Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 1,2 16V obroty - zapalanie

Featured Replies

Napisano

Witam !

mam problemy z moja Bravka frown.gif

objaw 1) problemy z odpalaniem - poprostu nie odpali dopuki nie wcisne gazu, no czasami mu sie zdarza ale wtedy wchodzi na jakies 600 obrotow i silnik sie meczy (obroty podchodza do 2000 i spadaja na 800 pochodza dlawi znowu 2000 spadaja po czym gasnie)

objaw 2. nabiegu jalowym dokladnie to samo poprostu sie dlawi silnik - obroty skacza w koncu gasnie)

3. przy zmianie biegow np przy 3000 obroty na moment zostaja na tych obrotach i dopiero po pewnym czasie spadaja

4. przy dodawaniu gazu sa czasmi momenty ze autko traci moc po (takie przydlawienie) po czym znowu ma moc

autko ma przejechane 46000 ostatnio jak bylem i podpinalem do komputera to powychodzily beldy - kolo je pokasowal i powiedzial ze to po odpieciu akumlatora sie porobilo - owszem problem z obrotami znikl (na 500 km. ) i nawet z odpalaniem sie poprawilo bo odpalal zawsze za 2 razem......

ale teraz jest znowu lipa (objawy ktore opialem)

ma ktos jakies pomysly ??

moze dzilo mu sie cosik podobnego

ps. silnik krokowy byl czyszczony - jeden z mechanikow stwierdzil ze jest do wymiany ale po takim przebiegu ???????

pozdrawiam

Napisano

Witaj.

Silnik krokowy, ewentualnie, czujnik ciśnienia na kolektorze ci padł.

Coś mały ten przebieg.

Uzupełnij sobie profil, bo gdyby nie temat postu, to nie wiadomo by było, jakie to Bravo.

Napisano
  • Autor

> Coś mały ten przebieg.

kupilem od znajomego - kolo jezdzil od nowosci jedynie do sklepu i pracy ..

Wlasnie dzis jade do mechanika - tylko powiem Wam ze strasznie sie tego boje bo w paitek bylem w serwisie Feu vert i kolo przy tak prostej czynnosci jak wymiana oleju potrafil przelac litre uzbroj_zlo.gif bo myslel ze jest butalka 4 litrowa a nie 5 screwy.gif

a i jeszcze stwierdzil ze bagnet musi byc nie od tego samochodu bo wlal tak malutko (myslal ze wchodzi 3,5 litra sciana.gif ) i bagnet juz pokazuje ze stan jest ponad TAKICH MECHANIKO W poprostu bym green_fuck.gif

Napisano

> Witam !

Witaj!

ok.gif

Wyglada na silnik krokowy ale na pewno niewiem.gif

Mój silniczek na razie OK (odpukać)

Pewnie odezwą się koledzy z podobnymi przejściami.

Napisano
  • Autor

heh frown.gif

niewiem.gif co jest grane wlasnie bylem u mechanika (nic nie robil - umowilem sie z nim na kiedy indziej) i przegonilem samochodzik po autostardzie (180 brawo.gif- i jeszcze by mogl....... ) i o dziwo jak wjechalem do miasta to objawy zniknely confused.gif zapala normalnie i pali rowniutko ..... zobaczymy za jakis czas - jak ostygnie........ screwy.gif

Napisano

Witaj, moze trzeba przepustnice przeczyscic, z odmy podobno syf sie dostaje

Napisano

> przegonilem samochodzik po

> autostardzie

Zamulony był, nieraz wystarczy przegonić gadzinę to nabierze wigoru i chęci do współpracy

palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Zamulony był, nieraz wystarczy przegonić gadzinę to nabierze wigoru i

> chęci do współpracy

heh odpukac drive.gifyay.gif zapala wspaniale i trzyma obroty zobaczymy brawo.gif

Napisano

> Witaj, moze trzeba przepustnice przeczyscic, z odmy podobno syf sie

> dostaje

Dokladnie to byla przyczyna falowania obrotów u mnie w brawce. Po wyczyszczeniu przepustnicy autko smiga jak nowe. yay.gif

Napisano

Mogą to być wstępne objawy padania elektromagnesu przepustnicy. Miałem to w bravce po przebiegu 46 t.km. Początkowo objawiało się to spadkiem obrotów i gaśnięciem silnika. Po pewnym czasie mojej walki przeszło w niekontrolowane przyspieszanie obrotów nawet do 3000. Wizyta w warsztacie Fiata dała odpowiedź co się dzieje. Koszt części około 400 + naprawa 100.

Napisano
  • Autor

> Mogą to być wstępne objawy padania elektromagnesu przepustnicy.

> Miałem to w bravce po przebiegu 46 t.km. Początkowo objawiało

> się to spadkiem obrotów i gaśnięciem silnika. Po pewnym czasie

> mojej walki przeszło w niekontrolowane przyspieszanie obrotów

> nawet do 3000. Wizyta w warsztacie Fiata dała odpowiedź co się

> dzieje. Koszt części około 400 + naprawa 100.

Niestety objawy powrucily frown.gif

zastanawiamm sie czy to nie sonda lambda

lub czy to nie ma cos wspolnego z przerdzewialym tlumikiem

ale zaleznosc jest taka ze jak fiacika na wysokich gonie (zmiana biegu ok 4000-4500 obrotow) to objawy nie wystepuja jak tylko zaczynam jezdzic oszczedniej max 3500 obr. to znowu falowanko frown.gif

sam juz nie wiem bylem juz u 3 ,mechanikow i zaden nic konkretnego nie wskoral (przeczyszczone wszystko co sie dalo) musze pojechac do ASO i go podpiac ... niewiem.gif

Napisano

z prawdopodobienstwem bliskim pewnosci mozna powiedziec ze doswiadczas tzw falowania obrotow... moim zdaniem poswiec troche czasu i przeszukaj forum w tym temacie. Bylo ostatnio a duzo lezy na smietniku.

Napisano

> Mogą to być wstępne objawy padania elektromagnesu przepustnicy.

w silniku 1.2 16V fiata nie ma zadnego elektromagnesu w przepustnicy element pomiarowo-wykonawczy nazywa sie silownik biegu jalowego (potocznie nazywany tez jest silnikiem krokowym)

Napisano

> Niestety objawy powrucily

> lub czy to nie ma cos wspolnego z przerdzewialym tlumikiem

Tłumik nie ma wpływu na te sprawy.Jedynie jak by był zatkany i dławił wydech to może na wolnych obrotach gasnąć

Napisano

> sam juz nie wiem bylem juz u 3 ,mechanikow i zaden nic konkretnego

> nie wskoral (przeczyszczone wszystko co sie dalo) musze pojechac

> do ASO i go podpiac ...

Zalezy jak to bylo czyszczone czy przepustnica byla wyjmowana ?Widze ze jestes z Krakowa podjedz na Saska 4 mnie tam robili to bardzo dokladnie lacznie z kasowaniem bledow . Podjedz zapytaj albo zadzwon tel. jest w wiadomosciach mechanicy powodzenia.

Napisano

> w silniku 1.2 16V fiata nie ma zadnego elektromagnesu w przepustnicy

Nie wiem jak to się nazywa. W ASO Fiat nazwali to elektromagnes przepustnicy. Taki element wymienili. Nie posiadam już faktury bo podał bym numer katalogowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.