Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Było już wiele razy razy ale.... :(

Featured Replies

Napisano

Witam!!!

Jak w temacie było juz wiele razy na temat przednich hamulców, ale nie znalazłem w archiwum podobnego przypadku do mojego uniacza frown.gif

Więc wymieniałem jakis czas temu klocki i bardzo od tego czasu grzały mi się koła z przodu, tzn. nie blokowały się na szczęście, ale smród palonych klocków było czuć no i straszliwie piszczały już przy lekkim naciśnięciu hamulca frown.gif

Wymieniłem więc i tarcze (mechanior przy wymianie klocków stwierdził, że moje są już dość wyjechane) i problem zniknął. Na jakis tydzień frown.gif od piątku znowy zauważyłem grzanie się kół, smród itp. mam tez wrażenie, że jakby lekko się blokowały. No i znowu strasznie piszczą frown.gif Na szczęscie hamują w miarę OK, choc mam wrażenie, że jakby tak, nie wiem jak to określic - pulsacyjnie?? Do tego dzisiaj i jedno koło z tyłu było też lekko ciepłe frown.gif Przewody elastyczne wymienione jakieś 3 m-ce temu.

Myslę, że to mogą bytc tłoczki w zaciskach ale w 2 kołach na raz w tym samym czasie - bo zachowują się one identycznie?? Chyba, że może być jakaś inna przyczyna.. Może ktoś coś podpowie...

Pozdrówka!!! smile.gif

Napisano

> Witam!!!

> Jak w temacie było juz wiele razy na temat przednich hamulców, ale

> nie znalazłem w archiwum podobnego przypadku do mojego uniacza

> Więc wymieniałem jakis czas temu klocki i bardzo od tego czasu grzały

> mi się koła z przodu, tzn. nie blokowały się na szczęście, ale

> smród palonych klocków było czuć no i straszliwie piszczały już

> przy lekkim naciśnięciu hamulca

> Wymieniłem więc i tarcze (mechanior przy wymianie klocków stwierdził,

> że moje są już dość wyjechane) i problem zniknął. Na jakis

> tydzień od piątku znowy zauważyłem grzanie się kół, smród itp.

> mam tez wrażenie, że jakby lekko się blokowały. No i znowu

> strasznie piszczą Na szczęscie hamują w miarę OK, choc mam

> wrażenie, że jakby tak, nie wiem jak to określic - pulsacyjnie??

> Do tego dzisiaj i jedno koło z tyłu było też lekko ciepłe

> Przewody elastyczne wymienione jakieś 3 m-ce temu.

> Myslę, że to mogą bytc tłoczki w zaciskach ale w 2 kołach na raz w

> tym samym czasie - bo zachowują się one identycznie?? Chyba, że

> może być jakaś inna przyczyna.. Może ktoś coś podpowie...

> Pozdrówka!!!

Sprawdź zaciski, a konkretnie tłoczki. Ponieważ są nowe klocki i nowe tarcze, tłoczki są głębiej pracują w innym miejscu. Oceń wzrokowo wygląd częściowo wysuniętych tłoczków( rdza, brud, wżery)co powoduje ich blokowanie. Oczywiście głębsze wżery dyskwalifikują je. Podobno tłoczki pasują od poloneza. Możliwe też, ze tarcze są zwichrowane albo źle założone.

Napisano

jak pulsacyjnie to też bym obstawiał tłoczki. U mnie też tak kiedyś było, to calkiem tłoczki wyciągnąłem, przesmarowałem specjalnym smarowidłem, wymieniłem komplet uszczelek i działa do tej pory bez zarzutów :-)

Napisano

Witam

podepne sie od tematu, po wymianie kolcki i tarcz, plynu oraz regeneracji zaciskow ( uszczelki, przeczyszczenie), przewaznie na trasie lub jak jezdze dlugo po miescie, zaczyna swierszczec mi tylko prawe przednie kolo, tak jakby zacisk nie odbijal (dzwiek swierszcza smile.gif ) ale jak zjade i podniose kolo wyzej to sie ladnie obraca bez problemu i zahamowan. takze po nagrzaniu piszcza przy hamowaniu. stosowalem paste anty piskowa i dzialala 5dni. winie prawdopodobnie za to slabej klasy klocki lub tarcze brembo za 35zl/szt z allegro. pzd

Napisano

> Witam

> podepne sie od tematu, po wymianie kolcki i tarcz, plynu oraz

> regeneracji zaciskow ( uszczelki, przeczyszczenie), przewaznie

> na trasie lub jak jezdze dlugo po miescie, zaczyna swierszczec

> mi tylko prawe przednie kolo, tak jakby zacisk nie odbijal

> (dzwiek swierszcza )

Jeszcze raz zdjąłbym zaciski i sprawdził dokładnie ich/jego mocowanie, oraz mocowanie klocków.

Po oczyszczeniu gniazd do osadzenia klocków śrubokrętem lub innym ostrym narzędziem porysuj je poprzecznie od boczku do boczku - sprężynki nie będą miały takiego łatwego przesuwu w kierunku tarczy i będą odbijały klocek od tarczy.

Natomiast kliny i miejsca mocowania zacisku w obejmie powinny być gładkie, aż szkliste, tak samo jak wypustki zacisku po których zacisk ma się przesuwać w układzie (i do strony klina i tej drucianej sprężynki). Zapobiegać to będzie blokowania się zacisku w pozycji, w której przyciska delikatnie klocek do tarczy. Po drugie sprawdź luzy zacisku, zacisk powinien mieć możliwość ruchu tylko wzdłuż jednej osi, jego mocowanie powoduje że zacisk jest pływający ale nie powinien mieć luzów poprzecznych tylko możliwość ruchów wzdłużnych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.