Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeklęty czujnik temperatury

Featured Replies

Napisano

Zmieniłem zegary na te ze wskaźnikiem temp. Miałem kupować czujnik ale znalazłem w garażu od dużego fiata (myślałem że to samo co polonez), po zamontowaniu przy nagrzanym silniku pokazywał 120st. Kupiłem czujnik do poloneza z czerwoną oprawką identyczny jak ktoś zdjęcie dawał na forum. Teraz znowu na nagrzanym pokazuje 75 st a jak włącza się wentylator to jest około 85st (ciężko wyczaić bo idiotycznie wyskalowany zegar). Opór czujnika tego od poloneza jak włącza się wentylator to 180 ohm, jak jest nagrzany czyli około 90 stopni to ma jakieś 220 ohm. Pytanie: co jest nie tak czujnik czy walnięta elektryka /zegar, jaki ma być opór czujnika przy 90st?

Miałem kupić dedykowany do uno ale mi krzyknęli 35zl to podziękowałem, a od muloneza 10zł. Wkurzę się jak uwalony czujnik bo nowy.

Ile powinna wynosić temperatura silnika 1.0 jak jest nagrzany, wydaje mi się że jak każdy 90st, czy jestem w błędzie?

Napisano

ulala, kolego, blad podstawowy, do kazdej krowy inny lancuch trzeba. Jaka temperature "dzialania" maja czujniki ktore wlozyles , a jaka powinien miec dedykowany do uno ? nono.gif

Napisano
  • Autor

> ulala, kolego, blad podstawowy, do kazdej krowy inny lancuch trzeba.

> Jaka temperature "dzialania" maja czujniki ktore wlozyles , a

> jaka powinien miec dedykowany do uno ?

Do że od poloneza pasuje wyczytałem na forum

tu

albo tutaj

i wiele innych na tym forum.

Napisano

> Do że od poloneza pasuje wyczytałem na forum

> tu

> albo tutaj

> i wiele innych na tym forum.

blush.gif ty piszesz o jakis czujnikach przy zegarach, ja pobieglem myslami w kierunku czujnika uruchamiajacego wentylator na chlodnicy blush.gif

Napisano
  • Autor

> ty piszesz o jakis czujnikach przy zegarach, ja pobieglem myslami

> w kierunku czujnika uruchamiajacego wentylator na chlodnicy

E pisałem że zmieniałem zegary to myślałem że wiadomo że zmieniałem ten od wskazówki.

Napisano
  • Autor

> Poczytaj tutaj

Poczytałem i u mnie jest wszystko tak jak na zdjęciu minus jedna kreska. o 5 stopni niżej wszystko. Dziwne przyzwyczaiłem się do "normalnych" samochodów co trzymają 90 st a powyżej się złącza wentyl, a tu dziwnie, w sumie jak cały fiat. Bo ostatnio już kurwicy dostaje przez włoskich inżynierów.

Niby to podane wyżej by się zgadzało bo dokopałem się do tego

i niby temp włączenia to 90 st. Już miałem nagrzać auto i wskazówkę przestawić na 90. Ale się powstrzymam, najwyżej skołuje termometr i zmierzę temp w wyrównawczym, będzie minimalnie mniej ale jakiś punkt zaczepienia. Bo wg wskaźnika to 75 stopni a wg mnie więcej bo węże gorące jak diabli, nie mówię już o płynie w zbiorniku, tam jest więcej niż 75 stopni.

Napisano

> Poczytałem i u mnie jest wszystko tak jak na zdjęciu minus jedna

> kreska. o 5 stopni niżej wszystko.

Ja mam tak samo. Przed zima przy okazji wymiany płynu chłodniczego wymienię termostat. Jeśli to nic nie pomoże uznam, że tak musi być grinser006.gif

Napisano

Witam

Przed chwila wstawialem zamiast starego licznika, licznik ze wskaznikiem oraz czujnik pod wskaznik. W sklepie mialem do wyboru do uno za 39zł albo od cinkocienko za 15zł, wybralem tanszy bo roznil sie tylko opakowaniem

( italiano itp). wszystko ladnie chodzi, wiatrak sie wlacza jak wskazowka prawie dochodzi do polowy czyli jakies 96,98 stopni na tarczy. pzd

Napisano
  • Autor

> Witam

> Przed chwila wstawialem zamiast starego licznika, licznik ze

> wskaznikiem oraz czujnik pod wskaznik. W sklepie mialem do

> wyboru do uno za 39zł albo od cinkocienko za 15zł, wybralem

> tanszy bo roznil sie tylko opakowaniem

> ( italiano itp). wszystko ladnie chodzi, wiatrak sie wlacza jak

> wskazowka prawie dochodzi do polowy czyli jakies 96,98 stopni na

> tarczy. pzd

Zauważ że połowa to 90 stopni a nie 100. Nie wiem kto skalował ten zegar bo 140 to wartość z kosmosu, nigdy tego nie osiągnie, płyn wrze w granicy 120 stopni więc nie rozumiem. Aha termostat nie ma nic do tego, jak się nie zamyka to i tak po długiej jeździe będzie ta sama temp, chyba ze się nie otwiera do końca to wtedy by pokazywał wyższą. U mnie letnie powietrze z kratek leci juz po 1 km jazdy grinser006.gif po około 3 jest już gorące a zegar pokazuje pierwszą kreskę za 60. Jazda normalna o 7.00 na praktyki.

Napisano

Wg mnie polowa to 100st, na poczatku masz 60 a na koncu 140, suma przez 2 to 100 a nie 90, nie jest opisany 90 wiec na moje to jest 100, wiec wszystko jest ok. pzd

Napisano
  • Autor

> Wg mnie polowa to 100st, na poczatku masz 60 a na koncu 140, suma

> przez 2 to 100 a nie 90, nie jest opisany 90 wiec na moje to

> jest 100, wiec wszystko jest ok. pzd

A no prawda, jakoś cały czas brałem pod uwagę 90 na środku. Im dłużej mam to auto tym bardziej mnie to wkurza, wszystko w tym uniaku jest inaczej. Żeby cokolwiek rozebrać trzeba rozkręcić pół auta. W każdym cywilizowanym samochodzie pionowo jest 90 i tak stoi wskazówka podczas jazdy. Jak się wkurzę to zrobię swoją tarczę i ustawię wskazówkę po swojemu. Ze skali na zegarze nie idzie wyczytać jaka jest temp. Ani po 10 st kreska ani co 5, by się konstruktor w grobie przekręcił za takie coś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.