Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Fka] diagnoza : poduszka pod silnikiem

Featured Replies

Napisano

W zwiazku z tematem: >Watek -TEMAT< wzielem sie do roboty drive.gif

A wiec dzisiaj przyjechałem do domu i wzielem sie do ogledzin samochodu. Niestety niedysponowalem kanałem ... wiec podnioslem samochod na lewarku i drugim (do ciezarowych wsparlem od dołu ) i jeszcze kołkami z lisciastego drewna wiec bylo bezpiecznie.

Tak wiec zaczęłem od wyczyszczenia filtra powietrza. pozniej przyjrzałem sie wszystkim węzykom pompy wtryskowej ... wymienilem te od podcisnienia(W DTLu od kolektora ssacego i te co ida od czujnika temperatury) paliwowy obadalem i pozadnie mocowałem wiec wszystko przy pompie OK(chodz to zaduzo powiedziane - powiedzmy na moje oko OK 893goodvibes.gif ).

Nastepnie unioslem samochod i wsliznełem sie podspud (gleboko głeboko) i zaczęłem przyglądac sie temu dlaczego moj samochod zostawia plamy mokre PRZYCZYNY:

- filtr oleju chyba zle dokrecony

- uplyw oleju przy misce olejowej przepuszcza na tej podkladce i srubie

- sruba do dokrecania wylewu oleju moczy sie

co do wszystkich wymienionych na wymianie oleju Powiem zeby poządnie to uszczelnili

Myslicie ze miedziana podkladka wystarczy ? ewidentie puszcza w miejscu polacznia przewodu z miska olejowa (probowalem dokrecic ale wyglada na dokrecona - moze nie ma podkladki nie sprawdzałem)

Ostatnia sprawa to je***ne szarpanie ... samochodem angryfire.gif

Otoz nastapił przełom (tak mysle) ... Obadałem poduszki (bez kanalu jak wczesniej mowilem 893goodvibes.gif) no i macajewem wszysko ok. no ale ze mnie to nurtowalo wzielem i zaczełem kombinowac:

- pod sprzeglem poduszke (przy mocowaniu do jakiejs belki) dokrecilem (byla dokrecona ale nie dokonca)

- lewa (kolo filtra powietrza) tylko obadalem grinser006.gif

- prawą ... no z prawą to byl problem taki ze ona ma mocowanie w taki sposob ze mozna ja przesuwac na srubach w ramach wiekszych otworow ... zauwazylem ze dziwnie wychylona jest maksymalnie do zewnatrz...wiec co zrobilem ??? ... popuscilem ja na srubach i przesunełem maksymalnie do wewnatrz grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif wszystko dokrecilem itp

no i udalem sie na przejazdzke ... EFEKT : 3 krotnie(a nawet wiecej) mniej szarpie ... przy ruszaniu naprawde ostrym owszem czuc no ale Poduszki nie wymienialem ino zmienilem jej połozenie

Tak wiec najblizszym razem zaopatrze sie w poduchy (chyba wszystkie polece a co tam grinser006.gif) i je wymienie. Bylem dzis nawet w jednym sklepie motoryzacyjnym ale ceny w stylu:

90zl za 4maxa

240 za Febi

340 za niewiem jaka (ale to sprzedajacy stwierdzil ze to chyba pomylka systemu biglaugh.gif )

za jedna poduszke trochu za duzo. Poszukam w Gdansku pozadnych i tanszych ...

Wiecie czy Ruvielle robi poduszki pod silnik?

ok to tyle 893goodvibes.gif

czolem

Oberon

Napisano

Witam!

Kup Delco tam, gdzie Ci pisalem na Subislawa. Conajmniej jak sadze te 4-5 lat przejezdza. Ja wyrzucilem orginaly po 8 latach. A szarpanie bylo od conajmniej 3 lat. Tylko nie moglem wyczuc co to powoduje, oprocz tylnej. Bo ta sprawdzilem na najezdzie na parkingu przy ulicy Hynka, pisalem o tym.

Potrzebne 2 osoby, jedna za kolko i rusza -przod-tyl a druga obserwuje. To co ty zrobiles nie da zadnych wynikow. Samochod musi stac na kolach, poniewaz podnoszac luzujesz. Oprocz poduszek co poziomuja silnik, takze poloski, cos tam wplywaja na polozenie silnika.

Napisano
  • Autor

Taa wiem to raczej bylo w celach diagnozy zrobione ... mi podpada wlasnie ta pod akumulatorem poducha bo ...jakas dziwna oraz tylnia ... jutro podjade to sie dowiem co i jak bo te prowincjonalne sklepy motoryzacyjne narzucaja swoja marze 893goodvibes.gif

Ps. ma ktos sposob na cieknacy wylew oleju z miski opisany w poscie wyzej?

czolem

Oberon

Napisano

340zł poduszka, to możliwe. Wymieniałem poduszkę od strony rozrządu (chyba ta, wymieniałem wszystkie), a że mam automat to tam jest inna poduszka niż w manualach i dostępna jest tylko w orginale i dałem za nią w ASO 360 zł

Napisano
  • Autor

> dałem za nią w ASO 360 zł

o kutwa boje_sie.gif istny błąd systemu ...cenowego screwy.gif

Napisano

> o kutwa istny błąd systemu ...cenowego

Wcale nie. Tylko tam mogłem ją kupić i dlatego walneli taką cene, a musiałem bo samochód 'chodził' razem z silnikiem. Zamiennika nigdzie nie dostałem.

A zamienniki które kupiłem to dałem ok 80-100 za szt. Ogólnie to masz 3 poduchy

Napisano
  • Autor

> dlatego walneli taką cene, a

O to mi chodzilo

> Ogólnie to masz 3 poduchy

Wiem dzis wszystkie dokładnie zmacałem grinser006.gifgrinser006.gif

pozdrawiam

Oberon

Napisano
  • Autor

No i kurde mega wkurzony jestem angryfire.gif

Zakupilem poduche w Intercarsie najpierw stwierdzilem ze wymienie tą co mo podpada - tą pod akumulatorem co jest

Wymieniłem odpalam a auto zaczyna pracować jak traktor... trząść się i drgać

Poduszka miała twardszą gumę no i narazie kicha... a auto jak szarpało tak szarpie angryfire.gif a do tego drga całe

Jakie są szanse ze to "się ułozy"? Bo z tydzien pojeżdze tak jesli sie nie ułozy wróce chyba do starej (orginalnej GM) sciana.gifsciana.gif

Napisano

> No i kurde mega wkurzony jestem

> Zakupilem poduche w Intercarsie najpierw stwierdzilem ze wymienie tą

> co mo podpada - tą pod akumulatorem co jest

> Wymieniłem odpalam a auto zaczyna pracować jak traktor... trząść się

> i drgać

> Poduszka miała twardszą gumę no i narazie kicha... a auto jak

> szarpało tak szarpie a do tego drga całe

> Jakie są szanse ze to "się ułozy"? Bo z tydzien pojeżdze tak jesli

> sie nie ułozy wróce chyba do starej (orginalnej GM)

Usztywniles silnik, a ja zaczynalem od tej z tylu. Teraz wymienilem obie z przodu i jest "miod i malina". Nie szarpie, silnik dostal inna kulture i przy jezdzie i na wolnych obrotach smile.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.