Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo - opinie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Noszę sie z zamiarem zakupienia Mondeo kombi. Stać mnie na maksymalnie na rocznik 98-99, ale może być starszy jeżeli warto. Zdecydoanie silnik beznynowy z opcją zagazowania. Na co warto zwrócić uwagę? Preferuję spokojny tryb jazdy więc nie zależy mi aby silinik był bardzo mocny - wystarczy że samochód się będzie toczył ;-)

Napisano

2.0 +LPG nic złego nie słyszałem i do kombi jest ok

Napisano

tez jestem tego zdania. mniej niz 2.0 do kombi sie nie oplaca. jesli chodzi o roczniki po 96 so zwroc szczegolna uwage na tylne nadkola. tam jest taki patent ze pomiedzy blacha nadkola a plastikowym nadkolem jest wlozony kawal filcu zeby bardziej wygluszyc. a filc bardzo chlonie wode.

Napisano

> Witam.

> Noszę sie z zamiarem zakupienia Mondeo kombi. Stać mnie na

> maksymalnie na rocznik 98-99, ale może być starszy jeżeli warto.

> Zdecydoanie silnik beznynowy z opcją zagazowania. Na co warto

> zwrócić uwagę? Preferuję spokojny tryb jazdy więc nie zależy mi

> aby silinik był bardzo mocny - wystarczy że samochód się będzie

> toczył ;-)

Koncepcja 2.0l w nadwoziu kombi to dość zacna koncepcja. Autko wcale nie jest toczydłem, można naprawdę dynamicznie się poruszać. Mniejsze silniki nie mają sensu, bo palą tyle samo co 2.0l a mocy mniej. Najfajniejszy jest 2.5 V6, ale tu trzeba się trochę znac i się nie bać pojemności; 170KM pod maską to sama przyjemność.

Zetec 2.0l dobrze się gazuje, pod warunkiem, że założysz do niego sekwencję i pojedziesz do dobrego gazownika. Trzeba uważać na luz zaworowy (bo w silnikach z końca 98 i 99 jest regulacja płytkowa zamiast hydraulicznej).

Poza tym zapraszam na mondeoklubpolska.org.

Pozdro

Bartek

• 5 tygodni później...
Napisano

w listopadzie ub.r zalozylem sekwencyjna instalacje gazowa(ok3000PLN) do MKII.r.prod 2000kombi 1,8zetec16v. auto mialo wtedy przejechane ok 170.000.

na początku wszystko bylo ok, auto palilo ok.13lgazu-tak jak sie spodziewalem. koledzy namawiali mnie, zeby ustawic koniecznie zawory(plytki)-zrobilem to-koszt ok450PLN(2 z nich byly podparte), po kilku miesiacach zaczely plywac obroty. przeglady robilem regularnie-obroty nadal plywaly.przyzwyczailem sie do tego-co mialem zrobic? ale to co sie dzialo pozniej przeszlo wszelkie granice przyzwoitosci. Auto zaczeło chodzic naprawde zle -silnik pracowal nierowno, mialo sie wrazenie , ze chodzil na 3 cylindrach a czesto nawet na 2. Zmierzylem cisnienie w cylindrach-okazalo sie to najgorsze-wypalone gniazda zaworow. zrobilem glowice-a przy okazji rozrzad(wydalem kolejne 2000PLN).samochod chodzil przez chwile lepiej-przyszly wakacje a silnik chodzil coraz gorzej. wymienilem swiece, przewody wysokiego napiecia a nawet cewke-kolejne kilkaset zlotych.Co gorsza auto chodzi beznadziejnie zarowno na gazie jak i na benzynie. obecnie nie da sie nim jezdzic.przy dodawaniu "gazu"strzela, prycha i gasnie. Serwis Forda na popularnej w w-wie odmowil mi przyjecia go na warsztat. bylem tez w ABSCAR na instalatorow tam tez mi odmowili, no a gazownik mowi, ze to nie jest wina gazu bo na benzynie tez chodzi zle. NIGDY WIECEJ GAZU!!!!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.