Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie materiały eksploatacyjne do C Xsara Picasso 1,8i

Featured Replies

Napisano

Pytam o materiały eksploatacyjne, bo na liczniku mojego nabytku (1,8i 16V, rok prod. 2002) jest 98 kkm i przy 100 kkm chciałbym zrobić ''porządny'' przegląd (oczywiście u mojego dobrego znajomego mechanika ) smile.gif

1. Olej silnikowy. Wiadomo, że Citroen ''poleca'' olej Total. Z naklejki wynika, że przy 80 kkm był wlany Total Quarz 9000 czyli inaczej mówiąc 5W/40. W mojej karierze motoryzacyjnej (i moich znajomych) używałem Lotos Syntetic 5W/40 lub Dynamic 0W/40. Obydwa oleje spełniały moje i moich znajomych oczekiwania (w różnych samochodach: Daewoo Matiz, Nexia, Lanos, Opel Astra I i II, Renault Clio, BMW 316i). Chciałbym i do Pikusia taki zalać. Słyszałem, że 4 litry powinny styknąć - prawda?

2. Płyn chłodzący. Znów pewnie jest jakiś wymysł Citroena. Czy np. taki Dynagel 2000 podejdzie? Ile płynu wchodzi do Pikusia 1,8i?

3. Płyn hamulcowy. Czy można zastosować DOT-4?

4. Olej w skrzyni biegów. Wymieniać teraz? Jakie parametry musi spełniać (czyli jakie ''X''W/''Y'')? Ile go wchodzi do takiej skrzyni biegów?

5. Świece zapłonowe. Wiem, że Citroen wsadza jakieś Equem. Czy można dać np. NGK? A ile elektrod - 1 czy więcej? Zaniedługo pewnie zgazuję Pikusia, więc i to trza brać pod uwagę - słyszałem, że ISKRA robi specjalne świece do gazu....?

6. Pasek i rolki rozrządu. Czy pasek Gates i rolki (napinacz i prowadząca) SKF to dobry wybór?

7. Szczęki i klocki hamulcowe. Jak sprzwdzić jaki jest system (Lukas czy Bosch)? Wiem, że najlepsze są Ferodo (miałem w Matizie) ale czy są jakieś inne dobre?

Napisano

> 1. Olej silnikowy. Wiadomo, że Citroen ''poleca'' olej Total. Z

> naklejki wynika, że przy 80 kkm był wlany Total Quarz 9000 czyli

> inaczej mówiąc 5W/40. W mojej karierze motoryzacyjnej (i moich

> znajomych) używałem Lotos Syntetic 5W/40 lub Dynamic 0W/40.

> Obydwa oleje spełniały moje i moich znajomych oczekiwania (w

> różnych samochodach: Daewoo Matiz, Nexia, Lanos, Opel Astra I i

> II, Renault Clio, BMW 316i). Chciałbym i do Pikusia taki zalać.

> Słyszałem, że 4 litry powinny styknąć - prawda?

Mozesz lac dowolny syntetyk 5W-40 lub polsyntetyk 10W-40 do tego silnika. Z 0W-40 lub 5W-30 raczej nie eksperymentuj w tym silniku. Do silnika wchodzi 4,3 litra oleju.

> 2. Płyn chłodzący. Znów pewnie jest jakiś wymysł Citroena. Czy np.

> taki Dynagel 2000 podejdzie? Ile płynu wchodzi do Pikusia 1,8i?

Citroen stosowal najczescie produkt BASF (Glysantin G33). Nie jesto on dostepny w naszym kraju poza ASO (w ASO wystepuja jako gotowy plyn lub koncentrat). Mozesz wlac dowolny produkt przeznaczony do aut z aluminiowymi silnikami i chlodnicami. Plynu chlodzacego wchodzi okolo 6,5 litra.

> 3. Płyn hamulcowy. Czy można zastosować DOT-4?

Nawet trzeba. Polecam ATE DOT-4 Typ200, bedziesz mial spokoj na 3 lata.

> 4. Olej w skrzyni biegów. Wymieniać teraz? Jakie parametry musi

> spełniać (czyli jakie ''X''W/''Y'')? Ile go wchodzi do takiej

> skrzyni biegów?

Mozna teraz przy okazji wymiany rozrzadu, oleju w silniku itd.

Olej wylacznie 75W-80 z przeznaczeniem do skrzyn aut francuskich. Kup albo w ASO (2 litry za 80 PLN) a jeszcze bardziej polecam polsyntetyk Motul Motylgear 75W-80 (90 PLN za 2 litry). Oleju wchodzi 1,8 litra.

> 5. Świece zapłonowe. Wiem, że Citroen wsadza jakieś Equem. Czy można

> dać np. NGK? A ile elektrod - 1 czy więcej? Zaniedługo pewnie

> zgazuję Pikusia, więc i to trza brać pod uwagę - słyszałem, że

> ISKRA robi specjalne świece do gazu....?

NGK sa przereklamowane, nigdy mi silniki Citroena na nich dobrze nie dzialaly. Zaloz Eyquem RFN52HZ, ewentualnie Bosch FR8ME lub Champion REC9YCL. Nie wiem czy Iskra ma swiece "gazowe" do Twojego silnika (EW7J4).

> 6. Pasek i rolki rozrządu. Czy pasek Gates i rolki (napinacz i

> prowadząca) SKF to dobry wybór?

SKF ok. Pasek raczej Dayco lub ContiTech.

> 7. Szczęki i klocki hamulcowe. Jak sprzwdzić jaki jest system (Lukas

> czy Bosch)? Wiem, że najlepsze są Ferodo (miałem w Matizie) ale

> czy są jakieś inne dobre?

Ferodo sa ok (choc czasem zdarzaja sie jakies wpadki, wiec kupuj w dobrym zrodle) i dosc tanie. Nieco drozsze sa ATE ale w pudelku ATE znajdziesz te same klocki jakie fabryka zaklada na pierwszy montaz czy tez ok. Valeo sa ok. Jak mi podasz numer VIN auta na priv to powiem jaki masz uklad hamulcowy.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odp. smile.gif

> Mozesz lac dowolny syntetyk 5W-40 lub polsyntetyk 10W-40 do tego silnika. Z 0W-40 lub 5W-30 raczej nie eksperymentuj w tym silniku. Do silnika wchodzi 4,3 litra oleju.

Super. Właśnie kupiłem w Makro (zawsze tam kupowałem) 4 l Lotosa Syntetic 5W-40 za 97 zł. Gdzie indziej kosztuje ponad 120 zł. smile.gif Po Matizie mam jeszcze trochę takiego w butelce 1 l, więc styknie. smile.gif

> Citroen stosowal najczescie produkt BASF (Glysantin G33). Nie jesto on dostepny w naszym kraju poza ASO (w ASO wystepuja jako gotowy plyn lub koncentrat).

Jak zwykle..... smile.gif

> Mozesz wlac dowolny produkt przeznaczony

> do aut z aluminiowymi silnikami i chlodnicami.

Czyli może być Dynagel 2000. Przyzwyczaiłem się do niego.... smile.gif

> Plynu chlodzacego wchodzi okolo 6,5 litra.

Sporo.... smile.gif

> Nawet trzeba. Polecam ATE DOT-4 Typ200, bedziesz mial spokoj na 3 lata.

W matizie wymieniałem płyn hamulcowy co 2 lata. Więc i w Pikusiu tak będę robił. Przyzwyczajenie drugą naturą.... smile.gif

> Mozna teraz przy okazji wymiany rozrzadu, oleju w silniku itd. Olej wylacznie 75W-80 z przeznaczeniem do skrzyn aut francuskich.

No tak. Do Matiza też był ''dedykowany'' Quaker State z rysunkiem Matiza na butelce.... smile.gif A ponadto do MAtiza wchodziło 2,1 l. Czyżby Pikuś miał ''mniejszą'' skrzynię biegów?? smile.gif

> NGK sa przereklamowane, nigdy mi silniki Citroena na nich dobrze nie dzialaly.

Z kolei na forum Picasso NGK chwalą. Ja w Matizie używałem Bosch, Iskra i na koniec NGK (wymieniałem co 30 tys km). I te ostatnie były najlepsze. smile.gif

> Zaloz Eyquem RFN52HZ, ewentualnie Bosch FR8ME lub Champion REC9YCL.

Jeśli już to chyba wybiorę te pierwsze. O Championach słyszałem kiepskie opinie. smile.gif

> SKF ok. Pasek raczej Dayco lub ContiTech.

No cóż, jak tak mówisz to kupię ContiTech. Choć do Matiza wszyscy userzy polecali Gatesa (i ja też taki miałem)... smile.gif

> Ferodo sa ok (choc czasem zdarzaja sie jakies wpadki, wiec kupuj w dobrym zrodle) i dosc tanie. Nieco drozsze sa ATE ale w pudelku ATE znajdziesz te same klocki jakie fabryka zaklada na pierwszy montaz czy tez ok. Valeo sa ok.

Czyli wybiorę albo Ferodo albo Valeo. smile.gif

PS. W końcu Picasso to taki większy brat Matiza, więc muszą mieć coś wspólnego oprócz ładnych kształtów.... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.