Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wot zagadka.... asc/abs - spędza mi już sen z powiek

Featured Replies

Napisano

No więc... najpierw pytania:

1- czy abs działa kiedy wyłączona jest kontrola trakcji

a teraz opis problemu z którym walczę od momentu kupna bmw... i to w zasadzie ostatnia rzecz którą muszę w niej zrobić przed odstawieniem auta do lakierowania

A więc... od czasu do czasu zapala się kontrolka abs/asc przy ruszaniu. Mało tego... po zgaszeniu silnika i ostrzejszym ruszeniu zaczyna działać i gaśnie. Wymienione zostały 2 czujniki, które ewidentnie były kaput (kable w stanie opłakanym). No i niespodzianek... dalej jest problem, komp pokazuje błędy różnych czujników, raz, że dobre, raz, że nie dobre... po wykasowaniu wraca.

I teraz... 2 serwisy obstawiły jednogłośnie jakąś przerwę w obwodzie, że cuś gdzieś nie łączy.

Ja nauczony doświadczeniem podejrzewam jeszcze kilka rzeczy.

- komp abs-asc

- pompa

ktoś przebąkiwał mi jeszcze coś o regulatorze napięcia

Teraz pytanie... jak to do cholery skutecznie zdiagnozować, bo wymiana całej instalacji abs-asc raczej mi się nie uśmiecha biorąc pod uwagę koszty pi razy oko 2 tys zł wink.gif A wyżej wymienione przeze mnie części można znaleźć stosunkowo tanio - komp do 400 zł (z gwarancją), podobnie pompa.. regulator napięcia nie mam pojęcia bo nie znalazłem.

Problem nie leży jednak w kasie, czy naprawie, tylko w spędzającym już nie tylko mi sen z powiek zdiagnozowaniu uszkodzenia.

No i na koniec jeszcze ciekawostka nie lada... w upały częściej problem występuje niż w zimne dni wink.gif Krótko mówiąc zgłupiałem... a nie chciałbym dopuścić do takiej sytuacji jak udało mi się to w pugu 605, kiedy to padł komp abs a za nim cała hydraulika hamulców bo momentalnie blokowało mi koła z przodu a tarcze robiły się fioletowe, fele czerwone. Tu niby tak groźnie nie jest... ale jakoś mniej pewnie mi się jeździ, kiedy wiem, że kontrola trakcji i abs świrują.

Jeśli ktoś miał podobny problem, to proszę o helpa smile.gif

Napisano

pewnie NIKT Ci nie pomoże, ponieważ diagnostyka elektroniki na odległość jest niemozliwa.

IMHO koniczne jest odczytanie błędów z ECM i okreslenie ich przyczyny - komp serwisowy powinien podać przyczynę lub źródło błędów. Bez takiej diagnostyki możesz wymienic całą instalację nie lokalizując przyczyny.

Z praktyki wiem, że często przyczyną są utelniające się przewody czujników przy kołach lub zanik masy na sterowniku ABS/Trakcji. Tych "mas" jest kilka i warto poszukać ich na podstawie schematu i pomierzyć skuteczność.

Chyba jednak będziesz musiał zainwestować kilka zł w diagnostykę serwisową.

Napisano

a jeszcze mi taka rzecz do głowy przyszla - czasem pojawia mi się na kompie bremslichtelektrik, betriebsanleitung.

Po zresetowaniu samochodu (wyłącz/włącz) problem znika. Problemy sprawia ten mały przełącznik przy pedale

hamulca. Ja mam komputer który mi mówi że mam coś skopane. Czy satana komputer pokaże taki komunikat, czy

też będzie wariował kontrolkami, bo to jedyny sposób zakomunikowania że coś nie tak hmm.gif ?

Napisano
  • Autor

> pewnie NIKT Ci nie pomoże, ponieważ diagnostyka elektroniki na

> odległość jest niemozliwa.

> IMHO koniczne jest odczytanie błędów z ECM i okreslenie ich przyczyny

> - komp serwisowy powinien podać przyczynę lub źródło błędów. Bez

> takiej diagnostyki możesz wymienic całą instalację nie

> lokalizując przyczyny.

> Z praktyki wiem, że często przyczyną są utelniające się przewody

> czujników przy kołach lub zanik masy na sterowniku ABS/Trakcji.

> Tych "mas" jest kilka i warto poszukać ich na podstawie schematu

> i pomierzyć skuteczność.

> Chyba jednak będziesz musiał zainwestować kilka zł w diagnostykę

> serwisową.

e no na wtorek jestem umówiony

Napisano

> e no na wtorek jestem umówiony

to napisz co pokazał egzaminer - będziemy mysleć co dalej. Poproś zeby wykonali Ci wydruk.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.