Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podpięcie wakuometru [889]

Featured Replies

Napisano

Na stronce klubowej wyczytałem, że waku można podpiąć do wspomagania hamulców (tutaj jednak wole nic nie motać) oraz do map sensora, tylko nie wiem gdzie sie on znajduje. Poniżej wrzucam parę fotek z komory silnika, pokażcie w który przewód należy się wpiąć. Druga sprawa to przewody podciśnieniowe. Byłem dzisiaj w sklepie i mi zaproponowano czarne, igielitowe o srednicy zewnętrznej 15mm (cieżko sie to bedzie przeciagać do środka) po atrakcyjnej cenie 17 zł/mb sick.gif W taki przewód mam się zaopatrzyć?

11gk0.th.jpg

22tj3.th.jpg

33ff9.th.jpg

Napisano

> Na stronce klubowej wyczytałem, że waku można podpiąć do wspomagania

> hamulców (tutaj jednak wole nic nie motać) oraz do map sensora,

> tylko nie wiem gdzie sie on znajduje. Poniżej wrzucam parę fotek

> z komory silnika, pokażcie w który przewód należy się wpiąć.

> Druga sprawa to przewody podciśnieniowe. Byłem dzisiaj w sklepie

> i mi zaproponowano czarne, igielitowe o srednicy zewnętrznej

> 15mm (cieżko sie to bedzie przeciagać do środka) po atrakcyjnej

> cenie 17 zł/mb W taki przewód mam się zaopatrzyć?

podpiąć sie możesz pod każdy wężyk wychodzący poniżej przepustnicy

mapsensor to taka mała kostka wielkości ok pudełka zapałek, tam jest podłączony wężyk i kostka z 3ma kablami

jeśli chodzi o sam wężyk to zobacz w sklepach z rybkami, może się okazać że będzie go zasysać, ale nie powinno być źle, u kuzyna taki zakładałem, jak będzie zły to i tak kosztuje grosze więc nie stracisz

albo przewody do spryskiwaczy

Napisano

Podłaczenie do serwa elegancko da się zrobić mając trójnik ze spryskiwaczy z VW - ja tak mam i sprawuje się bardzo dobrze, a rurke do srodka poprowadź obok linki prędkościomnierza w ściance grodziowej, jest tam przygotowane miejsce, tylko trzeba go przebić.

Napisano

wszystko zalezy co chcesz mierzyc tym wakuometrem.

w silnikach gaznikowych mial on sens po zamontowaniu tuz za gardziela na zlaczu gaznik-kolektor ssacy.

w pojazdach majacych sterowanie elektroniczne skladem mieszanki ma to chyba jedynie sens zabawowo-edukacyjny ewentulanie diagnostyczny w ograniczonym zakresie.

wynika to z tego ze przy wtryskowym ukladzie nie masz wlasciwie skad sie dowiedziec przy jakim podcisnieniu masz minimalne spalaniem ktore komputer stara sie zawsze dobrac optymalnie w ramach realizacji swojego programu. i odwrotnie nie wiadomo czy przy podcisnieniach, ktore w gaznikowcu sugerowaly optymalne spalanie, tak bedzie w pojezdzie sterowanym elektronicznie.

przykladowo w polonezie przy podcisnieniu 55kPa byl biego jalowy a przy 30-55kPa najnizsze spalanie ale juz w maluchu najnizsze spalanie bylo przy 12-40kPa co dla poloneza oznaczalo spalanie nadmierne

tak gruby przewod nie jest potrzebny. raczej szukaj przewodu o mozliwie malej srednicy i mozliwie duzej sztywnosci. moze byc z tworzywa lub zbrojonej gumy.

sztywnosc tu jest o tyle wazna ze miekki w skutek podcisnienia bedzie sie zapadal co cala instalacje czyni bezsensowna.

najlepsza bylaby kapilara z miedzi, taka jak stosowana w lodowkach przy skraplaczach albo termostatach. na pewno sie da ja dostac z odpadow w firmach zajmujacych sie klimatyzacja pomieszczen lub instalacja agregatow chlodniczych.

sa one o sr. okolo 3mm i wykonane z wyzarzonej miedzi ktora mozna latwo wyginac do dowolnego ksztaltu na butelce. wazne jest abyh jej nie zaginac, promien giecia musi byc duzy zeby sie kapilara nie zalamala. przy silniku musi byc skrecona w kilka zwojow o sr. ok 5-10cm bo pracujacy silnik inaczej ja z czasem "ukiwa"

reasumujac, w ukladach wtryskowych najlepszym rozwiazaniem jest urzadzenie liczace ilosc otwarc wtryskiwacza i czas wtrysku, czyli popularnie zwany komputer.

milych experymentow!

Napisano

uhuhu ale z pod dekielka to sie panu brzydko silniczek olejem ślini wink.gif

Napisano

> uhuhu ale z pod dekielka to sie panu brzydko silniczek olejem ślini

TTTM - jak się lśni to znak, że jeszcze jest grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Oka, przelecę jeszcze po paru motoryzacyjnych i może zacznę coś motać. Co do oleju to uszczelka już leży od 2 miesięcy tylko jakoś czasu brak sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.