Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich i mam nadzieje ze ktos bedzie mogl mi pomoc. Problem wyglada nastepujaco: Na zimnym silniku samochód odpala idealnie i od razu, zaraz po jezdzie na goracym tez , ale gdy postoi ok 30 min i lekko przestygnie to zaczyna sie problem. Nie chce odpalic za pierwszym razem. Gdy puszcze kluczyk to slysze jeszcze przez sekunde jak pracuje wtrysk i po drugim przekreceniu kluczyka pali natychmiast. Bardzo mnie to denerwuje i martwie sie ze ktoregos razu nie odpali w ogole. Kable i swiece wymienione. Probowalem szukac czegos w archiwum i nawet jest tam podobny problem ale dotyczyl punto z LPG a ja nie mam. Prosze pomozcie.

Napisano

mam to samo tyle że u mnie jeszcze czuć paliwo w kabinie i nie jest to efektem połamanych krućców pompy ale nie wiem co to być może wtryski lejące lub pada pompa paliwa

Wczoraj na próbę podmieniłem 2 wtryski zobaczę czy jest jakas poprawa hmm.gif

Napisano

Ponoć ten typ tak ma - jak go odpalasz po 15-20min postoju to dodaj lekko gazu podczas kręcenia rozrusznikiem - odpali do strzału wink.gif a jak nie to też odpali ale trzeba pokręcić z 8-10s.

Napisano
  • Autor

U mnie dodanie gazu nic nie daje. Wygląda tak jakby przy rozruchu ciepłego silnika dostawal za malo paliwa. Ma ktoś moze schemat ukladu zasilania paliwem do MK1? Jestem ciekaw które czujniki sa brane pood uwage podczas odpalania auta?

Napisano

raczej nie sądze bo wcześniej było ok ok.gif

Napisano

Mogę tylko powiedzieć, że jedynym który "kłamie" w tej sytuacji jest IAT, bo nagrzewa się od silnika przy braku przepływu powietrza i pokazuje temperaturę powietrza w okolicach 80 *C.

Napisano

czyli powietrza zasysanego

a ten od temperatury płynu co podaje na kompa nie coś wspólnego z tym??

Napisano
  • Autor

> Mogę tylko powiedzieć, że jedynym który "kłamie" w tej sytuacji jest

> IAT, bo nagrzewa się od silnika przy braku przepływu powietrza i

> pokazuje temperaturę powietrza w okolicach 80 *C.

Sprawdzalem to. przy zdjetej obudowie filtra powietrza i podniesionej masce ten czujnik szybko stygnie a problem z odpaleniem jest nadal. Gdzies musi byc przyczyna bo kiedys nie bylo problemu z odpalaniem.

Napisano

Zużyta bieżnia wałka, wypalone gniazda zaworów, źle ustawione luzy zaworowe, zużyta pompa paliwa, zużyte wtryskiwacze...

Napisano

...kiedyś to auto było nowe, teraz już nie jest :/ na prawdę są to poważne problemy, czy po prostu trzeba trochę dłużej pokręcić rozrusznikiem?

Napisano
  • Autor

> Zużyta bieżnia wałka, wypalone gniazda zaworów, źle ustawione luzy

> zaworowe, zużyta pompa paliwa, zużyte wtryskiwacze...

Lozyska na walku wymienione walek byl ok, uszczelka pod glowica wymieniona kompresja sprawdzona, zawory po regulacji, cisnienie z pompy sprawdzone,filtr paliwa wymieniony, wtryskiwacz szczelny nie kapie, w czasie jazdy wszystko jest ok. Nie wiem co jeszcze moge sprawdzic...

Napisano

Mam taki sam problem, ale nie zawsze. Niekiedy pali za pierwszym razem, a za drugim nie chce, też nie wiem co to może być za przyczyna. Odpala wtedy, kiedy trzymam gaz do oporu i kręce rozrósznikiem. Podejżewam, że to pompa paliwowa , ale nie jestem pewien, albo silnik zalew benzyna . icon_rolleyes.gif

albo CZUJNIK TEMERATURY SILNIKA

Napisano

Jeśli chcesz się przekonać czy to pompa - zrób prosty test, włącz zapłon i poczekaj 10s zanim włączysz rozrusznik - jeśli wtedy odpali, to jak bardzo chcesz możesz wymienić pompę, bo zaworek zwrotny w niej nie trzyma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.