Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ma doswiadczenie w zakladaniu kolektora rallye do xsi?

Featured Replies

Napisano

Witam.

mam takie pytanie czy ktos ma jakies wiadomosci albo gdzies na forum widzial, albo moze ktos robił taką rzecz jak przekladanie kolektora ssącego od silnika 1,3 rallye do silnika 1,4xsi? Moze gdzies na francuskim forum albo co?

Sprawa jest tego typu ze niemoge sie dogadac z wolnymi obrotami które jak wiadomo w xsi sa sterowane za pomocą takiego silniczka krokowego na przewodzie powietrznym, a w rallye jest inne sterowanie i wogle inny silniczek. Druga rzecz to troche sie dziwnie wkreca na obroty bo jak mu lekko musne gazem to dopero za chwile wchodzi na obroty.

Czy ktos cos wie w tym temacie?

Napisano

> Witam.

> mam takie pytanie czy ktos ma jakies wiadomosci albo gdzies na forum

> widzial, albo moze ktos robił taką rzecz jak przekladanie

> kolektora ssącego od silnika 1,3 rallye do silnika 1,4xsi? Moze

> gdzies na francuskim forum albo co?

> Sprawa jest tego typu ze niemoge sie dogadac z wolnymi obrotami które

> jak wiadomo w xsi sa sterowane za pomocą takiego silniczka

> krokowego na przewodzie powietrznym, a w rallye jest inne

> sterowanie i wogle inny silniczek. Druga rzecz to troche sie

> dziwnie wkreca na obroty bo jak mu lekko musne gazem to dopero

> za chwile wchodzi na obroty.

> Czy ktos cos wie w tym temacie?

Jak sie interesowalem modyfikacjami silnika jaki masz w XSi (akurat w AX GTi taki sam jest) to znalazlem w sieci na zachodnich stronach informacje o takiej modyfikacji w 106 XSi. Poszukaj za pomoca googla bo dzis nie jestem juz w stanie podac linkow. Nam sie udalo w koncu bez zmiany plastikowego kolektora i na oryginalnej przepustnicy wydusic ponad 130 KM i byloby wiecej ale nie dalo sie juz polac bardziej paliwem i w sumie za ubogo bylo (pewnie po zmianie wtryskow i podniesieniu cisnienia paliwa jeszcze byloby lepiej).

Pokombinowalbym na Twoim miejscu tak aby pozostal oryginalny regulator wolnych obrotow od 1.4XSi zamiast tego z 1.3Rallye (a co z przepustnicami, razem z kolektorem alu dales tez przepustnice czy przepustnica zostala od 1.4?).

Napisano

Misior mecz Piter-a mecz cfaniaczek.gif Kolega ma wiedze i 3a ja spozytkowac zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak sie interesowalem modyfikacjami silnika jaki masz w XSi (akurat w

> AX GTi taki sam jest) to znalazlem w sieci na zachodnich

> stronach informacje o takiej modyfikacji w 106 XSi. Poszukaj za

> pomoca googla bo dzis nie jestem juz w stanie podac linkow. Nam

> sie udalo w koncu bez zmiany plastikowego kolektora i na

> oryginalnej przepustnicy wydusic ponad 130 KM i byloby wiecej

> ale nie dalo sie juz polac bardziej paliwem i w sumie za ubogo

> bylo (pewnie po zmianie wtryskow i podniesieniu cisnienia paliwa

> jeszcze byloby lepiej).

> Pokombinowalbym na Twoim miejscu tak aby pozostal oryginalny

> regulator wolnych obrotow od 1.4XSi zamiast tego z 1.3Rallye (a

> co z przepustnicami, razem z kolektorem alu dales tez

> przepustnice czy przepustnica zostala od 1.4?).

Zostawiłem regulator wolnych obrotów ten co miałem a przepustnica jest od rallye.

Znalazlem na forum francuskim cos takiego:

http://forum.106xsi.net/viewtopic.php?t=4449

gdzie widac ze trzeba przewiercic na wylot czujnik polozenia przepustnicy oraz zamontowac go odwrotnie, oraz trzeba zastosowac zamiast tamtego silniczka krokowego taki króciec gdzie bedzie doprowadzone powietrze z mojego regulatora.

Ale tu sie nasuwa pytanie, bo jak widac na samym dole na zdjeciu jest otwór przed przepustnica i czy trzeba go zaslepic czy nie?

Ten kruciec znalazłem ze musi wygladac mniej wiecej tak

No tylko niewiem wlasnie jakiej on ma byc długosci, tak zeby zatkal otwór zamiast krokowego i tylko miał ten przelot 5mm?

Napisano

> Zostawiłem regulator wolnych obrotów ten co miałem a przepustnica

> jest od rallye.

> Znalazlem na forum francuskim cos takiego:

> http://forum.106xsi.net/viewtopic.php?t=4449

> gdzie widac ze trzeba przewiercic na wylot czujnik polozenia

> przepustnicy oraz zamontowac go odwrotnie,

Ale rzezba smile.gif Takie zabieg rozszczelni ten potencjometr, wiec trzeba tam dac jakies uszczelnienie miedzy jego obudowe a obudowe przepustnicy.

> oraz trzeba

> zastosowac zamiast tamtego silniczka krokowego taki króciec

> gdzie bedzie doprowadzone powietrze z mojego regulatora.

> Ale tu sie nasuwa pytanie, bo jak widac na samym dole na zdjeciu

> jest otwór przed przepustnica i czy trzeba go zaslepic czy nie?

Tym otworem normalnie pobierane jest powietrze do regulatora, ktory bedzie zastapiony kroccem, wiec juz sie ten otowor na nic nie przyda.

> Ten kruciec znalazłem ze musi wygladac mniej wiecej tak

> No tylko niewiem wlasnie jakiej on ma byc długosci, tak zeby zatkal

> otwór zamiast krokowego i tylko miał ten przelot 5mm?

No jaka dokladnie srednice i dlugosc ma miec krociec wchodzacy w miejsce krokowego to nie wiem. Maja przepustnice z wyjetym krokowcem w reku trzeba to zmierzyc poprostu.

Napisano
  • Autor

Ale przeciez ten potencjometr to az taki szczelny nie musi byc? jakos na silikonie sie osadzi moze i bedzie grinser006.gif

A sprawa z tym otworem i króccem to wyglada tak ze jezeli zrobie ten króciec taki dlugi zeby zatkal otwor, to on zatka ale ten otwór wlasnie co idzie z dołu. I to wtedy nic nieda bo sie nie bedzie przedostawało powietrze za przepustnice. Chyba ze ten otwór ma byc nie przelotowo tylko ma wychodzic do góry?

Kurde nie znam francuskiego bo bym wiedzial czy kolesiowi to cos dało wogole czy nie?

Jakie Wy tam mieliscie jeszcze przeróbki w tym silniku ze bylo 130KM? Ja mam narazie wałek peugeot sport, obrobioną głowice -1mm, dolot na wzór K&N i wywazony uklad tlokowo korbowy. Co jeszcze mozna przerobic?

Napisano
  • Autor

> Ale przeciez ten potencjometr to az taki szczelny nie musi byc? jakos

> na silikonie sie osadzi moze i bedzie

> A sprawa z tym otworem i króccem to wyglada tak ze jezeli zrobie ten

> króciec taki dlugi zeby zatkal otwor, to on zatka ale ten otwór

> wlasnie co idzie z dołu. I to wtedy nic nieda bo sie nie bedzie

> przedostawało powietrze za przepustnice. Chyba ze ten otwór ma

> byc nie przelotowo tylko ma wychodzic do góry?

> Kurde nie znam francuskiego bo bym wiedzial czy kolesiowi to cos dało

> wogole czy nie?

> Jakie Wy tam mieliscie jeszcze przeróbki w tym silniku ze bylo 130KM?

> Ja mam narazie wałek peugeot sport, obrobioną głowice -1mm,

> dolot na wzór K&N i wywazony uklad tlokowo korbowy. Co

> jeszcze mozna przerobic?

Do tego postu powyzej dodam pytanie za 100punktów: czy sie oplaca to wogole robic?

Napisano

> Ale przeciez ten potencjometr to az taki szczelny nie musi byc? jakos

> na silikonie sie osadzi moze i bedzie

> A sprawa z tym otworem i króccem to wyglada tak ze jezeli zrobie ten

> króciec taki dlugi zeby zatkal otwor, to on zatka ale ten otwór

> wlasnie co idzie z dołu. I to wtedy nic nieda bo sie nie bedzie

> przedostawało powietrze za przepustnice. Chyba ze ten otwór ma

> byc nie przelotowo tylko ma wychodzic do góry?

Normalnie to przez ten otowr idzie powietrze sprzed przepustnicy na ruchomy grzybek regulatora wolnych obrotow. Grzybek jest zaworkiem i puszcza odpowiednia ilosc powietrza za przepustnice. Krociec zastepuje regulator czyli jest to rurka podajaca powietrze od razu do otworu podajacego powietrze za przepustnice. Druga strona rurki krocca jest podlaczona do rurki gumowej idacej od starego regulatora.

> Kurde nie znam francuskiego bo bym wiedzial czy kolesiowi to cos dało

> wogole czy nie?

Jesli juz to dala wieksza przepustnica.

> Jakie Wy tam mieliscie jeszcze przeróbki w tym silniku ze bylo 130KM?

> Ja mam narazie wałek peugeot sport, obrobioną głowice -1mm,

> dolot na wzór K&N i wywazony uklad tlokowo korbowy. Co

> jeszcze mozna przerobic?

Ja mialem odelzony uklad korbowo-tlokowy (szlifowany i polerowany wal oraz korbowody), odelzone kolo zamachowe, obrobiona glowica (powiekszone kanaly, mocno splanowana), dosc ostry walek+regulowane kolko, wstawione zawory od silnika 1.6i 8V (zawory dodatkowo odelzone i zrobione na 3 katy) z podwojnymi sprezynami. Zmodyfikowany komputer (program strojony na sondzie AFR i hamowni, zdjety limiter obrotow - silnik krecil sie do 9000). Kolektor wydechowy 4w2w1 na grubych rurach (od rallycrossowego Puga 1600 8V), wydech bez kata na rurze 2" i z koncowym tlumikiem przelotowym.

Silnik mial slaby dol i zaczynal ostro zyc powyzej 4000 (najlepsze osiagi w zakresie 6000-9000).

Do tego skrzynia biegow BE4 (zamiast MA) wzieta z Xsary Picasso 1.6 z dolozona szpera plytkowa ZF, sprzeglo metalowe AP Racing. Dorabiane grube polosie z duzymi przegubami (dluga polos z podpora). Pod takie polosie trzeba bylo przerobic zwrotnice i dac inne lozyska pist (udalo sie dobrac z katalogu jakies japonskie). Przy metalowym sprzegle i takich osiagach silnika ze skrzyni MA poprostu wylatywaly na zewnatrz obudowy rozne elementy smile.gif Seryjne polosie skrecaly sie jakby byly zrobione z plasteliny.

Napisano
  • Autor

To cos mi sie widzi ze u mnie te przeróbki w takim razie zbyt wiele nie daly crazy.gif skoro Ty mowisz ze mieliscie tylko 130KM po takich grubych modach.

Jeszcze pokminie z tym kolektorem.

A ztym czujnikiem polozenia przepustnicy cos sie stanie jak bedzie taki odsloniety z drugiej strony?

Napisano

> To cos mi sie widzi ze u mnie te przeróbki w takim razie zbyt wiele

> nie daly skoro Ty mowisz ze mieliscie tylko 130KM po takich

> grubych modach.

No przyrost 40 KM (z 95 na 135) to nie tak malo z silnika 1.4 8v NA.

Tym bardziej, ze silnik na seryjnych gratach. Gdybysmy dali kute ciasne tloki i dolot dali na gaznikach albo trabkach z 4 przepustnicami to silnik dostawalby wiecej powietrza i wiecej mozna by polac paliwa. W przyszlym roku moze bedzie ciag dalszy.

> Jeszcze pokminie z tym kolektorem.

> A ztym czujnikiem polozenia przepustnicy cos sie stanie jak bedzie

> taki odsloniety z drugiej strony?

Z jednej strony tam gdzie seryjna dziur to on jest szczelny ale chodzi o ta wywiercona dziure. Przy przykrecaniu do przepustnicy nalezaloby to mjejsce jakos uszczlnic (uszczeleczke dac miedzy albo posmarowac siliconem silnikowym). Na inne pytania odpowiem za 2 tygodnie jak wroce z urlopu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.