Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria centralki Airbag

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś zetknął się już z tym przypadkiem? Dzisiaj w ASO próbowałem wykasować komunikat o failurach airbagów i nie udało się. Elektryk powiedział że najprawdopodobniej padła główna centralka od poduszek. Może jest jakiś bespiecznik odpowiadający za pracę tej centralki? Koszt tejże to 1400zł. Sam elektryk powiedział że można spróbować przeprogramować taką centralkę i może być dobrze. czy coś wiadomo wam w tym temacie.

Napisano
  • Autor

jeśli znacie jakiś wątek na ten temat to linki mile widziane.smile.gif Pozdrawiam i dzięki za wszystkie informacje.

Napisano
  • Autor

Sam elektryk powiedział że

> można spróbować przeprogramować taką centralkę i może być

> dobrze

Dzisiaj przy wymianie filtrów i oleju(ale już nie w ASO) dowiedziałem się że takie awarie centralek mogą się oczywiście zdażać, ale jest to niezmiernie rzadkie. Zdaża się to np. po zalaniu samochodu. Przeprogramowanie też nie było zalecane, ponieważ np. polega to na jakimś mostkowaniu i nie świeci się tylko komunikat, ale centralka poduch może nie uruchomić. Czekam na diagnozę w Euromobilu. oslabiony.gif . czy coś wiadomo wam w tym temacie. No właśnie? Bardzo zachęcam do zbawiennych rad. Może coś słyszeliście apropos takich centralek?

Napisano

mi padla. a raczej byla padnieta jak kupowalem samochod. wykasowano fajlury i w kompie wywalilo blad wewnetrzy centralki. wymiana w ASO Bielinski jakies... 800zl musialbym poszukac faktur.

ogolnie dostalem takie info po cichu ze mozna poszukac sobie na allegro bo jest tego sporo. natomiast bylem przy tym jak zamawiali mi w aso i dobranie odpowiedniej do danego modelu samochodu nie jest takie hop-siup. wiec postawilem na teoretycznie nowa z aso bo uznalem ze jednak mimo wszystko wole zeby te poduchy wybuchly wtedy kiedy trzeba (oby nigdy), a nie jak im sie bedzie podobalo.

moja rada - poszukaj tanszego aso. euromobil z tego co wiem dla kacikowiczow ma znizki wiec moze jeszcze taniej wyjdzie.

powodzenia

Napisano

> Czy ktoś zetknął się już z tym przypadkiem? Dzisiaj w ASO próbowałem

> wykasować komunikat o failurach airbagów i nie udało się.

Bo przecież komunikatu nie da się wykasować dopóki występuje jego przyczyna. Może wciąż coś nie gra na obwodzie instalacji poduszek?

Napisano
  • Autor

ja też nie chciałbym posiłkować się Allegro w zakupie takiej centralki. Nie uogólniając każdy sprzedawca ma na celu sprzedaż towaru i nie koniecznie jest co do takiego towaru uczciwy. wiele centralek może pochodzić z rozbitków i mogą być uszkodzone. dzięki za słowa otuchysmile.gif

Napisano
  • Autor

Sęk w tym, że wszystkie poduszki wykazywały błąd. Z tego też względu elektryk wysnuł taki wniosek. nadmieniam że auto nie było nigdy udeżone ani też zalane wodą. Stało się to po nocy kiedy auto spokojnie stało sobie w garażu. Przegrzane też nie mogło być od słońca. sam już nie wiem co mogło się stać. crazy.gif Może jest gdzieś jakiś tajemny bespiecznik, drucik, złączka która mogła się rozłączyć albo coś takiego.

Napisano
  • Autor

wykasowano

> fajlury i w kompie wywalilo blad wewnetrzy centralki

Czyli jak rozumiem udało się wyłączyć ten komunikat choć na chwilę? niewiem.gif . wymiana w

> ASO Bielinski jakies... 800zl

Cena jak na centralkę była zachęcająca. Czy wiesz ile poduch u ciebie taka centralka musi obsłużyć? między moją informacją 1400zł a twoją ceną 800zł jest istotna różnica. jeśli wogóle to chciałbym ażeby u mnie też obeszło się takim kosztem. Czy nazwa ASO bieliński a Euromobil to to samo ASO?

Napisano

> Czy nazwa ASO bieliński a Euromobil to to samo ASO?

Nie, to nie to samo. Były kierownik ASO Bieliński, Pan Krzysztof, przeniósł się jakiś rok temu do Euromobilu, a wraz z nim większość napraw stilokącikowych. wink.gif

Napisano
  • Autor

W prawdzie to nie dotyczy bespośrednio awari centralki airbagów ale spytam dlaczego powstała taka tzw. schizma? niewiem.gif Czy miało to związek ze zniżkami kącikowymi czy z poziomem usłóg których Pan krzysztof był gwarantem?

Napisano

> W prawdzie to nie dotyczy bespośrednio awari centralki airbagów ale

> spytam dlaczego powstała taka tzw. schizma? Czy miało to

> związek ze zniżkami kącikowymi czy z poziomem usłóg których Pan

> krzysztof był gwarantem?

Zniżki zostały zachowane w ASO Bieliński, ale z CzarnyStilo odeszli ponoć najlepsi mechanicy. Ale ja tam nie wiem grinser006.gif, bo ja do ASO nie jeżdżę. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ale ja tam nie wiem , bo ja do ASO nie

> jeżdżę.

ok.gif zrozumiałem smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przeprogramowanie też nie było zalecane, ponieważ np.

> polega to na jakimś mostkowaniu i nie świeci się tylko

> komunikat, ale centralka poduch może nie uruchomić.Otóż zdecydowałem się na przeprogramowanie centralki. Nie polega to na mostkowaniu, ale na wykasowaniu chwilowego błędu. zapisuje się taki błąd w mikroprocesorze od poduszek i centralka niejako programowo się blokuje. wtedy jest komunikat w ekzaminerze jako wewnętrzny błąd centralki. crazy.gifPowody mogą być różne takiego błędu. Od chwilowego złego ładowania po wyboje. Pomijam oczywiście uderzenia w czasie wypadku. Błąd zapisuje się w mikroprocesorze siemens5wk43343. Taki mikroprocesor można wyciągnąć i przeprogramować. Znajduje się on tam gdzie sama centralka w pobliżu filtra PP. dojźcie tak jak do filtra od strony pasażera z przodu.wystarczy odkręcić go z 3 śrubek i gotowe. rzecz ciekawa że auto po wyjęciu procka normalnie można użytkować. Failur dalej oczywiście jest i poduchy się nie odpalą, ale za to unikamy konieczności pozostawienia auta w warsztacie.smile.gif.Dzisiaj jadę na założenie sterownika już z wykasowanym błędem. facet twierdzi że może choć nie musi to wystarczyć na zawsze. Zależy z jakiego powodu taki błąd się pojawił. pozdrawiam.

Napisano

sorry za tak pozno. tak. wykasowano i blad zaraz znowu sie pojawil. zaczelo pokazywac bledy jakis dwoch poduch. dokladnie nie pamietam co tma sie dzialo. a centralka musi obsluzyc 6 poduch smile.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

czy byłeś przy tym jak wkładali ci nową centralkę? Jeśli tak, to czy pamiętasz przynajmniej szczątkowo jakąś procedurę programowania ponownego nowej centralki? "Mój spec" powiedział że jeśli centralka żadnych błędów już w sobie nie ma, to komunikat sam powinien się "wykasować" czyli nie pojawić się więcej po zamontowaniu. niewiem.gif. U mnie dzisiaj komunikat nie zniknoł i miało to oznaczać definitywną

"śmierć" sterownika. swieca.gif

. Jeszcze się nie poddaję i rospocząłem poszukiwania jakiegoś Stilowego sterownika. Dzięki za wiadomość smile.gif

Napisano
  • Autor

Z tego co się zdążyłem już zorjętować to mam marne szanse zakupu sterownika poduszek ze zgodnymi z moim sterownikiem numerami. biglaugh.gif. Pewnie większe szanse miałbym w totolotku. oslabiony.gif. Niby sterowniki są obsługójące poduchy i napinacze do Stilo a nawet taką samą ich liczbę, ale numery ni jak się nie zgadzają. crazy.gif. No a jeśli numery się nie zgadzają, to sterownik może nie podchodzić. Inne wtyczki, czujniki itd. coraz bardziej zbliżam się do zakupu w ASO.

Napisano

To jednak chyba kumulacja w totku padla twoim lupem hmm.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

Padła moim łupem ale nie cała. devil.gif jest jeszcze jeden "szczęśliwiec z którym musiałem się nią podzielić. klnie.gif Gdyby było jak piszesz, to od razu pojechał bym do ASO na wymianę. Stilo bym jednak nie sprzedawał.smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

coraz bardziej zbliżam się do zakupu w

> ASO.

No i już po sprawie. Tak jak pisałem wcześniej musiałem kupić centralkę w ASO. Założono mi ją i działa. mam nadzieję że będzie już działać bes kłopotów. jest to wersja centralki z września 2006 r. wyprodukowana w siemensie dla Fiata. mam też nadzieję że ponieważ jest z września ubiegłego roku, to będzie pozbawiona ewętualnych błędów konstrukcyjnych bądź programowych jakie miał mój poprzedni egzęplaż.

Napisano

> coraz bardziej zbliżam się do zakupu w

> No i już po sprawie. Tak jak pisałem wcześniej musiałem kupić

> centralkę w ASO. Założono mi ją i działa.

A skolka ty zapłacił za tę przyjemność?

Napisano
  • Autor

Zapłaciłem 1375 zł. biglaugh.gif Miałem opcję czekania i zapłaty za całą operację o 100zł mniej, ale nie wiadomo kiedy i czy wogóle by się tak stało. była szansa załatwienia centralki nieco taniej niż w ASO, ale to nie było do końca pewne. Zdecydowałem się więc na wymianę w Euromobilu zważywszy na to, że dali zniżki na część i robociznę. Bez tego w innym ASO zapłaciłbym o 200 zł. więcej.

Napisano

> Zapłaciłem 1375 zł.

Nie mało. Czy była to ostateczność? 100% innych rzeczy nie dało się wymienić (czujniki, lutowanie kostek, itp)?

Napisano
  • Autor

> Nie mało.

wiem, ale naprawdę szukałem alternatywnych sposobów. znalezienie dobrej używki graniczy z cudem. Muszą się zgadzać wszystkie numery tej macieżystej centralki z numerami "dawcy".Nawet jeśli znajdziesz centralkę obsługójącą taką samą ilość poduszek i pasów to najczęściej nie zgadzają się numery na samej części. Jeśli zaś nie zgadzają się takie numery to oznacza że w aucie dawcy są inne czujniki i pozostałe składowe tego systemu bespieczeństwa. Nawet stilo z tego samego rocznika ale z różnych połówek roku mają różne takie części. Czy była to ostateczność? 100% innych rzeczy nie dało się

> wymienić (czujniki, lutowanie kostek, itp)?Na początku i ja miałem nadzieję że da się obejźć jakoś ten kłopot. Niestety błąd na egzaminerze pokazywał błąd wewnętrzny samej centralki, czyli paliło się wszystkie 8 poduch.Oznaczało to konieczność wymiany. I tak podszedłem do tej wymiany w ostateczności. W pierwszym rzędzie próbowałem zreanimować samą centralkę. wszystkie próby zakończyły się niepowodzeniem. Na szczęście dla mojego portwela nie płaciłem za nie. Zapłata brana by była za rozwiązanie problemu.Powiedziano mi że można jeszcze pogrzebać w "bebechach" samej centralki i może byłoby ok, ale to tylko na jakiś czas do roku najdłużej. Takie rozwiązanie mnie nie zadowalało. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.