Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

konserwacja podwozia

Featured Replies

Napisano

Witam!

No właśnie jak to dokładnie się odbywa? Mowa o starszych autkach..tych powyżej 10 lat. Mają stare zabezpieczenie (daj Boże) a ktoś chce jeździć kilka lat i zabezpieczyć "ponownie".

W vw, mercedesach itp jest od cholery "koreczków" na podwoziu, część z nich jest na pewno zardzewiała (jak nie podłoga).

Co taka firma wtedy robi? Oczyszczają to z rdzy czy walą w ciemni drugą warstwę...?

Czy jest wogóle sens konserwować tak leciwe autko? Co z profilami zamkniętymi (progi itp) - tam też może być przecież rdza, której nawet nie zobaczymy (dopóki nie wyjdzie na zewnątrz)?

Czy zabezpieczenie domniemanej rdzy coś w ogóle da?

Pozdrawiam

Napisano

To zależy, czym jest robione zabezpieczenie. Jeśli środkiem mającym możliwość penetracji, to co najmniej spowolni rudą, o ile nie zatrzyma - np. rustcheck

Napisano
  • Autor

> To zależy, czym jest robione zabezpieczenie. Jeśli środkiem mającym

> możliwość penetracji, to co najmniej spowolni rudą, o ile nie

> zatrzyma - np. rustcheck

Czyli jednak sens jest. Ktos zna przybliżone ceny takiego zabezpieczenia? I co właśnie z korozją podwozia...to już jest w cenie (oczywiscie nie bez przesady) czy tez klient musi we wlasnym zakresie oczyscic i dopiero przyjechac czy co..

Pozdro

Napisano

> Czyli jednak sens jest. Ktos zna przybliżone ceny takiego

> zabezpieczenia? I co właśnie z korozją podwozia...to już jest w

> cenie (oczywiscie nie bez przesady) czy tez klient musi we

> wlasnym zakresie oczyscic i dopiero przyjechac czy co..

> Pozdro

Ja dawałem swoją astrę do konserwacji i zapłaciłem za to 300pln (w Radomiu). Podwozie jest dokładnie myte, suszone i dopiero na to idzie konserwacja. Tak gdzie jakieś ślady rdzy były, to gość czyścił i zabezpieczał jakimś preparatem. W profile zamknięte też jakiś środek pod ciśnieniem dawali i na razie )odpukać) nic nie wychodzi.

Co do opłacalności, to jeśli jeszcze zamierza się jeździć autem to warto, bo nawet sprzedając za rok weźmie się więcej niż jak pordzewieje.

Napisano
  • Autor

> Ja dawałem swoją astrę do konserwacji i zapłaciłem za to 300pln (w

> Radomiu). Podwozie jest dokładnie myte, suszone i dopiero na to

> idzie konserwacja. Tak gdzie jakieś ślady rdzy były, to gość

> czyścił i zabezpieczał jakimś preparatem. W profile zamknięte

> też jakiś środek pod ciśnieniem dawali i na razie )odpukać) nic

> nie wychodzi.

> Co do opłacalności, to jeśli jeszcze zamierza się jeździć autem to

> warto, bo nawet sprzedając za rok weźmie się więcej niż jak

> pordzewieje.

Cena przyzwoita. Poszukam jakis namiarów w wawie..może ktoś ma to poproszę na priv.

Pozdrawiam

Napisano

Ktos zna przybliżone ceny takiego

> zabezpieczenia? I co właśnie z korozją podwozia...to już jest w

> cenie (oczywiscie nie bez przesady) czy tez klient musi we

> wlasnym zakresie oczyscic i dopiero przyjechac czy co..

> Pozdro

Gdy jeszcze miałem Poldka to robiłem u zaufanego "konserwatora" , na jakimś niemieckim baranku zrobił podłogę i po 4 latach gdy szedł w "nowe ręce" na podłodze było zero odprysków. Było to jakieś 7-8lat temu i kosztowało to ~300Pln. Nie obchodziło mnie nic ,tylko podstawiłem auto.

Co do korozji- stan podwozia zależy od tego jak była pierwsza konserwacja zrobiona.

Napisano

najpierw podwozie musi być dobrze umyte- inaczej środek poprostu odpadnie.

Potem ewentualna rdza jest usuwana w zależności od stopnia zaawansowania albo oczyszczana albo wycinany fragment i wstawiana nowa blacha

potem jedzie się natryskiem podwozie nadkola wszelkie elementy zawieszenia typu belki wachacze itp takim czarnym środkiem.

Potem profile we wszelkie te zakamarki zatkane gumą trzeba puścić środek łącznie z drzwiami wenątrz, progami, maską, klapą. polega to na wkładaniu wężyka z wirującą końcówką i wyciąganiu przy naciśniętym spuście.

Cena u pana Kazia-bo to do tego nie trzeba fachowca byle by miał dobrą opinie to 400-600 zł w zależności od wielkości auta - tak z ciekawości wie ktoś ile w ASO?

Inwestycja jak najbardziej trafna waytogo.gif

A że ja miałem w miarę warunki i chęci to zrobiłem to sam cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.