Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wspomagania kierownicy - kończy zywot ??

Featured Replies

Napisano

Zaczyna mnie przerażać ilośc zauwazanych ostatnio anomalii. Przy kręceniu na postuju kółkiem to w ewo to w prawo daje się słyszeć swoiste "wycie" , zawłaszcza jak dam trochę obrotów, gdzieś na poziomie 1500. W trakcie jazdy tego nie obserwuję (hałas toczenia jest wielokrotnie większy wink.gif ). Owe wycie nasila się w w skrajnie skręconych kołach w obydwie strony. Poziom płynu ok. Zastanawiam się czy to chwilowa przypadłośc, czy to początrek agonii. I teraz: czy jest to element naprawialny / regenerowalny czy wymienia się toto w całości. Jak znam życie to makaroni nie przewidział naprawy, ale może...?? W każdym razie używki chyba nie ma sensu qpować bo szrot następny zaliczyć można hmm.gif

Napisano

najpierw wymień płyn (jeżeli tego nie robiłeś)

jak to nic nie da, to niestety pompa do roboty lub wymiany

zależy co się w niej posypało - łożyska się wymienia...

Napisano
  • Autor

> najpierw wymień płyn (jeżeli tego nie robiłeś)

----dwa miechy temu płyn był uzupełniany...ale wymiany chyba nie było robione

> jak to nic nie da, to niestety pompa do roboty lub wymiany

> zależy co się w niej posypało - łożyska się wymienia...

----na razie jeździ - jak zacznie głosniej wyć to będe się zastanawiał. W najbliższych wydatkach mam tarcze + klocki

Napisano

U mnie też jest pobony objaw ze wspomaganiem - jest to objaw skręcenia kierownicą w pozycje maks (w lewo czy w prawo), a to co słychać to podwyższone ciśnienie na pompie i przelew płynu ... Już kilka osób mi mówiło że tak ma w VW ,Oplu, MB ...

Napisano
  • Autor

tja, ale nie chodzi mi o "syczenie" bo to to miałem też w bravce...tylko to najzwyczajniej w swiecie wyje ... może nie jest to głosne, ale wyraźnie słyszalne hmm.gif

Napisano

> tja, ale nie chodzi mi o "syczenie" bo to to miałem też w

> bravce...tylko to najzwyczajniej w swiecie wyje ... może nie

> jest to głosne, ale wyraźnie słyszalne

w toledziaku mialem tak samo. wylko przy maksymalnie skreconych kolach. podobno to normalne dla VAG... ale we fiacie tego nie zaobserwowalem... crazy.gif

a pytanie z innej beczki (apropo pompy wspomagania).

na wolnych obrotach pompa ma strasznie mala wydajnosc i bardzo ciezko kreciu sie kierownica. wystarczy dodac gazu i problem znika. domniemam, ze wlasnie pompa siada... jakie moga byc tego koszty niewiem.gif

Napisano

> U mnie też jest pobony objaw ze wspomaganiem - jest to objaw

> skręcenia kierownicą w pozycje maks (w lewo czy w prawo), a to

> co słychać to podwyższone ciśnienie na pompie i przelew płynu

> ... Już kilka osób mi mówiło że tak ma w VW ,Oplu, MB ... ]

na skręconych maksymalnie kołach mają prawo się dziać różne dziwne rzeczy smile.gif

Napisano

Przy maksymalnie skręconych kołach u mnie też wspomaganie wydaje rózne dzwięki (trochę buczy czasami syczy) i jakby pompie jest ciężej. Mam tak zdaje się od początku czyli od ładny kilku tysięcy kilometrów. Zbytnio bym się tym nie przejmował jeśli nie masz innych objawów. (pęknięć, wycieków płynu, odczuwalnego dyskomfortu w działaniu wspomagania, , stuków, puków, zgrzytów) .Zresztą chyba nie jeździsz cały czas z maksymalnym skrętem kół yikes.gifsmile.gif

Napisano
  • Autor

będę jutro na kanale to sprawdzę czy nie ma jakichś wycieków. Z tym, że to wycie nie jest tylko w maksymalnych położeniach

Napisano
  • Autor

spawdz szczelnosc przewodow odchodzacych od pompy wspomagania jak sie poca to znaczy ze nieszczelne sa smirk.gif - oslabia dzialanie wspomagania

co do sykow na max skrecie to normalnie - co do huczenia to juz gorzej zlosnik.gif albo siada pompa albo za slabe cisnienie przez padajace przewody - moze cos jeszcze ale nie wiem hahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.