora - jak sie dowiedzialem - obejmuje tylko niektore komponenty skrzyni Dualogic, czyli jest jak w banku, ze sprzeglo i mechnizm uruchamiania juz sie nie lapia hehe.gif a juz kilka razy czytalem o szarpaniu w tych skrzyniach brawo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.