Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne szumienie i "tykanie" podczas jazdy

Featured Replies

Napisano

Witam, mam kolejny problem. A mianowicie: do tej pory jeździłem na zwykłych standardowych kołach z oponami 155/75/13 i wszystko było okej. Później kupiłem sobie felgi aluminiowe 14cali i 6 cali szerokości i na to opony 165/60/14. I od tego momentu podczas jazdy w prawym przednim kole pojawił się efekt tak jakbym jechał pociągiem czyli takie cykliczne "tykanie". Potem założyłem sprężyny obniżające 4cm i cały czas było tak samo. Teraz kupiłem sobie felgi 15 cali i 6,5 cala szerokie do tego opony 175/55/15. Efekt "cyklicznego tykania" smile.gif zniknął ale pojawiło się za to szumienie które staje się bardzo głośne przy jeździe z prędkością 60km/h i wyżej. Nie wiem wogóle o co chodzi. Jakby ktoś był tak miły i mógł mnie naprowadzić na to co może być przyczyną to będę bardzo wdzięczny. Dodam jeszcze że za każdym razem felgi były wyważane i sprawdzane u wulkanizatora, tak samo opony. Acha no i z przodu z lewej strony rozciek mi się amortyzator, pisze bo może to komuś pomóc w diagnozie. Mam nadzieję że dokładnie opisałem sytuację. Za wszelaką pomoc serdecznie dziękuję

Napisano

To pasuje do... rozsypanego łożyska. Podnieś auto na luzie i spróbuj ręką zakręcić kołem, jak będzie szumiało/dudniło to masz odpowiedź. Uszkodzony amortyzator mógł przyspieszyć padnięcie łożyska.

Napisano
  • Autor

Witam, chciałem dodać jeszcze że dzisiaj zauważyłem tzn. usłyszałem że przy jakiejś większej nierówności lub dziurze słyszę w tym prawym kole takie metaliczne pojedyncze stuknięcie. Czy rozcieknięty lewy amortyzator mógł w jakiś sposób wpłynąć na łożysko w prawym kole??

Napisano
  • Autor

Właśnie podniosłem samochód i sprawdziłem obydwa przednie koła, no i nie szumi ani nie dudni. Za to słyszałem jakieś delikatne tarcie, znajomi mówią że to klocki mogą trzeć, że im też się tak robi. Jestem już trochę zdezorientowany. Czy to tarcie może przekształcać się w taki hałas przy większych prędkościach. I co z tym metalicznym stukaniem. Proszę o pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.