Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brzęczenie szyby

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

W sobote jakis baran pozbawił mnie szyby w drzwiach od strony kierowcy (lewe, przednie). No coż zdarza się i tak... pojechałem w poniedzałek na wstrawienie nowej szyby. Facet w 30-40 minut zamontował mi nową szybę, powiedział ze mozna jezdzić, ale zeby przez kilka godzin nie otwierac. Tak też zrobiłem. Pojechałem do pracy, auto stało kilka godzin na parkingu, potem jeszcze troche jezdziłem, ale nie otwierałem. Miałem jednak wrażenie ze na każdej dziurze słyszę jakby "telepanie" tej szyby. Na kostce brukowej to już w ogole wyraznie było słychać że szyba jest jakby "luźna". Pod koniec dnia zrobiłem test i delikatnie ja odkreciłem. No okazało się, że nie tylko telepie ale i wyskakuje z uszczelki jak się ją podkręca do góry. Hmm... niewiele myśląc pojechałem do zakładu. Tam gość stwierdził że klej puścił i coś tam poprawił. Wspomniałem, że również trochę było ją słychać, ale stwierdził że to właśnie od tego. Coś poprawił, coś dokleił (chyba szybę do tej metalowej prowadnicy) i powiem tak... szyba opuszcza się ok, podnosi się dobrze (nie wyskakuje z uszczelki), ale ciązgle mam wrażenie że jak jade po jakichs nierównościach lub bruku to ta szyba poprostu lata jakby gdzieś był jakiś luz. Pytanie co to może być? Myślę, żeby znowu tam pojade, ale nie chce zostać odprawiony z kwitkiem. Tymbardziej że koło tego zakładu nie ma żadnego bruku żeby facet mógł się przekonać na własne uszy. Może ktoś miał podobny problem i wie na co powinien zwrócić uwagę? Ostatecnie to mogę sam coś tam pod tapicerą pomajstrować, tylko poproszę o jakieś wskazówki

Napisano

kurcze mam podobnie z tym ze ja sam zakladalem i ja u siebie obstawiam halas z tych metalowych ramion ktore podnosza szybe i opuszczaja ..,

ile kosztowało wstawienie takiej szybki???

Napisano
  • Autor

> kurcze mam podobnie z tym ze ja sam zakladalem i ja u siebie

> obstawiam halas z tych metalowych ramion ktore podnosza szybe i

> opuszczaja ..,

> ile kosztowało wstawienie takiej szybki???

Za szybke ze znaczkiem GM (nie wiem czy ma to jakieś cenowe znaczenie, ale tylko takie były smile.gif + montarz zapłaciłem ogółem 119 zł. Wszystko byłoby super, gydby nie te przygody.

Mogę dodać tyle, że jak szyba jest opuszczona na maxa, to tego dzwięku już nie słychać. Wydaje mi się, że może jednak ta szyba podchodząc do góry, w dalszym ciągu idzie troche krzywo i w momencie jak jest zamknięta, to u góry troche wypycha uszczelkę do przodu (nie wyskakując z niej), w efekcie może jest jakaś drobna szczelina i stąd te drgania. Ale to tylko takie moje przypuszczenia... musze to sprawdzić.

[EDIT] - dodam tylko tyle, że jednak nie ma to jak fabryka... jak raz rozkrecisz to już drugi raz nie bedzie tak samo smile.gif Zawsze coś stuknie, puknie, zatrzeszczy hehe smile.gif

Napisano

> Za szybke ze znaczkiem GM (nie wiem czy ma to jakieś cenowe

> znaczenie, ale tylko takie były + montarz zapłaciłem ogółem

> 119 zł. Wszystko byłoby super, gydby nie te przygody.

> Mogę dodać tyle, że jak szyba jest opuszczona na maxa, to tego

> dzwięku już nie słychać. Wydaje mi się, że może jednak ta szyba

> podchodząc do góry, w dalszym ciągu idzie troche krzywo i w

> momencie jak jest zamknięta, to u góry troche wypycha uszczelkę

> do przodu (nie wyskakując z niej), w efekcie może jest jakaś

> drobna szczelina i stąd te drgania. Ale to tylko takie moje

> przypuszczenia... musze to sprawdzić.

> [EDIT] - dodam tylko tyle, że jednak nie ma to jak fabryka... jak raz

> rozkrecisz to już drugi raz nie bedzie tak samo Zawsze coś

> stuknie, puknie, zatrzeszczy hehe

U mnie też brzęczała, ze dwa lata temu prawa strona, teraz lewa. To kwestia ustawienia. Lewa szyba miała luz, tak że jak ją chwyciłem, to mogłem ruszać przód - tył. Da się to bez problemu wyregulować na prowadnicach, 5 minut roboty. Jak się zdejmie tapicerkę to chyba są tam 2 śrubki do regulacji tego krzyża co podnosi całą szybę. Nie powiem dokładnie bo tym razem robił mi to kumpel, na tyle kumaty że nawet nie zaglądałem jak to robi, a ja w tym czasie zmieniałem pasek klinowy. W każdym razie metodą prób i błędów należy tak ustawić szybę, żeby ładnie wchodziła w prowadnice, nie miała za dużego luzu przód - tył i żeby lekko się podnosiła. Powinno być ok. A z tą dokładnością fabryki to bym nie przesadzał, tam też to ludzie składają, wystarczy że w fabryce Opla w gliwicach w zeszłym roku widziałem jak reguluje się ustawienie drzwi, żeby się dobrze zamykały - długa brecha (zapewne "narzędzie specjalne o numerze 9398473834...) i "z krzyża je!!", dwa trzaśnięcia kontrolne i Astra do klienta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.