Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima a zdrowie (długie)

Featured Replies

Napisano

Witam po chwilowej przerwie. Mam pytanie odnośnie klimy automatycznej. Jak wiadomo jest to b. wygodne urządzenie, nastawiamy temp. i naciskamy przycisk full auto, no i reszta nas nie obchodzi. Tu dochodzimy do sedna sparawy. W moim climatronicu 95% włączeń powoduje nadmuch tylko na środkowe nawiewy. A te jak wiadom możemy ustawić sobie na klatę albo w kierunku podsufitki. Prawie nigdy nie uruchamiają się pozostałe nawiewy. Może ze trzy razy miałem przypadek, że oprócz nawiewów środkowych uruchomił się nawiew na nogi. Ja wiem, że tym wszystkim steruje automat, ale wychodzi to na zdrowiu moim i mojej rodziny. Co chwila łapię katar a ostatnio nawet na zatoki poszło beksa.gif. Nie robię lodówy w środku ok 22-23 C (nawiew kieruję na podsufitkę). Można oczywiście odpalić manual i bawić się ustawieniem odpowiedniej temp, ale myślałem, że mając climatronica nie o to tu chodzi. Macie może jakieś sugestie?

p.s Miesiąc temu w kanały wpuszczany środek do czyszczenia, czyli odgrzybianko robione

Napisano

> W moim

> climatronicu 95% włączeń powoduje nadmuch tylko na środkowe

> nawiewy. A te jak wiadom możemy ustawić sobie na klatę albo w

> kierunku podsufitki. Prawie nigdy nie uruchamiają się pozostałe

> nawiewy. Może ze trzy razy miałem przypadek, że oprócz nawiewów

> środkowych uruchomił się nawiew na nogi. Ja wiem, że tym

> wszystkim steruje automat, ale wychodzi to na zdrowiu moim i

> mojej rodziny. Co chwila łapię katar a ostatnio nawet na zatoki

> poszło . Nie robię lodówy w środku ok 22-23 C (nawiew kieruję na

> podsufitkę). Można oczywiście odpalić manual i bawić się

> ustawieniem odpowiedniej temp, ale myślałem, że mając

> climatronica nie o to tu chodzi. Macie może jakieś sugestie?

> p.s Miesiąc temu w kanały wpuszczany środek do czyszczenia, czyli

> odgrzybianko robione

Odpowiem nie w kwestii zdrowia, ale dziwnym jest, że w Twoim przypadku wieje tylko przez środkowe nawiewy.

U mnie przy ustawieniu Full Auto wieje również na szybę, oraz w nogi - oczywiście nie zawsze. Głównymi nawiewami pozostają właśnie środkowe, ale co jakiś czas ząłączają sie nogi i szyba...

Automatyczne rzeczy z reguły są głupiutkie więc nie można im bezgranicznie ufać/polegać na nich. Zauważ, że aby uzyskać zadaną temp w gorące dni, temp powietrza wydobywającego się z kratek jest duuużo niższa niż ta żądana, jeśli.

Ja ustawiam temp np na 17-18 w upalne dni, jednocześnie otwieram leciutko okno i klima mrozi, jednocześnie część powietrza ciepłego z zewnątrz sączy się powolutku do auta.

Do tej pory nie mam kataru ani innych tego typu rzeczy.

Napisano

> Ja ustawiam temp np na 17-18 w upalne dni, jednocześnie otwieram

> leciutko okno i klima mrozi, jednocześnie część powietrza

> ciepłego z zewnątrz sączy się powolutku do auta.

> Do tej pory nie mam kataru ani innych tego typu rzeczy.

imo to jest wlasnie najlepszy sposob zeby sie klima zalatawic, to co szkodzi czlowiekowi (zakladajac uklad zdezynfekowany i sprawny) to przebywanie w przeciagach oraz duze roznice temp.; jezeli zostawiasz uchylone okna to doprowadzasz do stalej wymiany powietrza - klima ciagle cie owiewa. IMO bezproblemowe uzywanie klimy daje sie uzyskac przy dluzszych przebiegach kiedy temp sie ustabilizuje. Wtedy tez automat nie probuje rozpaczliwie schlodzic nagrzanej jak piec objetosci. Wchodzenie i wychodzenie z samochodu w temp. z roznicami 10-15 stopni plus ciagly nawiew zimnego (ok.+4C) powietrza to prosta recepta na problem.

Napisano
  • Autor

> U mnie przy ustawieniu Full Auto wieje również na szybę, oraz w nogi

> - oczywiście nie zawsze. Głównymi nawiewami pozostają właśnie

> środkowe,

Nigdy w moim aucie przy ustawionym full auto nie włączył się nawiew na szybę. Na 10 włączeń może 1 jest dodatkowo na nogi kierowany ( a i ten po paru minutach przestaje/lampka gaśnie). Także wali środkiem że hey.

Napisano

> Także wali środkiem że hey.

A co za problem zamknąć lub przymknąć środkowe nawiewy mechanicznie tymi pokrętełkami. niewiem.gif

Napisano

> imo to jest wlasnie najlepszy sposob zeby sie klima zalatawic, to co

> szkodzi czlowiekowi (zakladajac uklad zdezynfekowany i sprawny)

> to przebywanie w przeciagach oraz duze roznice temp.; jezeli

> zostawiasz uchylone okna to doprowadzasz do stalej wymiany

> powietrza - klima ciagle cie owiewa. IMO bezproblemowe uzywanie

> klimy daje sie uzyskac przy dluzszych przebiegach kiedy temp sie

> ustabilizuje. Wtedy tez automat nie probuje rozpaczliwie

> schlodzic nagrzanej jak piec objetosci. Wchodzenie i wychodzenie

> z samochodu w temp. z roznicami 10-15 stopni plus ciagly nawiew

> zimnego (ok.+4C) powietrza to prosta recepta na problem.

Mój błąd, pomyliłem dwie różne sprawy: Auto oraz Full Auto.

"Moją technikę" stosuję przy Auto. Jasnym wszak jest, że przy uchylonym oknie i pracy klimy na Full Auto będzie one próbowała uzyskać zadana temp, a przy otwartym oknie będzie to utrudnione mlot.gif

Okno w tym przypadku jest uchylone minimalnie. Przy takich ustawieniach czuję miły chłodek, jednocześnie po wyjściu z auta nie ma tzw szoku termicznego smile.gif

Nawiązując do Full Auto, sprawdziłem dzisiaj jak to u mnie działa - okna pozamykane, temp ustawiona w okolicach 19, nawiew środkowy na sufit i jest ok/miło biglaugh.gif

Napisano

> Nigdy w moim aucie przy ustawionym full auto nie włączył się nawiew

> na szybę. Na 10 włączeń może 1 jest dodatkowo na nogi kierowany

> ( a i ten po paru minutach przestaje/lampka gaśnie). Także wali

> środkiem że hey.

Dzisiaj posprawdzałem/pobawiłem się Full Auto, ze środkowego nawiewu rzeczywiście wieje cały czas, natomiast nogi i szyba również czasami się włącza, nie często (podkreślam).

Napisano
  • Autor

> A co za problem zamknąć lub przymknąć środkowe nawiewy mechanicznie

> tymi pokrętełkami.

No dobrze, ale wtedy którędy powietrze będzie leciało, jak tylko środkowe są aktywne (przy full auto)?

Napisano

> No dobrze, ale wtedy którędy powietrze będzie leciało, jak tylko

> środkowe są aktywne (przy full auto)?

Bocznymi na szyby boczne. cfaniaczek.gif A jeśli komputer stwierdzi, że to za mało do schłodzenia auta, to powinien otworzyć pozostałe nawiewy. Przynajmniej ja uważam to za logiczne, ale projektant oprogramowania centralki klimatyzacji mógł mieć inne założenia. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.