Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z rozruchem

Featured Replies

Napisano

Chciałby prosić was o pomoc bo nie mam pojęcia co może być z kropkiem. Pisałem już wcześniej ale nieotrzymałem większej pomocy lub niebyło to, to. Może tym razem gdy opiszę wszystko dokładnie to ktoś wpadnie na jakieś rozwiązanie.

Na początku przypominam że samochód to Punto 1,7 TD

Od czego się zaczęło. Mianowicie przy zapalaniu samochód ledwo kreci by po chwili odpalić bez problemu. Wydawało by się że to akumulator ale zabrałem go do domu podładowałem i nic może trochę lepiej ale też problem ten sam (trochę szybciej zapalił) spróbowałem na innym akumulatorze; to samo. Wydaje się tak jakby nie mógł na początku uciągnąć by po chwili odpalić bez problemu. Po zapaleniu chodzi bez problemu nie trzęsie obroty nie skaczą wszystko w porządku, żadnego pływu nie ubywa. Przy zapalaniu słychać tak jakby szum wody nie wiem do czego za bardzo to porównać. Jak już zapali i go zaraz zgasimy to odpala bez problemu jednak po przejechaniu 10 -15 km po zgaszeniu auta gdy chcemy je odpalić to problem zaczyna się od nowa.

Było tak. Do sobotniego poranka kiedy kończył się przegląd wymieniłem Linke hamulca ręcznego z garażu podjechałem pod dom i wszedłem do niego na chwile. Wsiadam przekręcam kluczyk a tu cisza, kompletnie nic jakież było moje zdziwienie.

Pomyślałem rozrusznik przeczytałem opisy z orga na temat naprawy. Wszystko wykonałem identycznie choć rozrusznik trochę się różnił od tych na zdjęciach. Wymieniłem szczotki oraz oczyściłem całość. Myślałem że to pomoże. Ale nic nadal lipa. Wsiadam przekręcam kluczyk lampki się zapalają po chwili gaśnie od podgrzewania świec wszystko tak jak powinno ale nadal nic. Rozrusznik jest dobry i wybija po złożeniu był sprawdzony. Może to coś z elektroniki albo jakiś przepalony przekaźnik. Byłbym wdzięczny za jakieś rozwiązania i podpowiedzi co do naprawy. Z góry dziękuję

Napisano

Sprawdź włącznik rozrusznika, albo najlepiej go wymień, nie jest drogi. Sprawdź też umasowienie silnika (linka od - akumulatora do skrzyni biegów) i zasilanie rozrusznika (linka od + akumulatora do włącznika rozrusznika i od włącznika do rozrusznika). Odkręć wszystkie zaciski śrubowe między akumulatorem a rozrusznikiem, wyczyść papierem ściernym lub szczotką drucianą i skręć na smarze miedziowym.

Jak nie pomoże to sprawdź luzy zaworowe na zimnym silniku (czy nie są za małe).

Napisano
  • Autor

> Sprawdź włącznik rozrusznika, albo najlepiej go wymień, nie jest

> drogi. Sprawdź też umasowienie silnika (linka od - akumulatora

> do skrzyni biegów) i zasilanie rozrusznika (linka od +

> akumulatora do włącznika rozrusznika i od włącznika do

> rozrusznika). Odkręć wszystkie zaciski śrubowe między

> akumulatorem a rozrusznikiem, wyczyść papierem ściernym lub

> szczotką drucianą i skręć na smarze miedziowym.

> Jak nie pomoże to sprawdź luzy zaworowe na zimnym silniku (czy nie są

> za małe).

Jak można sprawdzić czy działa ten włacznik rozrusnzika w którym miejscu dokłądnie sie znajduje ??

Napisano

A słychać po przekręcenu kluczyka jak chcesz zapalić takie cyknięcie, lub może było wcześniej słychać. Ja tak miałem jak się bendix zaciął. Sprawdź zasilanie rozrusznika, jak jest ok, to wsłuchaj się czy jest takie cyknięcie czy nie. Generalnie chodzi aby stwierdzic co z rozrusznikiem, jak jest ok to trzeba szukać gdzie indziej ale na to bym ja stawiał.

Napisano
  • Autor

> A słychać po przekręcenu kluczyka jak chcesz zapalić takie cyknięcie,

> lub może było wcześniej słychać. Ja tak miałem jak się bendix

> zaciął. Sprawdź zasilanie rozrusznika, jak jest ok, to wsłuchaj

> się czy jest takie cyknięcie czy nie. Generalnie chodzi aby

> stwierdzic co z rozrusznikiem, jak jest ok to trzeba szukać

> gdzie indziej ale na to bym ja stawiał.

wcześniej było słychać teraz nie

Napisano

> Jak można sprawdzić czy działa ten włacznik rozrusnzika w którym

> miejscu dokłądnie sie znajduje ??

69_1182168690_thumb.jpg

To ta metalowa puszka nad silnikiem rozrusznika. Ma 2 zaciski śrubowe - jak je zewrzesz (śrubokrętem, kluczem płaskim) powinien się włączyć silnik rozrusznika (ale nie pociągnie silnika). Ma też styk niskoprądowy, jak podasz +12V na ten styk to włącznik powinien "trzasnąć" (elektromagnes przesunie rdzeń, który zazębi zębatkę sprzęgającą z zębatką na kole zamachowym oraz zewrze ze sobą 2 zaciski śrubowe) a rozrusznik powinien zakręcić silnikiem.

73_1182169124.jpg

Ta krótsza śruba służy do podłączenia do rozrusznika, dłuższa (30) do + z akumulatora, masa jest na obudowie a styk (50) służy do załączania włącznika (masa na obudowie i + na styk 50).

P.S.

Bez podpięcia do silnika rozrusznika włącznik nie zadziała, bo jest włączony szeregowo z uzwojeniem silnika rozrusznika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.