Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaryjne uruchamianie pojazdu

Featured Replies

Napisano

Witam. W związku z tym że fiat posępił strasznie i jako drugi oryginalny kluczyk mam taki że nie ma na nim pilocika do rozbrojenia alarmu (no i tym samym otwiera sie centralny zamek) co mam zrobić gdy np. takowy pilocik ten oryginalny sie zepsuje? Jaka jest awaryjna procedura rozbrojenia alarmu? Bo jak rozbroić immobilaizer to napisali w instrukcji (karta kodowa) ale z alarmem jest problem.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam. W związku z tym że fiat posępił strasznie i jako drugi

> oryginalny kluczyk mam taki że nie ma na nim pilocika do

> rozbrojenia alarmu (no i tym samym otwiera sie centralny zamek)

> co mam zrobić gdy np. takowy pilocik ten oryginalny sie zepsuje?

> Jaka jest awaryjna procedura rozbrojenia alarmu?

Poszukaj w instrukcji alarmu - alarm masz niefabryczny, więc powinna być osobna (w przypadku fabrycznego alarmu oba kluczyki są z pilotem).

Napisano
  • Autor

alarm jest fabryczny - oba klucze są niby takie same (czyli niebieskie "scyzoryki") tyle że jeden z nich nie ma guzików do alarmu.

Napisano
  • Autor

Nie kapuję - jakby nie był oryginalny to byłby jakiś brelok doczepiony extra z guzikami - a tu jest wszystko w oryginalnym kluczu.

Napisano

> Nie kapuję - jakby nie był oryginalny to byłby jakiś brelok

> doczepiony extra z guzikami - a tu jest wszystko w oryginalnym

> kluczu.

Jakbyś miał alarm fabryczny, to z kilku różnych, niezależnych od siebie powodów Twoje pytanie nie miałoby sensu zlosnik.gif - po prostu nie miałbyś o co pytać. W przypadku fabrycznego alarmu nad lusterkiem wewnętrznym masz dwa przyciski z pomarańczowymi diodami: jeden służy do wyłączania czujników ruchu, drugi do wyłączania czujnika zmiany kąta pochylenia auta - po tym najprościej rozpoznać, czy alarm jest fabryczny, czy nie. ok.gifzlosnik.gif

Twój samochód na 99.9999% opuścił fabrykę tylko z zamkiem centralnym - a dopiero potem ktoś (ASO?) dołożył alarm (da się to zrobić tak, żeby był sterowany pilotem w kluczyku - wiele ASO montowało tak alarmy MetaSystem, chociaż nie jest to wcale jakąś regułą, może być i inny ok.gif). Musisz mieć dokumentację do tego alarmu - jeśli alarm się nie rozbraja po otwarciu zamka centralnego kluczykiem, to najprawdopodobniej jedyne wyjście to otwarcie auta (alarm zacznie wyć) i potem wyłączenie tego alarmu - ale tu szczegóły zależą już tylko od tego, jakiej firmy alarm zamontowano (i czasem - jak zamontowano) w Twoim aucie. Czasem jest jakiś wyłacznik ukryty gdzieś sprytnie, czasem robi się to dodatkowym kluczykiem, którym wyłącza się syrenkę pod maską, itp., itd.

Napisano

odziwo niefabryczny alarm jest ciezej zrobic na oddzielny pilot , winna magistrala CAM. Dlatego wszyscy ida na latwizne i integruja to z firmowym scyzorykiem.... no ale to tak w ramach uzupelnienia

Napisano
  • Autor

ok - to co napisaliście do mnie przemawia .Jutro przywiozę sobie książkę gwarancyjną z pracy i przekopię ją w poszukiwaniu tejrze instrukcji smile.gif

Pytanie wziąło sie stąd że miałem w drugim aucie taką sytuację że najpierw jeden pilocik a potem zaraz drugi padł - dobrze że na podwórku i że mam w pracy kolegę co sie na tym zna . Ale co będzie jak mi sie tak np. stanie na bułgarskiem wybrzeżu albo w środku rumuni (to moje wakacyjne kierunki)??

Napisano

a drzwi otwiera przyciskowy kluczyk? moze ci tylko bateria padla w kluczyku?

Napisano

> rozbrojenia alarmu

Dziwne, ponieważ w moim przypadku nie mam fabrycznego alarmu (ba - nie mam żadnego) a dwa kluczyki z przyciskami są obecne hmm.gif

Napisano

> Dziwne, ponieważ w moim przypadku nie mam fabrycznego alarmu (ba -

> nie mam żadnego) a dwa kluczyki z przyciskami są obecne

Woyt, wielokrotnie już dyskutowaliśmy o tym na łamach kącika technicznego, więc zajrzyj proszę do archiwum jeśli Cię to niepokoi i nie ciągnijmy tego wątku dalej. wink.gif W skrócie - w różnych latach różne wersje wyposażeniowe miały różnie kompletowane kluczyki. Jedynie Fiat wie jaki był algorytm ich przyznawania. zlosnik.gif

Napisano

> Ale co

> będzie jak mi sie tak np. stanie na bułgarskiem wybrzeżu albo w

> środku rumuni (to moje wakacyjne kierunki)??

Najlepszym rozwiązaniem będzie wywalenie alarmu do kosza na śmieci i po problemie. Alarm? a na co to komu?

Napisano
  • Autor

Więc tak- dowiedziałem sie że:

do alarmu MetaSystem nie można domówić dodatkowego pilota a jedynie cały kompletym piloto-kluczyk oryginalny który sie potem programuje. Koszt takiego ustrojstwa to !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!................788 zł + 50 programowanie smile.gif

rozbój w biały dzień.

I teraz pytanie (bo mi tego nie chcieli powiedzieć) czy np. kupuję coś takiego: http://moto.allegro.pl/item202000485_fiat_kluczyk_wkladki_scyzoryk_panda_punto_doblo.html ,przekładam te ostrze klucza oraz pastylkę immobiaizera z tego mojego drugiego oryginalnego do tego kupionego z allegro i ONI PROGRAMUJĄ TYLKO TE GUZIKI OD CENTRALNEGO I ONE JAK JUŻ DZIAŁAJĄ TO Z AUTOMATU ROZBRAJAJĄ TEŻ ALARM ???????? prosze o odpowiedz a nie że "było" albo jeszcze inne dogaduszki boja nie znalazłem akurat tego tematu.

pozdrawiam

Napisano

> Więc tak- dowiedziałem sie że:

> do alarmu MetaSystem nie można domówić dodatkowego pilota a jedynie

> cały kompletym piloto-kluczyk oryginalny który sie potem

> programuje. Koszt takiego ustrojstwa to

> !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!................788 zł + 50 programowanie

> rozbój w biały dzień.

> I teraz pytanie (bo mi tego nie chcieli powiedzieć) czy np. kupuję

> coś takiego:

> http://moto.allegro.pl/item202000485_fiat_kluczyk_wkladki_scyzoryk_panda_punto_doblo.html

> ,przekładam te ostrze klucza oraz pastylkę immobiaizera z tego

> mojego drugiego oryginalnego do tego kupionego z allegro i ONI

> PROGRAMUJĄ TYLKO TE GUZIKI OD CENTRALNEGO I ONE JAK JUŻ DZIAŁAJĄ

> TO Z AUTOMATU ROZBRAJAJĄ TEŻ ALARM ???????? prosze o odpowiedz a

> nie że "było" albo jeszcze inne dogaduszki boja nie znalazłem

> akurat tego tematu.

> pozdrawiam

jezeli fizycznie da sie przelozyc bo jakos kurde nie widze zeby sie scyzoryk dalo rozebrac nieinwazyjnie to z samym programowaniem nie ma problemu. Niewiem jak z centralnym ale alarm ci podepna na bank (!) Znaczy wiem to z serwisu caraudio.. nie wiem jak ASO. Aso pewno by zrobilo ale wiesz jak jest.. wola swoje czesci dac zebys zabulil jak za zboze moze dlatego nabieraja wody w usta.

a widze ze ty w miare blisko to http://radio.auto.pl ( sosnowiec , 500 m od zjazdu z trasy k-ce wawa) Jedz pogadaj bardzo fachowym okiem ci wyloza kawe na lawe. Taki facio kolo 40-50 w okularkach spryciaz i madrala. smile.gif

sory za reklamke ale jak ktos dobrze robi to moge polecic

Napisano

post zdublowany clown.gifmlot.gif

Napisano

kluczyk daje sie rozebrac, jest w nim taka fasolka jakby szklana ktora jest transmiterem imobilajzera imo nie rozbraja to alarmu ktory musi byc osobno programowany. Zeby rozebrac klyczyk trzeba zdjac znaczek fiata (przyklejony) pod spodem jest sruba.

Napisano

> Więc tak- dowiedziałem sie że:

> do alarmu MetaSystem nie można domówić dodatkowego pilota a jedynie

> cały kompletym piloto-kluczyk oryginalny który sie potem

> programuje. Koszt takiego ustrojstwa to

> !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!................788 zł + 50 programowanie

> rozbój w biały dzień.

> I teraz pytanie (bo mi tego nie chcieli powiedzieć) czy np. kupuję

> coś takiego:

> http://moto.allegro.pl/item202000485_fiat_kluczyk_wkladki_scyzoryk_panda_punto_doblo.html

> ,przekładam te ostrze klucza oraz pastylkę immobiaizera z tego

> mojego drugiego oryginalnego do tego kupionego z allegro i ONI

> PROGRAMUJĄ TYLKO TE GUZIKI OD CENTRALNEGO I ONE JAK JUŻ DZIAŁAJĄ

> TO Z AUTOMATU ROZBRAJAJĄ TEŻ ALARM ???????? prosze o odpowiedz a

> nie że "było" albo jeszcze inne dogaduszki boja nie znalazłem

> akurat tego tematu.

> pozdrawiam

Teoretycznie dobrze myślisz... Trochę gorzej z praktyką.

Potrzebujesz drugi pilot do auta a nie alarmu (alarm odbiera tylko w drugiej kolejności sygnał, że auto jest otwarte z pilota a nie klucza i ma sie rozbroić), ale Fiat trochę zamieszał z tymi pilotami i nie wszystkie (takie same wizualnie piloty) pasują zamiennie. Dlatego serwis zamawia z reguły piloty w oparciu o VIN, chociaż nie ma takiej konieczności (w przypadku immobilizera tak, ale faktycznie możesz przełożyć transponder z jednego klucza do nowego). Na 70% pilot powinien pasować ale istnieje obawa o pozostałe 30%. Jeśli nie chcesz robić w serwisie podjedź do mnie (masz blisko) i zobaczymy czy uda się taki zabieg (do wprogramowania będzie potrzebna karta)bo może się zdarzyć, że serwis nie będzie się chciał męczyć na powierzonym (kupionym gdzie indziej) pilocie i powiedzą że musisz kupić u nich za 700 zł.

W tych wymienionych 30 procentach jest też różnica między modelami - próbowałem wprogramować pilot ze Stilo do Ducato i niestety porażka... Warto więc popytać sprzedawcę o pochodzenie tego zestawu (czy to Panda, czy Doblo, czy co w końcu) bo potem łatwiej sobie poradzić gdyby występowały jakies problemy.

Pozdrawiam

P.S.

Możesz być spokojny o alarm, jeśli wprogramujesz ten pilot alarm przyjmie go automatycznie.

Napisano

> Najlepszym rozwiązaniem będzie wywalenie alarmu do kosza na śmieci i

> po problemie. Alarm? a na co to komu?

Choćby po to, żeby części z naszego auta nadal w nim tkwiły a nie zmieniły właściciela bo ktoś na giełdzie zamówił fotele, poduszki i radio ze Stilo a immobilizer siedział cicho przy demontażu jak mysz po miotłą wink.gif

No i chyba coś w tym jest bo ubezpieczyciel przy AC też wymaga...

Brak alarmu to jak zakneblować kogoś kogo się okrada, dla eksperymentu możesz zabrać żonie wypłate i zobaczysz czy będzie siedzieć cicho bokser.gif Jak wyjdziesz cało z testu, a słuch masz zdrowy to zrozumiesz potrzebę wink.gif

Napisano
  • Autor

Narazie uciekła mi ta aukcja -tak więc nie mam co programować. Pozatym zasiałeś ziarnko niepewności- kupię powiedzmy taki zestaw ,przełożę wszystkie te drobiazgi do tego z guzikami a tu suchar - nie będzie to działać - i takim sposobem 200 zł w plecy. Nie wiem co robić - narazie wstępnie sie umówiłem żeby mi w tym salonie pokazali jak sie ten alarm (który zreszta sami montowali) awaryjnie rozbraja bez użycia guziczka na kluczyku (wersja że mam ten drugi zapasowy klucz czyli z samym immobijaizerem). Bo to generalnie tez mnie urządza (przynajmniej tymczasowo)

Najbardziej by mi pasowało aby ktoś mi dorobił do tego mojego alarmu taki pilocik(moze być zupełnie innego kształtu) który sobie doczepię do tego kluczyka drugiego i tyle.

Napisano

...Pozatym zasiałeś ziarnko niepewności- kupię powiedzmy taki

> zestaw ,przełożę wszystkie te drobiazgi do tego z guzikami a tu

> suchar - nie będzie to działać - i takim sposobem 200 zł w

> plecy...

No teraz to mnie zraniłeś.... To ja Ci się oferuję z pomocą (co byś tak nie brał po plecach...) a Ty mnie ganisz, że zasiałem wątpliwość yikes.gif

Ciesz się, bo być może zaoszczędziłeś 200 zł plus jakieś 20.GIF

dla mnie tylko dlatego, że Cię uświadomiłem! A tak poważnie : jak już obstajesz tak mocno za allegro to weź sobie tam kup za 30 zeta takiego pilota (dowiedz sie czy to na pewno taki sam wink.gif )

może być używka, wybór w cenie 30 do 70 zeta będzie jakiś na pewno. Następnie zrób co zamierzałeś i możemy sprawdzić czy uda się pozostały plan. Jeśli tak to zarobiłeś 700 zł (czy nawet więcej jak wspominali koledzy) i oznajmisz całemu forum wszem i wobec o nowej opcji z pilotami, jeśli nie to będziesz w te swoje biedne plecy aż 30 do 70 zeta w zależności za ile zaszalejesz hehe.gif

Teraz pasi ?

Myśl szybko bo wakacje już prawie a tu pionierski eksperyment się szykuje ideia.gif

Napisano

> rozbrojenia alarmu (no i tym samym otwiera sie centralny zamek)

> co mam zrobić gdy np. takowy pilocik ten oryginalny sie zepsuje?

> Jaka jest awaryjna procedura rozbrojenia alarmu?

Otwierasz samochód drugim kluczykiem, alarm oczywiście zadziała, wsiadasz i uruchamiasz samochód za pomocą drugiego kluczyka. Alarm powinien się wyłączyć. Tak to działa u mnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.