Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączanie świateł do jazdy dziennej

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie. Jako, że będę dziś podpinać... mam kilka pytań do osób które się orientują w elektryce świateł i wyłącznika zespolonego...

Chodzi mi mianowicie o to, że chcę je podłączyć, żeby zaświecały się po ustawieniu wyłącznika w pozycji świateł pozycyjnych, ale żeby zamiast przednich pozycji świeciły się dzienne, a tylne bez zmian. W pozycjach pozostałych mają gasnąć... ALE tylne pozycje muszą zostać ORAZ po przekręceniu kluczyka w pozycję PARK mają się świecić i przednie i tylne pozycje smile.gif Czy to jest wykonalne zeby.GIF ? Czy będzie problem boje_sie.gif

Napisano

> Witam ponownie. Jako, że będę dziś podpinać... mam kilka pytań do

> osób które się orientują w elektryce świateł i wyłącznika

> zespolonego...

> Chodzi mi mianowicie o to, że chcę je podłączyć, żeby zaświecały się

> po ustawieniu wyłącznika w pozycji świateł pozycyjnych, ale żeby

> zamiast przednich pozycji świeciły się dzienne, a tylne bez

> zmian. W pozycjach pozostałych mają gasnąć... ALE tylne pozycje

> muszą zostać ORAZ po przekręceniu kluczyka w pozycję PARK mają

> się świecić i przednie i tylne pozycje Czy to jest wykonalne ? Czy będzie problem

Wykonalne jest wszystko - tylko kwestia komplikacji rozwiązań. Na pewno należy rozwiązać to na dodatkowych przekaźnikach. Nie można zbytnio ingerować w istniejącą instalację fabryczną.

I dokładnie, na spokojnie, przemyśleć wszelkie możliwe kombinacje włączeń, każdej pozycji przełącznika zespolonego i in., a także zabezpieczeń w wypadkach awaryjnych zwarć, sklejenia styków przekaźnika i in.

Upał i kanikuła nie bardzo sprzyja, aby grzebać pod maską i slęczeć nad szkicami instalacji.

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> Wykonalne jest wszystko - tylko kwestia komplikacji rozwiązań. Na

> pewno należy rozwiązać to na dodatkowych przekaźnikach. Nie

> można zbytnio ingerować w istniejącą instalację fabryczną.

> I dokładnie, na spokojnie, przemyśleć wszelkie możliwe kombinacje

> włączeń, każdej pozycji przełącznika zespolonego i in., a także

> zabezpieczeń w wypadkach awaryjnych zwarć, sklejenia styków

> przekaźnika i in.

> Upał i kanikuła nie bardzo sprzyja, aby grzebać pod maską i slęczeć

> nad szkicami instalacji.

> Pozdro.

Akurat będę ślęczeć w cieniu, więc jakoś może sobie dam radę, mijania i drogowe już są na przekaźniczkach smile.gif Ostał mi się jeszcze jeden wolny, jak coś to trzeba będzie dokupić, chociaż może nie, w sumie też nie ma co przeginać z ilością przekaźników smile.gif

Będę musiał pomyśleć co odciąć, co dolutować, dokręcić i mam nadzieje, że autko będzie dalej jeździć po całej tej imprezie, hahah...

Napisano

Nie wiem czy jeden przekaźnik wystarczy hmm.gif. Ale wykorzystaj wolny środkowy wtyk w przekaźniku od świateł mijania. Na nim przy rozwartym (światła mijania nie świecą) przekaźniku jest napięcie +12 a przy zwartym (światła mijania świecą) 0. Te 12V możesz dać przez przekaźnik jako zasilanie świateł dziennych a sterowanie daj ze świateł postojowych. Wtedy nawet przy zwartym przekaźniku świateł dziennych włączenie świateł mijania odetnie zasilanie na jego wejściu i światła dzienne zgasną. Tylko, że przekaźnik wciąż będzie zwarty - ale czy to tak bardzo przeszkadza?

EDIT: Warunkiem powodzenia jest posiadanie chociaż jednego przekaźnika z takim wtykiem. Bo są dwa rodzaje. Jeden cały czas tam podaje 12V i wtedy kupa. Ale to będzie kwestia 4-5PLN za nowy przekaźnik.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy jeden przekaźnik wystarczy . Ale wykorzystaj wolny

> środkowy wtyk w przekaźniku od świateł mijania. Na nim przy

> rozwartym (światła mijania nie świecą) przekaźniku jest napięcie

> +12 a przy zwartym (światła mijania świecą) 0. Te 12V możesz dać

> przez przekaźnik jako zasilanie świateł dziennych a sterowanie

> daj ze świateł postojowych. Wtedy nawet przy zwartym przekaźniku

> świateł dziennych włączenie świateł mijania odetnie zasilanie na

> jego wejściu i światła dzienne zgasną. Tylko, że przekaźnik

> wciąż będzie zwarty - ale czy to tak bardzo przeszkadza?

> EDIT: Warunkiem powodzenia jest posiadanie chociaż jednego

> przekaźnika z takim wtykiem. Bo są dwa rodzaje. Jeden cały czas

> tam podaje 12V i wtedy kupa. Ale to będzie kwestia 4-5PLN za

> nowy przekaźnik.

No i nic z tego... bo... po włączeniu wyłącznika w 1 pozycję wychodzi sygnał na pozycyjne, który mógłby załączać dzienne, ale nie wyłącza się on po przejściu na mijania, natomiast jeśli podepnę się pod przekaźnik od św mijania zasilaniem, to po załączeniu ich zgasną dzienne, ale po załączeniu drogowych zaświecą się ponownie... no i jeszcze jak zrobić żeby w pozycji stacyjki PARK świeciły się wszystkie pozycje?

Przekaźniki mam podłączone jak na schemacie z team.fiatuno.pl

Proszę o dorysowanie mi jak podłączyć dzienne smile.gif z dowolną dodatkową ilością przekaźników smile.gif

Napisano

> No i nic z tego... bo... po włączeniu wyłącznika w 1 pozycję wychodzi

> sygnał na pozycyjne, który mógłby załączać dzienne, ale nie

> wyłącza się on po przejściu na mijania, natomiast jeśli podepnę

> się pod przekaźnik od św mijania zasilaniem, to po załączeniu

> ich zgasną dzienne, ale po załączeniu drogowych zaświecą się

> ponownie...

Rzeczywiście, nie wziąłem tego pod uwagę. Jak wrócę do domu to coś porysuję na kartce. Jeżeli coś mi się uda wymyślić to dam znać. No chyba, że wcześniej będziesz miał odpowiedź. Mnie bardzo pomógł w kwestii przekaźników Slawny7.

A jeżeli będzie trzeba użyć 5 przekaźników do tego kilka diod zaporowych to co wink.gif?

Napisano
  • Autor

> Rzeczywiście, nie wziąłem tego pod uwagę. Jak wrócę do domu to coś

> porysuję na kartce. Jeżeli coś mi się uda wymyślić to dam znać.

> No chyba, że wcześniej będziesz miał odpowiedź. Mnie bardzo

> pomógł w kwestii przekaźników Slawny7.

> A jeżeli będzie trzeba użyć 5 przekaźników do tego kilka diod

> zaporowych to co ?

Trzeba będzie, to trzeba będzie... się zrobi, musi działać smile.gif

No właśnie ja rozrysowałem sobie to na 2 lub 3 sposoby i nie wymyśliłem nic frown.gif

Napisano

> Trzeba będzie, to trzeba będzie... się zrobi, musi działać

> No właśnie ja rozrysowałem sobie to na 2 lub 3 sposoby i nie

> wymyśliłem nic

Bo to nie ma co kombinować tylko ciągnie się dwa nowe kabelki do świateł dziennych i pozycji z tyłu z oddzielnym przełącznikiem, diodką i już. W obwód dajesz przekaźnik odcinający prąd po włączeniu świateł pozycyjnych. Plus po zapłonie. I tyle.

Nigdy nie potrzebowałeś świateł pozycyjnych i włączonego silnika jednocześnie? To co chcesz zrobić uniemożliwi taką kombinację.

Napisano
  • Autor

> Bo to nie ma co kombinować tylko ciągnie się dwa nowe kabelki do

> świateł dziennych i pozycji z tyłu z oddzielnym przełącznikiem,

> diodką i już. W obwód dajesz przekaźnik odcinający prąd po

> włączeniu świateł pozycyjnych. Plus po zapłonie. I tyle.

> Nigdy nie potrzebowałeś świateł pozycyjnych i włączonego silnika

> jednocześnie? To co chcesz zrobić uniemożliwi taką kombinację.

To już wole pozycyjne przez dodatkowy wyłącznik, a dzienne chcę mieć przy kierownicy smile.gif

No a w sumie narazie nie potrzebowałem takiej kombinacji jak opisujesz smile.gif

No i jeszcze jedno, jaką diodę zastosować, jakieś parametry proszę smile.gif

Napisano

> Trzeba będzie, to trzeba będzie... się zrobi, musi działać

> No właśnie ja rozrysowałem sobie to na 2 lub 3 sposoby i nie

> wymyśliłem nic

Nic ciekawego nie wymyśliłem. Pewnie sprawę rozwiązałby jakiś układ elektroniczny ale o tym to już zupełnie nie mam pojęcia. Sorry.

Napisano

Witam!

Już był wcześniej podobny temat. Powtórzę więc, jak mam to rozwiązane. Kupiłem układ elektroniczny za 20zł, który załącza światła po wzroście napięcia powyżej magicznych 14V. W sumie coś takiego można by zrobić na jednym przekaźniku wpiętym w lampkę ładowania, ale plus jest taki, że dodatkowo wiem, czy alternator ładuje :-).

Wpiąłem jedne obwód tego magicznego układu w obwód świateł pozycyjnych, a drógi obwód w obwód moich świateł do jazdy dziennej. Teraz jak zapalam silnik, to zapalają mi się same światła pozycyjne(tył i przód) oraz światła do jady dziennej. Żeby teraz wyłączały się jak włączam mijania, to użyłem przekaźnika wpiętego w obwód śwateł dziennych. Jak włącze mijania, napięcia podawane jest na przekaźnik, który rozłącza obwód. Żeby było łatwiej, to światła do jazdy dziennej sterują masą, a plus mam cały czas podpięty na sztywno(wtedy tylko jeden kabel ciągnąłem do kabiny). Cały układ elektroniczny mieści się w małej kostce, które jest w osłonie kolumny kierownicy.

Wada tego rozwiązania: gdy zapalam drogowe, to miajania gasną, czyli załącza się znów przekaźnik i światła do jazdy dziennej znowu świecą, ale...komu to przeszkadza???

Jeżeli chodzi o wyłączanie świateł przodnich pozycyjnych gdy świecą światła do jazdy dziennje, to jak dla mnie, to to jest zbyteczna zabawa. Te żarówki mało ciągną i tak by świeciły ze światłamia mijania, a ponadto całkiem fajnie to wygląda jak się lekko "ćmią".

Owszem. Można włożyć 5, ba nawet 10 przekeźników i sobie wysterować aby osobno zapalała się lewa strona, osobna prawa itd. Pojawia się jednak odwieczne pytanie....po co??? niewiem.gif

Im bardziej pokomplikowany układ w stosunku do fabrycznego, tym więcej problemów w przyszłości:-)

Dodam jeszcze, że wogóle nie ingerowałem w fabryczną instalację. Wpiąłem się w przywody rozbierająć fabryczne konektory i dolutowując swoje przewody do fabrycznych terminali.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam!

> Już był wcześniej podobny temat. Powtórzę więc, jak mam to

> rozwiązane. Kupiłem układ elektroniczny za 20zł, który załącza

> światła po wzroście napięcia powyżej magicznych 14V. W sumie coś

> takiego można by zrobić na jednym przekaźniku wpiętym w lampkę

> ładowania, ale plus jest taki, że dodatkowo wiem, czy alternator

> ładuje :-).

Ja ma dokładnie jeden przekaźnik sterowany kontrolką ładowania - koszt 5PLN. Ale kolega koniecznie chce trochę bardziej skomplikowany układ sterowania.

Napisano
  • Autor

No i zrobiłem tą nieszczęsną rozpiskę, ale ... potrzebuje 4 przekaźnik i 2 diody zaporowe.

Tylko jakie parametry diod, żeby nic im się nie stało przy posotojówkach.

Postaram się zaraz wrzucić schemacik tego co stworzyłem smile.gif

JEST ZAŁĄCZNIK smile.gif Tylko nie wiem czy diody w dobrą stronę narysowałem smile.gif

post-102320-14352485470764_thumb.jpg

Napisano

> No i zrobiłem tą nieszczęsną rozpiskę, ale ... potrzebuje 4

> przekaźnik i 2 diody zaporowe.

No i sprawa załatwiona. Sprawdzałeś czy działa. Ja zanim zawlokłem przekaźniki (ja mam 3) do auta w domu na zasilaczu wszystko sprawdziłem.

Mnie doradzono diodę o oznaczeniu 6A8. Nie jestem elektronikiem więc nie wiem czy to całość oznaczenia, nic więcej na niej nie pisze.

A tak przy okazji - czy można jeździć na włączonych tylko mijania, bez pozycyjnych? Pewnie gdzieś to już ktoś napisał ale tak króciutko tak/nie. Ja tak ostatnio jeżdżę.

Napisano
  • Autor

> No i sprawa załatwiona. Sprawdzałeś czy działa. Ja zanim zawlokłem

> przekaźniki (ja mam 3) do auta w domu na zasilaczu wszystko

> sprawdziłem.

Nie sprawdzałem, bo 3 przekaźniki mam w aucie, a 4 nie kupiłem, bo pech chciał nie mają na mieście... pozatym nie wiedziałem jakie diody dać

> Mnie doradzono diodę o oznaczeniu 6A8. Nie jestem elektronikiem więc

> nie wiem czy to całość oznaczenia, nic więcej na niej nie pisze.

20.GIF Dzięki wielkie za tą info.

> A tak przy okazji - czy można jeździć na włączonych tylko mijania,

> bez pozycyjnych? Pewnie gdzieś to już ktoś napisał ale tak

> króciutko tak/nie. Ja tak ostatnio jeżdżę.

Z tego co wywnioskowałem wpatrując się w ustawę to nic nie pisze, że pozycje muszą się świecić, oczywiście przednie. Bo tył to wiadomo wink.gif

Napisano

mam innego pomysła, może było?

czy w miejsce przeciwmgłowych przednich, wykorzystując ich klosze, można dać jakieś mało-watowe żarówki do jazdy dziennej?

- bo normalnie czuję jak mój silniczek (889) "oddycha z ulgą" jak na luzie wyłączę światła mijania....

i jeśli bym miał takie światełka, to muszę mieć wtedy włączone pozycyjne (przez dzień)? wie ktoś? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> czy w miejsce przeciwmgłowych przednich, wykorzystując ich klosze,

> można dać jakieś mało-watowe żarówki do jazdy dziennej?

Nie, ponieważ homologacja określająca rodzaj dopuszczalnego zastosowania jest umieszczona na szkle, a światła do jazdy dziennej muszą mieć RL TUTAJ OPIS OZNACZEŃ HOMOLOGACJI

> i jeśli bym miał takie światełka, to muszę mieć wtedy włączone

> pozycyjne (przez dzień)? wie ktoś?

Ustawa mówi tak, że razem ze światłami do jazdy dziennej wymagane jest świecenie się tylnych pozycyjnych, nie ma natomiast nic o przednich, czyli mogą, ale nie muszą smile.gif

Napisano

> Nie, ponieważ homologacja określająca rodzaj dopuszczalnego

> zastosowania jest umieszczona na szkle, a światła do jazdy

> dziennej muszą mieć RL TUTAJ OPIS OZNACZEŃ HOMOLOGACJI

> Ustawa mówi tak, że razem ze światłami do jazdy dziennej wymagane

> jest świecenie się tylnych pozycyjnych, nie ma natomiast nic o

> przednich, czyli mogą, ale nie muszą

bow.gif

wkurza mnie ten przepis z jazdą w ciągu dnia screwy.gif

nie żyjemy na biegunie...

Napisano

> wkurza mnie ten przepis z jazdą w ciągu dnia

> nie żyjemy na biegunie...

Mnie też wkurza no ale... podobno to podniesie bezpieczeństwo na drogach. Tak podejrzewam, że od tego mają zniknąć dziurawe drogi, pijani kierowcy, szaleńcy, kierowcy TIR'ów... Ale ludziom tak się spodobała jazda na światłach, że co raz więcej spotykam nadgorliwców jadących na długich. Sorry za OT.

Napisano
  • Autor

> Ale ludziom

> tak się spodobała jazda na światłach, że co raz więcej spotykam

> nadgorliwców jadących na długich. Sorry za OT.

uzbroj_zlo.gif Tożto plaga na drogach!! Nie dość, że źle ustawione światła i w nocy mijania świecą w oczy, to za dnia wożą się na długich, ale...

drogowe = dzienne zlosnik.gif skoro nie widać różnicy to trzeba oszczędzać żarniki od mijania sciana.gif

P.S. Nie mogę nigdzie u mnie dostać diod zaporowych i przekaźnika 5 nóżek, bo jedyny sklep elektroniczny ma urlop sciana.gif

Napisano

> Tożto plaga na drogach!! Nie dość, że źle ustawione światła i w

> nocy mijania świecą w oczy, to za dnia wożą się na długich,

> ale...

> drogowe = dzienne skoro nie widać różnicy to trzeba oszczędzać

> żarniki od mijania

> P.S. Nie mogę nigdzie u mnie dostać diod zaporowych i przekaźnika 5

> nóżek, bo jedyny sklep elektroniczny ma urlop

Jeżeli zdążę to wracając z pracy wstąpię dzisiaj do sklepu elektrycznego i zapytam. Jak coś to kupie i wyślę. Tak przy okazji ciekawostka - ten sam przekaźnik w sklepie motoryzacyjnym kosztuje 2x więcej niż w sklepie elektrycznym.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli zdążę to wracając z pracy wstąpię dzisiaj do sklepu

> elektrycznego i zapytam. Jak coś to kupie i wyślę. Tak przy

> okazji ciekawostka - ten sam przekaźnik w sklepie motoryzacyjnym

> kosztuje 2x więcej niż w sklepie elektrycznym.

Yyy, dzieki, nie trzeba naprawdę smile.gif

Jakoś sobie dam radę, szkoda na znaczek smile.gif

Jak nie teraz to po urlopie zepnę w całość ten biznes, hehe smile.gif

Napisano

> Tożto plaga na drogach!! Nie dość, że źle ustawione światła i w

> nocy mijania świecą w oczy, to za dnia wożą się na długich,

- racja, kupa tego na ulicach... mlot.gif

mam pytanko:

są gdzieś fotki, jak i gdzie ludziska umieszczają światła do jazdy dziennej w naszych unolotach? drive.gif

Napisano

> - racja, kupa tego na ulicach...

> mam pytanko:

> są gdzieś fotki, jak i gdzie ludziska umieszczają światła do jazdy

> dziennej w naszych unolotach?

popa se na stronke kolegi Tvardego ok.gif

Napisano
  • Autor

> - racja, kupa tego na ulicach...

> mam pytanko:

> są gdzieś fotki, jak i gdzie ludziska umieszczają światła do jazdy

> dziennej w naszych unolotach?

Ja mam owalne takie i umieściłem je w ręcznie wyciętych otworach w miejscu na przednie przeciwmgielne smile.gif

Tylko nie sprawdziłem czy zgodnie z ustawą nie są za nisko zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

No i jeszcze jedna wersja podłączenia zeby.GIF

post-102320-14352485689726_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.