Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault EspaceIII 2.2 TD /kupić ? nie kupić?

Featured Replies

Napisano

liczę na pomoc sąsiedzką.

Otóz ojciec przymierza sie do zakupu autka jak w temacie.

miało by to byc espace III generacji rocznik 97 98 z turbodieselkiem.

jak z usterkowością ? jak te silniki zachowują sie po ok 150 000 km.polecacie czy nie?

BAAARDZO dziekuje za wszystkie sugestie i rady.

pozdrawiam

Napisano

> liczę na pomoc sąsiedzką.

> Otóz ojciec przymierza sie do zakupu autka jak w temacie.

> miało by to byc espace III generacji rocznik 97 98 z turbodieselkiem.

> jak z usterkowością ? jak te silniki zachowują sie po ok 150 000

> km.polecacie czy nie?

> BAAARDZO dziekuje za wszystkie sugestie i rady.

> pozdrawiam

Nie jestem pewien, ale 97~98 to chyba drugiej generacji???

Espace mark III produkowane były od 1998 roku zdaje się...

Napisano
  • Autor

nie no nikt nie ma tego auta ... ? i nikt nie moze nic o nim napisac??

ja np moge napisac wszystko o moim UNIACZU .. ale kto c\hciałby to czytac ... cool.gif

piszcie smiało bez krempacji

Napisano

> http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=53046760

> chodzi mi np o cos takiego tzn w tej budzie ... śliczne są (to tak

> swoją drogą)...

Patrz cholera [kurza twarz]'tycznie MKIII i to z 97 roku.... hmm.gif

Co do samego auta.

Bardzo fajnie sie tym jeździ. Siedzi sie wysoko, wszystko widać ponad dachami zwykłych osobówek. Troche słaba przewiewność kabiny, trzeba często wymieniać filtry PP. Obsługa we własnym zakresie praktycznie żadna. Dostepu do sinika prawie brak, ceny części peryferyjnych silnika typu rurki, linki, zbiorniczki itp. potrafią zwalić z nóg. Ja za kawałek rurki do nagrzewnicy zapłaciłem w ASO ponad 1kPLZ. Kuuupa miejsca w środku, dobre materiały wykończeniowe (przynajmniej w tym którym ja pomykam AD 2000). generalnie niesamowicie wytrzymałe auto. Z zewnatrz całe pokryte tworzywem. Wszystkie "blachy" poza maską silnika są "plastikowe". Także jeżeli rudej nie ma na podwoziu to nie ma jej nigdzie....

Napisano
  • Autor

generalnie niesamowicie wytrzymałe auto. Z zewnatrz całe pokryte tworzywem. Wszystkie "blachy" poza maską silnika są "plastikowe". Także jeżeli rudej nie ma na podwoziu to nie ma jej nigdzie.... ????????????? serio ?

a jak jest z klimą ? pisałes o słabej wentyl;acji kabiny ? jak sie zachowują klimy w tych autach ... wieadomo sprawa wydajnosci, stan w jakiej jest klima. ale w pełni sprawna jest w stanie skutecznie ochłodzic całe wnętrze ?

dziekuje za odpowiedz

Napisano

> generalnie niesamowicie wytrzymałe auto. Z zewnatrz całe pokryte

> tworzywem. Wszystkie "blachy" poza maską silnika są

> "plastikowe". Także jeżeli rudej nie ma na podwoziu to nie ma

> jej nigdzie.... ????????????? serio ?

Serio, serio...

> a jak jest z klimą ? pisałes o słabej wentyl;acji kabiny ? jak sie

> zachowują klimy w tych autach ... wieadomo sprawa wydajnosci,

> stan w jakiej jest klima. ale w pełni sprawna jest w stanie

> skutecznie ochłodzic całe wnętrze ?

> dziekuje za odpowiedz

Klima "ręczna" chłodzi, ale nie tak jakbym sobie tego zyczył. Weź pod uwagę, że kabina to praktycznie akwarium, cała przeszklona. Aby klima była wydajna w upalne dni trzeba niestety jeździć na obiegu zamkniętym, co z kolei prowadzi do wysuszania powietrza w kabinie. Ale od czego są szyberdachy, uchylasz wtedy szyber i po kłopocie...

Napisano
  • Autor

> Serio, serio...

> Klima "ręczna" chłodzi, ale nie tak jakbym sobie tego zyczył. Weź pod

> uwagę, że kabina to praktycznie akwarium, cała przeszklona. Aby

> klima była wydajna w upalne dni trzeba niestety jeździć na

> obiegu zamkniętym, co z kolei prowadzi do wysuszania powietrza w

> kabinie. Ale od czego są szyberdachy, uchylasz wtedy szyber i po

> kłopocie...

a jak z silnikiem... 2.2 (koniecznie uturbiony dieselek) jak z dynamiką, spalanie?, nie meczy podrózowanie z wyzszymi predkosciami...?

czy lepiej zainwestowac w benzynke i LPG?

Napisano

> a jak z silnikiem... 2.2 (koniecznie uturbiony dieselek) jak z

> dynamiką, spalanie?, nie meczy podrózowanie z wyzszymi

> predkosciami...?

> czy lepiej zainwestowac w benzynke i LPG?

Ja jeżdżę 2.0 16V 136KM. Ze wzgledu na zastosowanie, auto non stop obciażone 200kg ponad normę, nie szaleję nim zbytnio.

Ile pali? Ok 12~14 litrów w mieście co zważywszy na pakunek jaki dźwiga nie jest wartoscią zwalającą z nóg.

Co do gazu. Bedziesz miał problem z butlą. Bo albo posadzisz ja z tyłu i stracisz na funkcjinalności albo podwiesisz ją pod spodem co niestety generuje koszta...

Napisano
  • Autor

> Ja jeżdżę 2.0 16V 136KM. Ze wzgledu na zastosowanie, auto non stop

> obciażone 200kg ponad normę, nie szaleję nim zbytnio.

> Ile pali? Ok 12~14 litrów w mieście co zważywszy na pakunek jaki

> dźwiga nie jest wartoscią zwalającą z nóg.

> Co do gazu. Bedziesz miał problem z butlą. Bo albo posadzisz ja z

> tyłu i stracisz na funkcjinalności albo podwiesisz ją pod spodem

> co niestety generuje koszta...

ano tak :/ nie chce męczyc smile.gifsmile.gifsmile.gif ... ale poniewaz z tego co piszesz wynika zze mocno exploatujesz to autko..pozwole sobie zapytac jak z plastikami i poziomem hałasu w srodku?

nie jest tak ze po jakims czasie wszystko sie zaczyna tłuc i trzeszczec?no i jeszcze jedna sprawa - ergonomia tego modelu...tam w srodku nie ma zadnych przełaczników !!!! kłopotliwe to wszystko jest czy chwalisz

/ten wątek ma tez pozytywne strony ... ktos kto bedzie chciał kupic kiedys ESPACE'a kliknie na "szukaj" i gotowe - ja nic niestety nie znalazłem

ps.prosze o jeszcze troche cierpliwosci wink.gifcool.gif

Napisano

> ano tak :/ nie chce męczyc ... ale poniewaz z tego co piszesz

> wynika zze mocno exploatujesz to autko..pozwole sobie zapytac

> jak z plastikami i poziomem hałasu w srodku?

> nie jest tak ze po jakims czasie wszystko sie zaczyna tłuc i

> trzeszczec?no i jeszcze jedna sprawa - ergonomia tego

> modelu...tam w srodku nie ma zadnych przełaczników !!!!

> kłopotliwe to wszystko jest czy chwalisz

> /ten wątek ma tez pozytywne strony ... ktos kto bedzie chciał kupic

> kiedys ESPACE'a kliknie na "szukaj" i gotowe - ja nic niestety

> nie znalazłem

> ps.prosze o jeszcze troche cierpliwosci

Plastiki, hmmm. Są duże powierzchniowo (góra i dół deski przez całą szerokość auta, drzwi tylko klamka i uchwyt do zamykania, słupki boczne) reszta to tkanina, nawet na uszczelkach od wewnetrznej strony napylone są włókna materiału.

Przełączniki są wszystkie których potrzebujesz.

Sterowanie wszystkimi światłami, i wycieraczkami masz przy kierownicy, wentylacja/ogrzewanie po lewej stronie deski, po prawej odłączane sterowanie wentylacją prawej strony kabiny, lusterka - na drzwiach, awaryjne i centralny pod sufitem, radio w centralnym schowku sterowane przy kierownicy. W automacie nawet wajcha od biegów znajduje sie przy kierownicy, jak w amerykańskich autach.

W tym którym powożę przednie fotele sie obracają, posiadają stoliki w oparciach z miejscem na kubki. Dodatkowe miejsce na puszki jest przy dźwigni zmiany biegów, pomiedzy przednimi fotelami i przy skrajnych fotelach drugiego rzędu. Duże kieszenie na butelki 1l znajduja się w przednich drzwiach i przy drzwiach drugiego rzędu. Na wszystkich tylnych szybach znajdują sie składane "firanki", każdy rząd siedzeń ma oddzielne oświetlenie punktowe, otwierana tylna szyba w klapie bagażnika, relingi i poprzeczki w kolorze auta, dwa szyberdachy.

Lusterka zewnętrzne mają ogromny zakres regulacji co znacznie ułatwia parkowanie. Można je ustawić tak, że doskonale widać dolną krawędź tylnych drzwi. Moja wersja ma w podłodze szyny pozwalające na dowolne przesuwanie drugiego i trzeciego rzędu siedzeń. Spryskiwacz szyby jest wymyślony troche kiepsko. Dysze umieszczone są na ramionach wycieraczek co skutkuje tym, że pierwsze machnięcie wykonywane jest na sucho crazy.gif. W zwiazku z tym, że auto plastikowe to nie boi sie parkingowych obcierek. Tam gdzie blacha już dawno by się wgięła plastik się naddaje i powraca do swojego pierwotnego kształtu /oczywiscie w rozsądnych granicach/. Firmowe radio (Pioneer u mnie kaseciak) gra nieźle, ale bez rewelacji myśle, ze wymiana głośników pozwoliła by na osiagnięcie niezłych rezultatów.

To chyba wszystko na temat ergonomi...

Aha. Do centralnie usytułowanego wyświetlacza można się przyzwyczaić, z perspektywy czasu uważam, ze to jest nawet niezły patent.

Były też wersję z hydraulicznym sterowaniem zawieszenia z tyłu, coś a'la samopoziomowanie nadwozia....

Napisano
  • Autor

wielkie dziekuje za odpowiedzi ...

narazie chyba na tyle ... teraz tylko znalesc dobra oferte i kupic

jeszcze raz DZIEKI

pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano

> /ten wątek ma tez pozytywne strony ... ktos kto bedzie chciał kupic

> kiedys ESPACE'a kliknie na "szukaj" i gotowe

Witam sąsiadów ok.gif

klikłem i znalazłem biglaugh.gif

też o espace myślę ostatnio zlosnik.gif ale poszukam chyba we Francji a nie na allegro.

waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.