Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drgania przy hamowaniu; już tylko ASO?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od razu powiem ze archiwum cale przejrzalem i to wielokrotnie.

problem: dosc duze drgania przy hamowaniu np. ze 150 do 0 jak hamuje łagodnie (zwalniam) samochod caly drzy do około 70-60km/h potem już ok (najbardziej przy około 80). Jak hamuje bardzo gwałtownie problem nie wystepuje albo go nie czuje. Hamulce brzytwa, nic nie ociera, auto podczas hamowania jedzie prosto.

proby rozwiązania:

1. wymiana w styczniu (10 tys km temu) tarcz i klockow ;Bremo i Ferodo

- problem nie minal ale miałem luzy na wahaczu wiec stwierdzilem ze to przez wahacze.

miałem zimowe opony; problem wystepuje

2. wymiana wahaczy , jakies 2 tys km temu na FEBI

sprawdzenie zbieżności i amorow (wszystkie powyżej 70%)

wymiana na letnie opony

- problem nadal wystepuje; żadnych zmian

3. w czasie jazdy zaciągam reczny i buczy i trzesie wiec eureka: wymieniam bębny+szczeki (noname+Lucas)

-zadnej zmiany; wali jak nic;

4. wczoraj pomysl ponownego sprawdzenia opon i ich ponownego wywazenia

efekt , wszystkie niewywazone: 1 przednia opona bardzo lekko bije,

wyrzucowa na tyl; z przodu ok.

Obwodowa w Trojemiescie i 170km/h, idzie jak po szynach.. nic nie bije, nie sciaga, nie rzuca, hamowanie i samochod jedzie prosto ale trzesie jak poprzednio czyli bez zmian.

brakuje mi pomyslu co można jeszcze zrobic;chyba powiem trudno i pojade do ASO.:(

nie chce nic sugerowac ale mam taka przypadłość w tylnym kole mianowicie: z trzymających 4 srub tylko 3 sa dociągnięte natomiast jedna jest tylko wkrecona ponieważ mam zerwany gwint w kole. Ale nie sadze ze to może być przyczyna&;

Swoja droga jak to naprawic?

Możecie polecic jakis zaufany zakład w 3-city, który sobie z tym poradzi?

pozdr. Marcin

Napisano

> Witam.

> Od razu powiem ze archiwum cale przejrzalem i to wielokrotnie.

> problem: dosc duze drgania przy hamowaniu np. ze 150 do 0

Może tarcza hamulcowa ma bicie. Stara mogła mieć i nowa też może. To tylko moja sugestia resztę fachowcy z kącika dopowiedzą

Napisano

natomiast jedna jest tylko wkrecona ponieważ mam zerwany gwint w kole.

> Swoja droga jak to naprawic?

przegwintowac, szukaj zakladu ktory ci to zrobi - lub samemu TYM

Napisano

Nie sądze żeby przyczyną była śruba, bo mam tą samą przypadłość, a śruby wszystkie przykręcone. Dodam, że już wymieniłem poduszki tylnej belki i łożyska (poduszki) MC person-ów no i dalej to samo.

Napisano

Czy wymieniłeś wężyki gumowe z przodu i ztyłu, lubią sparcieć w środku (był taki przypadek na forum ) trzęsło strasznie .Gościu gdy wymienił już wszystko co można było dopiero po wymianie na koncu wężyków wszystko się uspokoiło ...

Napisano

> Nie sądze żeby przyczyną była śruba, bo mam tą samą przypadłość, a

> śruby wszystkie przykręcone. Dodam, że już wymieniłem poduszki

> tylnej belki i łożyska (poduszki) MC person-ów no i dalej to

> samo.

Szczerze pisząć podziwiam głupote......

Jakbyś sie rozwalał to mam nadzieje że to koło z prawej i rowalisz sie na drzewie a nie wjedziesz w kogoś.

Napisano

> Może tarcza hamulcowa ma bicie. Stara mogła mieć i nowa też może. To

> tylko moja sugestia resztę fachowcy z kącika dopowiedzą

Ja bym jeszcze sprawdził kolumne kierowniczą, drązki itp.

Napisano

ale sie upisales zlosnik.gif skocz na rolki i zaraz ci wyjdzie co ci bije, czy przod czy tyl a moze i to i to zlosnik.gif nie zrazaj sie i nie oddawaj auta do aso do naprawy bo nic sie nie zepsulo. dasz tokarzowi na flache i zrobi ci srube 14 z szesciokata , przegwintuje piaste i wyprostuje tarcze albo bebny albo i to i to (zalezy co ci pokaze na rolkach) zlosnik.gif powodzenia

Napisano
  • Autor

> ale sie upisales skocz na rolki i zaraz ci wyjdzie co ci bije, czy

> przod czy tyl a moze i to i to

a rolki rozpedza kola do okolo 100km/h? Jak bylem na przegladzie to nic nie wykazalo i nawet diagnosta sie zajaral bo hamowanie bylo identyczne nawet po przecinku na kazdym kole przednim...

>nie zrazaj sie i nie oddawaj

> auta do aso do naprawy bo nic sie nie zepsulo.

20.GIF

dasz tokarzowi na

> flache i zrobi ci srube 14 z szesciokata , przegwintuje piaste i

> wyprostuje tarcze albo bebny albo i to i to

no wlasnie w przyszlym tygoniu podjade spawdzic moje bajera prawie nowe tarcze Brembo i ewentualnie przetoczyc. Przy okazji powiem o gwincie w piascie.

Zastanawiam sie jeszcze nad oponami. Slyszalem opinie, ze opona podczas jazdy moze zachowywac sie dobrze, natomiast przy hamowaniu powstaja ogromne sily i jej konstrukcja nie wytrzymuje i bije. A opony choc bieznikowo dobre sa stare bo z 98 i 99r.

powodzenia

dzieki..

Napisano

> a rolki rozpedza kola do okolo 100km/h? Jak bylem na przegladzie to

> nic nie wykazalo i nawet diagnosta sie zajaral bo hamowanie bylo

> identyczne nawet po przecinku na kazdym kole przednim...

> dasz tokarzowi na

> no wlasnie w przyszlym tygoniu podjade spawdzic moje bajera prawie

> nowe tarcze Brembo i ewentualnie przetoczyc. Przy okazji powiem

> o gwincie w piascie.

> Zastanawiam sie jeszcze nad oponami. Slyszalem opinie, ze opona

> podczas jazdy moze zachowywac sie dobrze, natomiast przy

> hamowaniu powstaja ogromne sily i jej konstrukcja nie wytrzymuje

> i bije. A opony choc bieznikowo dobre sa stare bo z 98 i 99r.

> powodzenia

> dzieki..

dziwna sprawa bo diagnosta siada do fury i nie rospedza auta tylko cisnie hamulec . i bynajmniej ja nigdy nie mialem klopotu nawet malutkie odchylenia od normy sie pokazywaly. tzw owalnosc - ona wlasnie pokazuje ze cos jest nie tak z oponami, hamulcami w czasie naciskania hamlulca. ciezko wykombinowac cos przez internet zlosnik.gif skoro diagnosta ci nie pomaga to zostal ci tokarz w sprawie bebnow i tarcz zeby miec pewnosc ze sa proste.

jesli chodzi o opony to dzwignij sobie auto w gore i poglaskaj opone od czola (kazda jedna) opony musza byc idealnie proste pod palcami. zadne kostki bieznika nie moga byc wyzsze lub nizsze

Napisano

> Zastanawiam sie jeszcze nad oponami. Slyszalem opinie, ze opona

> podczas jazdy moze zachowywac sie dobrze, natomiast przy

> hamowaniu powstaja ogromne sily i jej konstrukcja nie wytrzymuje

> i bije. A opony choc bieznikowo dobre sa stare bo z 98 i 99r.

> powodzenia

> dzieki..

Oczywiście nie popieram jazdy z niedokręconymi prawidłowo kołami, wyraziłem tylko moją opinię, że wibracje nie pochodzą od przykręconego koła trzema śrubami. Wracając do poszukiwania przyczyn - mam 3 różne typy opon (2 rodzaje letnich i zimowe) i w każdym przypadku występują drgania, więc to też nie od konstrukcji opony. Mam też pomysł nagrania małą kamerką zachowania się kół podczas hamowania.

Napisano

Miałem dokładnie takie same objawy jak w twoim samochodzie, wymieniałem podobne części jak ty a drgania nie ustąpiły. Jednak ostatnio drgania ustąpiły całkowicie, ale za to pojawiły się trzaski (tylko przy ruszaniu) w okolicy przegubu lub łożyska w kole od strony kierowcy. Mechanik stwierdził uszkodzone łożysko i podejrzewa że to było przyczyną drgań przy hamowaniu confused.gif. Co do zerwanej śruby to ja swoją w przednim kole rozwierciłem delikatnie wiertłem o mniejszej średnicy.

Napisano

> Witam.

> Od razu powiem ze archiwum cale przejrzalem i to wielokrotnie.

> problem: dosc duze drgania przy hamowaniu np. ze 150 do 0 jak hamuje

> łagodnie (zwalniam) samochod caly drzy do około 70-60km/h potem

> już ok (najbardziej przy około 80). Jak hamuje bardzo gwałtownie

> problem nie wystepuje albo go nie czuje. Hamulce brzytwa, nic

> nie ociera, auto podczas hamowania jedzie prosto.

Mam to samo problem się nasilał, wymieniłem tarcze na brembo i był spokój ( a przynajmniej nie odczuwałem ) przez jakieś 2 miesiące. Pojechałem na przegląd i mechanik stwierdził że tarcza mi bije bo to widzi oddałem na reklamacji - wymienili. Drgania bardzo mocno się zredukowały. Ostatnio zauważyłem że drugą tarczę też pasuje zmienić i oddałem ją też do reklamacji i teraz czekam na rozpatrzenie.

To co widziałem na oko to obie tarcze gdy je zdjołem miały plamy jakby w pewnych miejscach się mniej ścierały.

Obstawiam że zawiodło coś w procesie technologicznym i nie zostały dobrze zachartowane.

Napisano

syfiasty material uzyli i sie krzywia bo sie przegrzewaja no.gif szkoda ze ci kasy nie oddaja tylko dalej ten sam produkt wciskaja - miejmy nadzieje ze trafisz na lepsza partie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem dokładnie takie same objawy jak w twoim samochodzie,

> wymieniałem podobne części jak ty a drgania nie ustąpiły. Jednak

> ostatnio drgania ustąpiły całkowicie, ale za to pojawiły się

> trzaski (tylko przy ruszaniu) w okolicy przegubu lub łożyska w

> kole od strony kierowcy. Mechanik stwierdził uszkodzone łożysko

> i podejrzewa że to było przyczyną drgań przy hamowaniu .

wlasnie wrocilem z toczenia tarcz. Otoz mialy lekkie bicie i nierownosci, ktore zostaly usuniete.

Tarcze rowniotkie, problem nie ustapil confused.gif

> zerwanej śruby to ja swoją w przednim kole rozwierciłem

> delikatnie wiertłem o mniejszej średnicy.

ja wymienie cala piaste. dla swietego spokoju...

zdam oczywiscie relacje...

z tym lozykiem to powaznie? moglby to ktos potwierdzic?

Rok temu jak kupilem auto byla wymieniana oslona przegubu i z tego co mowil miechanik wymagalo to wymiany lozyska (bo poprzednie musial zniszczyc zeby je zdjac - tak mowil) ale nie potrafie powiedziec czy drzalo przy hamowaniu przed wymina tej oslony...

pozdro...

Napisano
  • Autor

> Tarcze rowniotkie, problem nie ustapil

> ja wymienie cala piaste. dla swietego spokoju...

> zdam oczywiscie relacje...

i to byl strzał w dziesiatke. Wymieniona zostala piasta, ktora jest razem z lozyskiem - koszt 107zl w sklepiku osiedlowym - wymiana u zaprzyjazdnionego mechanika za 4-ro pack.

Zerwanty gwint w piascie byl juz tak wyrobiiony, ze go prawie nie bylo wiec kolo trzymalo sie juz tylko na 3 srubach. Podejrzewam tez, ze niezle musialo dostac samo lozysko od tej niesymetrii.

A wiec, problem rozwiazany, kamien z serca, nie musze nagle wymieniac opon, nie musze jechac do ASO cool.gif

dzieki Wszystkim za sugestie i proby pomocy w rozwiazaniu problemu. 20.GIF

koniec tematu. 270635636-JUMP2.gif

pozdr

Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.