Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CZY TO CZUJNIK TEMPERATURY???

Featured Replies

Napisano

Witam

W moim bravo 1.6 98r niedawno pojawił sie następujący problem. Auto dziwnie zachowuje sie na benzynie. Gdy silnik jest zimny można powiedzieć że odpala normalnie ale po kilkudziesieciu sekundach obroty zaczynaja swirowac i delikatnie wachac sie i spadac. Zaczyna smierdziec benzyna a jak przegazuje silniek dziwnie chodzi i z wydechu wydobywa sie czarny dym. Jakby zalewało.... smile.gif

Sytuacja na rozgrzanym silniku jest taka ze przy odpaleniu obroty momentalnie spadaja i tyle chyba ze przygazowuje i jakos tam chodzi ale kultura pracy daleko odbiega od idealu przy 2 tys szarpie wali dymem itd.

Dodatkowo zauwazylem ze cos nie tak jest ostatnio z temperatura. Otoż wiatraczek wlacza sie dopiero po 3 kresce ponad norma i non stop sie grzeje w ten sposob.

Na LPG problemow z jazdą i kulturą pracy silnika nie ma. Wszystko jest OK.

Natomiast pozostaje problem z tą podwyższoną temperaturą to pozostaje bez zmian na LPG i na Pb

Czy to coś nie halo z wtryskiwaczami czy moze ten czujnik temperatury? Jeśli tak to gdzie on jest? Ile mniej wiecej kosztuje? i czego właściwie temperature podaje? I czy wymiana tej czesci jest kłopotliwa?

Z góry dzieki i pozdro

Napisano

Miałem takie objawy jak miałem źle ustawioną emulację sondy na gazie i wtedy identyczne objawy na benie jak u Ciebie. Po zmianie sondy na masę wszystko jest ok.

Napisano
  • Autor

> Miałem takie objawy jak miałem źle ustawioną emulację sondy na gazie

> i wtedy identyczne objawy na benie jak u Ciebie. Po zmianie

> sondy na masę wszystko jest ok.

Heh ok ale co to znaczy USTAWIĆ SONDE NA MASE?:)

Napisano

Może masz układ chłodzenia zapowietrzony. Bravo masz z klimą?? U mnie czujnik odpowiadający za załączanie wiatraka jest wkręcony w chłodnicę obok zbiorniczka wyrównawczego. Zkolei czujnik odpowiadający za wskazówkę na desce jest przy termostacie. Pierwszy z brzegu ( powinieneś mieć dwa)

Napisano
  • Autor

> Może masz układ chłodzenia zapowietrzony. Bravo masz z klimą?? U mnie

> czujnik odpowiadający za załączanie wiatraka jest wkręcony w

> chłodnicę obok zbiorniczka wyrównawczego. Zkolei czujnik

> odpowiadający za wskazówkę na desce jest przy termostacie.

> Pierwszy z brzegu ( powinieneś mieć dwa)

Tak mam z klimą I najlepsze jest to że jak właczam klime to temperatura wraca do normy....

Napisano

Jak auto jest na gazie to sterownik ma podawać na komp benzynowy masęn (-) a nie symulację. Ot cała filozofia. U mni początkowo miałem ustawioną symulację na typową i też chodziło jak zmieniłem na auto to robił dokładnie to samo co u Ciebie. Po przeczytaniu kilku postów i zasięgnięciu wiadomości z netu dowiedziałem się że w tym silniku sumulacja ma być ustawiona na masę tak zrobiłem i zero problemów auto jeździ na benie i na gazie.

Napisano
  • Autor

> Jak auto jest na gazie to sterownik ma podawać na komp benzynowy

> masęn (-) a nie symulację. Ot cała filozofia. U mni początkowo

> miałem ustawioną symulację na typową i też chodziło jak

> zmieniłem na auto to robił dokładnie to samo co u Ciebie. Po

> przeczytaniu kilku postów i zasięgnięciu wiadomości z netu

> dowiedziałem się że w tym silniku sumulacja ma być ustawiona na

> masę tak zrobiłem i zero problemów auto jeździ na benie i na

> gazie.

Ok czyli rozumiem ze mam sie udac do gazownikow i oni maja cos z tym zrobic, znaczy sie to o czym mowisz. Bo w sumie zaczyna mi sie to skladac w pewna calosc gdyz te objawy zaczely wystepowac po zmianie komputera gazowego

Napisano

Jeśli chciałbyś wymienić (kupić) "czujnik temperatury cieczy chłodzącej systemu wtryskowo-zapłonowego i zestawu wskaźników" (taką ma nazwę), to chciałbym cię poinformować, że ja kupiłem go za 54.40 zł. Wpprawdzie wziąłem do brava 1,2 SX ale ten sam pasuje do 1,6 (wg opisu). Niestety mam inny problem niż twój, bo nie włącza mi się wentylator i gotuje się płyn. Wymiana ww. czujnika, termostatu, płynu i zwartego przekaźnika małych obrotów nic nie pomogła. Komputer nie podaje +12V do uruchomienia tego przekaźnika.

Napisano

Tak dokładnie niech gazownik zmieni symulację sondy lambda na podłączoną do masy. A Ty możesz się upewnić czy mam rację. Odepnij na jakąś minutę aku, po tej operacji przed odpaleniem auta przekręć kluczyk żeby zapaliły się kontrolki, ale nie odpalaj po kilku sekundach cofnij kluczyk i później noramlnie odpal auto na benzynie. Nie przełączaj na gaz jak po chwili obroty się ustabilizują możesz potestować auto na benie. Powinno być wszystko w porządku wtedy będziesz pewin że masz źle ustawioną symulację lambdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.